Even geduld...

Met mooi weer een paar uur in de tuin doorbrengen, heerlijk! Kwetterende vogels en bloeiende bloemen om je heen, een zacht briesje door je haar en de zon op je huid. Met gemak breng je enkele uren door bij deze theetuinen. Met je voeten in het gras, thee in je glas en huisgemaakt lekkers. Wie neem jij mee naar deze 5 theetuinen?

1. Kom verder, hier is ‘t leuk!

De leukste theetuin van Nederland? Dat durf ik niet te zeggen, maar Theeschenkerij Boerengoed in het Gelderse Oosterwolde scoort hoog. De ligging tussen idyllische boerderijen en weilanden, aan een kronkelende landweg, maakt je aankomst al leuk. Kijk gerust even om je heen, naar de krijtborden met uitnodigende teksten, de gezellige zitjes verspreid over de tuin, de lekkere luie beach chairs en ’t Keetje van Greetje. Favoriet plekje? Op de veranda in de schommelstoel! Lekker theetje geproefd? Loop op weg naar huis even via de winkel vol hebbedingen.

Boerengoed – Eekterweg 34, Oosterwolde
* Permanent gesloten *

2. Een vleugje Engeland

In het Land van Maas en Waal ligt Theetuin Appeltern, aan het riviertje de Wetering. Gastvrouw Marsha woonde jarenlang in Engeland en weet als geen ander een traditionele Engelse afternoon tea te verzorgen. Op een idyllisch plekje tussen de rozenstruiken en fruitbomen proef je van huisgemaakte soep, sandwiches en scones met clotted cream. Of ga je liever voor de dadeltaart of brownie? Ontdek zelf wat jij hier het lekkerste vindt, wij weten het wel!

Theetuin Appeltern – Walstraat 13, Appeltern

3. Een idylle aan de waterkant

Een theetuin hoort op een idyllisch plekje te liggen en dat zit bij Theetuin ’t Einde meer dan goed. Langs Oudhollandse houten huizen rijd je naar het einde van het dorp, waar het theehuis ligt. Aan het water en met drie kanten uitzicht over de weilanden. Zoek een tafeltje in het gras en kijk even om je heen. Verse bloemen op tafel, gekleurde kleedjes, fluisterbootjes aan de steiger. Hoe leuk is het om na een vaartochtje hier aan te leggen?! Kijk ook zeker even naar het krijtbord vol met huisgemaakte taarten. Hier is het bijna onmogelijk te kiezen uit al het lekkers.

Theetuin ‘t Einde – Dorpsstraat 78, Zuiderwoud

Een dagje weg naar een theetuin. Bootjes in het water voor het terras

4. Theetuin [H]eerlijk genieten

Ook als het een dag minder mooi weer is, is het leuk bij Theetuin H-eerlijk aan de Amstel. Zoek een plekje onder de bomen, in het gras of in de romantische kas. Terwijl jij geniet van de rust en het uitzicht, gaan je kinderen op ontdekkingstocht in de tuin. Langs de beestenboel naar de speelplaats met schommels, glijbaan en meer. De high tea is hier naar eigen wens in te vullen: kies je voor 1, 2 of 3 gangen? Blijf na afloop nog even bij de sluis hangen, leuk om alle bootjes voorbij te zien komen.

Theetuin [H]eerlijk – Jaagpad 33, De Kwakel

De hightea van Theetuin H-Eerlijk, een etagere vol met zoete en hartige hapjes.

5. Theetuin met Zeeuwse zaligheden

In Zeeland schijnt de zon net iets vaker dan in de rest van Nederland. Dat is handig, kun je heel vaak naar deze theetuin in Zeeuws-Vlaanderen. Theetuin In de Morelleput is dé plek om even helemaal tot rust te komen. Al fietsend over de dijken en landweggetjes waaien de laatste flarden van onrust weg. Zoek een plekje onder de fruitbomen en proef van huisgemaakt gebak met fruit van het seizoen. Je grootste uitdaging van de dag? Weer opstaan om naar huis te gaan.

Landgoed In de Morelleput – Sint Bavodijk 56A, Nieuwvliet

Meer leren over thee?

  • Karin van Theetuin Binnen & Buiten is theesommelier. Tijdens de workshop ‘Maak kennis met thee’ leer je alles over de basisbeginselen van thee.
  • Mevrouw Cha leert je alles over thee, met hartig en zoet

Bekijk ook alle high tea adressen

Ontdek ook deze plekjes: