Even geduld...

Ontdek de lekkerste restaurants en hippe hotspots in het uiterste puntje van Noord-Holland. Aan zee, in de stad, in een fort… Onze tips voor de Noordkop:

1. Zeeën van tijd bij Zee van Tijd

Wanneer je bij Julianadorp aan Zee de duinen over wandelt, kom je op een van de mooiste stranden van ons land terecht. Breed, schoon en leeg… En met Strandpaviljoen Zee van Tijd. Na een stevige (maar ook korte) strandwandeling is het hier goed toeven. Zoek een plekje op het terras met zeezicht, kruip bij de houtkachel op een minder mooie dag of neem plaats in het hippe interieur. Het is niet de menukaart die zich onderscheidt, maar de locatie waarvoor je hier wilt zijn.

Handig: in het hoogseizoen verhuurt Zee van Tijd ligbedden, parasols en ligstoelen. Neem de tijd om eens lekker te genieten!

Zee van Tijd – Zanddijk 30, Julianadorp aan Zee

2. Borrelen bij Stadsbrouwerij Heldere Jongens

Tijdens ons bezoek aan Stadsbrouwerij Heldere Jongens zijn we onder de indruk van de plek. Aan de rand van Den Helder ligt Fort Westoever, onderdeel van de Stelling van Den Helder. Achter de dikke muren van de karzerne vind je een biercafé en brouwerij. Wat begon als een hobby en uitprobeersel is uitgegroeid tot een begrip in de verre omgeving. De mannen van de Stadsbrouwerij, de Helderse jongens, vertellen gepassioneerd over hun bieren, geven je graag een rondleiding in de brouwerij en laten je met trots proeven van hun Napoleon, Labrat en Dorus. Leuk om te weten: er is een heerlijk terras aan het water en je kunt hier ook eten.

Helderse Jongens – Fort Westoever, Westoever 1, Den Helder

3. Stoom afblazen bij Restaurant Stoom Willemsoord

Voor de energie en inspiratie die je opdoet bij Restaurant Stoom in Den Helder stap ik graag opnieuw in de auto. Wanneer je wel eens met de auto naar Texel bent geweest, heb je vast en zeker het mooie terrein Willemsoord zien liggen. Deze voormalige scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine is tegenwoordig een ontmoetingsplaats met hippe restaurants, een bioscoop, museum, terrassen en de stadsschouwburg. Het culturele erfgoed is prachtig gerestaureerd en bruist!

Het meest in het oog springend op Willemsoord is Restaurant Stoom. Bij de realisatie van het restaurant zijn authentieke elementen van de werf gebruikt om het oorspronkelijke karakter te houden. Staal, beton en baksteen geven Stoom een stoer uiterlijk. Daar waar vroeger de stoomwerkplaats was, vind je nu een hip restaurant en een grote glazen serre.

Zo dicht bij de zee eet je natuurlijk vis. De ‘catch of the day’, salade van de zee of een visproeverij? Wees niet gevreesd, op de kaart vind je ook een stoere Stoomburger en kippendij.

Maak van je bezoek aan Restaurant Stoom een bijzonder avondje uit door een diner te combineren met een avond theater. Theater de Kampanje grenst aan Stoom en heeft een leuk arrangement met een theaterdiner & voorstelling. Doen! De schouwburg is zo uniek, daar wil je alleen al voor het ontwerp naar toe.

Restaurant Stoom – Willemsoord 60D, Den Helder

5. Stijlvol koffie drinken bij Stiel in Schagen

De stad Schagen (‘Skagen’ voor locals) heeft als centraal middelpunt de markt met rondom historische pandjes. Bezoek Schagen op de marktdag (donderdag) en start je dag met een koffie bij Stiel, in een van de mooie panden aan de markt. Stiel betekent ‘ambacht’. In de open keuken worden gerechten op ambachtelijke wijze bereid. Bestel een huisgemaakt taartje bij je koffie, bijvoorbeeld de Pecannoten fudge, om je vingers bij af te likken…

Restaurant Stiel – Markt 23, Schagen

6. Hemels lunchen bij de Koeienhemel

Op de hoek van de markt in Schagen vind je de Koeienhemel, een café-restaurant waar iedereen die binnenloopt zich direct thuisvoelt. Gemoedelijk en gezellig, warm en sfeervol. Het interieur is een bijzondere mix van brocante, landelijk, stoer en huiselijk. Buiten staan de schaapjes op het droge, binnen zweven de koeien aan het kunstzinnige plafond: de Koeienhemel. De keukenbrigade weet de gasten te verwennen. Goed gevulde borden en houten planken worden geserveerd. Kies voor het lunchplankje en je geniet van alles wat.

De Koeienhemel – Gedempte Gracht 1, Schagen

Meer weten over de Kop van Noord-Holland?

Ontdek ook deze plekjes: