Even geduld...
Gastblog: smaakvol verblijf El Molino Santiseban
geschreven door
Marleen Brekelmans

Ambassadeur Danielle Creuwels verbleef bij El Molino Santiseban, in Zuid-Spanje. Lees haar ervaringen bij dit culinaire verwenadres!

'Afgelopen zomer mochten we genieten van een smaakvol verblijf bij El Molino Santiseban. Smaakvol in de zin van een sfeervol ingerichte oude watermolen, eenvoudig maar met bijzondere details en…smaakvol in de letterlijke zin. Eigenaresse Madeline kookt de sterren van de hemel, en dat zijn er heel wat in het prachtige Sierra de las Nieves in Andalusië. Een aantal avonden in de week mag je aanschuiven voor een heerlijk driegangen diner vol met verse, eerlijke en streekgebonden producten. Haar gerechten zitten boordevol groente. Wie van vis houdt, kan helemaal zijn hart ophalen.

TW9sZW56YWFsIHZhbiBob3RlbCBFbCBNb2xpbm8gU2FudGlzZWJhbg==aG90ZWwgRWwgTW9saW5vIFNhbnRpc2ViYW4=

Ook aan de kinderen wordt bij El Molino gedacht. Kinderen mogen voorafgaand aan het diner al aanschuiven voor een heerlijk, verantwoord diner in de prachtige molenzaal. Ook de kinderen smullen van de lekkere creaties van Madeline. Eenvoudig maar goed van smaak. Daarna kunnen ze heerlijk samen spelen in de grote tuin of nog even het zwembad induiken terwijl de ouders aan tafel schuiven voor een smaakbeleving onder de oude vijgenboom met uitzicht op de directe heuvelachtige omgeving.

Gerard, de wederhelft van Madeline, bezorgt gasten een onbezorgde gastvrije avond waarbij hij met trots de gerechten van zijn vrouw aan de gasten presenteert. De complimenten nemen ze met grote bescheidenheid in ontvangst.

Een van vele bijzondere creaties van Madeline was haar toren opgebouwd uit lagen aubergine, tomaat en schapenkaas. De vinaigrette mocht de rol van het zuurtje spelen in dit overheerlijke gerecht. Eenvoudig maar vol van smaak door de zongerijpte groente en de kaas uit de Spaanse bergen. Eenvoud siert de mens, en dat geldt zeker voor Gerard en Madeline. Een bijzonder smaakvol plekje. El Molino Santiseban, Guaro, Andalusie.

De proef op de som nemen?

Probeer het geheime recept van Madeline, krokant gebakken kabeljauw met een Mediterrane/Moorse saus en saffraan rijst.

Voor 4 personen: 
600 gr kabeljauw (of andere wit vis) in vier moten
25 gr rozijnen, ongeveer 15 minuten in lauw water geweekt
7
5 ml olijfolie
2 tenen knoflook, gepeld en geplet
1 ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, grof gehakt
1 el kappertjes op zout, gespoeld
2 ansjovisfilet op olie, fijngehakt
50 gram groene olijven, ontpit
1 blik gepelde tomaten (400 gr), uitgelekt en gehakt
zout en peper

Voor de krokante korst:
1 ei
meel
paneermeel met knoflook en peterselie

Maak eerst de saus. Fruit de ui en de knoflook in olijfolie. Doe de bleekselderij, kappertjes, olijven, rozijnen, ansjovis en tomaten erbij en doe een deksel op de pan en kook zachtjes gedurende 15 minuten.  Kook ondertussen de rijst. Bestrooi de vis met zout en peper, haal hem door de bloem, het ei en als laatste door het paneermeel. Bak hem bruin, krokant en gaar in wat olie en boter (afhankelijk van de dikte van de vis in 5 a 8 minuten). Proef de saus en maak op smaak met evt. nog wat zout en peper. Maak een torentje van de rijst, schep de saus er naast en leg er de kabeljauw tegenaan.

cloud-up-path copy 3 Created with Sketch.
Meer inspiratie
cloud-up-path copy 3 Created with Sketch.