Even geduld...

Denemarken, met name Seeland, biedt je oneindig veel mogelijkheden om vakantie te vieren. Of je nu houdt van fietsen en/of wandelen, cultuurliefhebber bent, liever de rust op zoekt, komt voor Kopenhagen,  voor de zee of voor de uitgestrektheid, het Deense eiland Seeland heeft het allemaal! In elk seizoen de moeite waard en het fijne is, je bent er zo!

Vakantie op Seeland

Denemarken heeft ruim 500 eilanden. Stuk voor stuk pareltjes! We ontdekken Seeland, met name het noorden, vanuit een heerlijk huisje aan de kust in het dorpje Hornbaek. Een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan dit stukje Denemarken. Ik deel graag onze tips & ideeën voor een vakantie op Seeland:

1. Verblijf in een vakantiehuis

Veel Denen hebben een tweede huis, waar ze in het weekend regelmatig naar toe gaan of hun vakantie doorbrengen. Langs de kust bij Hornbaek, Gilleleje en Tisvildeleje vind je dan ook oneindig veel particuliere vakantiehuizen. Ze hebben een perfecte ligging, dicht bij zee, zijn van alle gemakken voorzien en vormen een goed startpunt voor je uitstapjes op Seeland. We verblijven een week in een typisch Deens vakantiehuis in Hornbaek, zo’n mooi houten huis met houtkachel, sfeervol ingericht; een huis waar je wel zou willen wonen en een heerlijke plek om na een dag vol indrukken thuis te komen.

2. Verblijf in de gezellige plaats Hornbaek

We kiezen voor Hornbaek, omdat het vakantiehuis zo leuk is. Een betere combinatie blijkt niet mogelijk; een fijn huis in een heel charmant dorpje! Hornbaek is een idyllisch Deens dorpje aan zee, met haventje, prachtige stranden en duinen. Overal waar je loopt in het dorp zie je de invloed van de Deense designer Ilse Jacobsen. Een prachtige bloemenwinkel, kledingzaak en luxe spa met haar lifestyle producten zijn voor veel Denen de reden om een bezoek te brengen aan dit plaatsje. Wij zijn vooral gecharmeerd van de leuke koffietentjes, het bakkertje, het theehuisje en de prachtige woonwinkel.

Lees ook deze tips voor Hornbaek.

3. De stranden van Seeland

Langs de kust van het eiland Seeland vind je de mooiste stranden en badplaatsen van het eiland. Kilometers en kilometers lange zandstranden, zelfs in het hoogseizoen rustig. Heerlijk om eindeloze strandwandelingen te maken, uit te waaien, te zwemmen of op de fiets de kustlijn te volgen en regelmatig even af te stappen.

4. Kustplaatsjes Gilleleje & Tisvildeleje

Wanneer je vanuit Hornbaek de kustweg westwaarts volgt, kom je langs de mooie dorpjes Gilleleje & Tisvildeleje. In het haventje van Gilleleje moet je echt even stoppen om vis (of pølse) te eten, of zoek (op de terugweg) een plekje op het terras van Far til Fire voor de zonsondergang. Wanneer je je weg vervolgt, kom je langs de kleurrijke strandhuisjes bij Rågeleje. Het dorpje Tisvildeje, onderdeel van de Deense Riviera, is een echt vakantiedorpje. Karakteristieke Deense huizen, een ontspannen sfeer, mooie winkels en gezellige restaurants.

5. De Margrietroute

De Margrietroute is een fenomeen in Denemarken. Deze autoroute is dé toeristische route, met een lengte van maar liefst 3700 kilometer. Volg de route, te herkennen aan de bruine bordjes met een Margriet, en je komt langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden. Je kunt de route overal oppikken en zowel linksom als rechtsom rijden. Het leuke is dat je over weggetjes komt te rijden, die je zelf niet zo snel zou volgen. Doen dus, al is het maar een klein stukje. Stop onderweg eens bij een Loppe market (brocante- en rommelmarkt) en land butiker, landwinkels waar je producten vers van het land koopt.

6. To be or not to be – Helsingør

To be! Waarschijnlijk heb je aan een dag niet genoeg als je alle bezienswaardigheden van Helsingør wilt bezoeken. Bezoek in ieder geval kasteel Kronborg, werelderfgoed van UNESCO. Het kasteel, het paradepaardje van Noord-Seeland, is wereldberoemd door Shakespeare’s Hamlet. Daarnaast bezoek je Helsingør voor het broertje van de Little Mermaid, Han, het charmante centrum en het Maritiem Museum.

7. Een dagje Kopenhagen 

Vanuit Hornbaek is het minder dan een uur rijden naar de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen. Deze stad is al een bestemming op zich, maar ook zeker niet te missen tijdens je bezoek aan Seeland. De Little Mermaid, de kleurrijke pakhuizen aan Nyhavn, de wisseling van de wacht bij het Koninklijk Paleis, een boottocht door de havens; het zijn slechts enkele van de bezienswaardigheden van deze stad. De oude binnenstad, de winkelstraat Strøget, de woonwinkels, restaurants… Een dag is hier zeker te kort, maar geeft je een goede indruk van de gezellige hoofdstad.

Gekleurde huisjes in Nyhavn

8. Tips voor een extra week op Seeland

Een week Noord-Seeland is veel te kort, we bezoeken slechts een klein deel van Seeland & de bezienswaardigheden. Een extra dag Kopenhagen, een bezoek aan het Louisiana Museum voor Moderne Kunst in Humlebæk, Frederiksborg Castle… Maar ook ‘Around the Sound’, waarbij je met de boot van Helsingør naar Helsingborg gaat, per trein naar Malmö en via Kopenhagen weer terug naar Helsingør, staat nog op ons verlanglijstje. Redenen genoeg om samen terug te gaan! Snel op zoek naar weer zo’n heerlijk huis!

Praktische informatie:

Verblijf: Hornbaek op Noord-Seeland.
Route: Vanuit Nederland naar Noord-Seeland gaat de kortste route via Puttgarden-Rødby. Scandlines verzorgt de overtocht per ferry, slechts 45 minuten varen. Tip: reserveer vooraf je ferryticket en probeer drukke zaterdagen in het hoogseizoen te vermijden. Al vaart de ferry af en aan, de wachttijden kunnen lang zijn!

Combineer je bezoek aan Seeland met een bezoek aan Zweden, een vakantie in Skåne.