Even geduld...

Blekinge is klein, maar héél fijn! Deze kleinste provincie van Zweden, op het vasteland, biedt je het beste van het land op korte afstand van elkaar. Van een kustlijn met rotsachtige eilanden tot bosrijk binnenland, van idyllische dorpjes met gekleurde houten huizen tot een leuke stad, van wandel- en fietsroutes tot meerdaagse outdoorbelevingen, van Zweedse fika adressen tot culinaire hoogtepunten. Ontdek Blekinge tijdens een rondreis met deze 15 tips.

Tip 1: Struin door Kristianopel

Kristianopel is een lieflijk dorp aan de kust. Het heeft de uitstraling van een dorpje zoals je dat in Zweden verwacht. Smalle straten, bloementuinen en houten huizen in verschillende kleuren. Langs de kust staan rode houten boothuizen, in het haventje liggen zeilboten. Strol door de straten, wandel over het pad naar de burcht aan de rand van het dorp, pik een terrasje aan zee bij Café Sött och Salt met zicht op de idyllische huizen aan het water.

Wil je blijven slapen? Neem een kijkje bij Kristianopel Gästgiveri B&B.

Café Sött & Salt – Kristianopel Hamn, Fågelmara

Tip 2: De beste kaas van Zweden bij Orranäs gårdsmejeri

Wanneer je vanuit Kristianopel langs de kustroute zuidwaarts rijdt, kom je langs tal van boerderijen, landwinkels en stalletjes langs de kant van de weg waar lokaal lekkers wordt verkocht. Een van die boerderijen is Orranäs gårdsmejeri, een geitenboerderij met een kaaswinkel. Je bent meer dan welkom om een wandeling te maken over het erf en een kijkje te nemen bij de Zweedse landgeiten. Nog leuker is het om een rondleiding te krijgen om het verhaal te horen van de eigenaren Boel en Lars. Ze zijn vanuit de omgeving van Stockholm naar Orranäs gegaan om meer in verbinding met de natuur te zijn. Op zoek naar rust en ruimte. Met amper kennis over het houden van geiten de boerderij gestart en opgebouwd tot een bekendheid in Zweden. De kazen van eigen melk zijn zo goed (én lekker) dat er jaarlijks prijzen gewonnen worden. Een rondleiding met proeverij is dan ook echt een aanrader. In de winkel kun je ook koudgerookte en luchtgedroogde geitensalami kopen. Alles voor een borrelplank vol lokaal lekkers.

 Orranäs gårdsmejeri – Orranäs 436, Jämjö

P.S. Lekkere kaas gekocht? Bezoek ook Bredängs musteri en ciderbryggeri, 5 km zuidwaarts langs dezelfde weg. Bij de distilleerderij en ciderbrouwerij koop je heerlijk fris appelsap. De ‘pommelier’ promoot het gebruik van appelsap als alcoholvrij alternatief bij een diner. Leuk en lekker, in verschillende restaurants in Zweden kun je i.p.v. een wijnarrangement kiezen voor een ‘sap & spijs’ variant.

Tip 3: Fika of lunch bij Lantluft in Orranäs

Niet ver van de geitenboerderij (op loopafstand) ligt het leuke fika adres: café Lantluft (letterlijk vertaald ‘landlucht’). Het landelijk gelegen café wordt gerund door moeder en dochter. Indien nodig wordt ook de rest van de familie ingeschakeld. Biologisch is de basis van alles. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, ook omdat alles beter smaakt. Het lekkers voor bij de koffie is huisgemaakt, de Ostkaka (Zweedse cheesecake) is de specialiteit van het huis. Laat je ook verleiden tot de andere taarten en koekjes in de vitrine! Of, als het lunchtijd is, vraag naar het beste van de kaart en proef zelfgebakken zuurdesembrood met garnalen, rendiervlees, geitenkaas van de buren en zalm van Sturkö met advocadospread. Zo lekker!

Café Lantluft – Orranäs 426, Jämjö

Tip 4: Wandeling bij Tornhamns Udde

Zak je vanaf Kristianopel en Orranäs af langs de kust door de kustweg te volgen, dan kom je uiteindelijk via Sandhamn uit bij Tornhamn. Dit vissersplaatsje met het leuke Café Måsen (tussenstop!) vormt de toegang tot het Torhamn natuurgebied. Het uiterste puntje van de landtong is alleen te voet bereikbaar. Je kunt er een rondwandeling maken, gedeeltelijk over een vlonderpad en langs een uitkijktoren. Het natuurgebied staat bekend om de grote aantallen broedende vogels, neem vooral je verrekijker mee. In het voor- en najaar is het een paradijs voor trekvogels. Wandel langs weilanden met schapen, heidevelden en grazende koeien aan zee, prachtig!

Tip 5: Karlskrona – World Heritage City

De stad Karlskrona ligt aan zee en bestaat uit talloze eilanden. Regelmatig wordt de stad vergeleken met Stockholm. Een goede reden om te gaan! De stad was onder Koning Karl XI een Zweedse marinebasis, tegenwoordig staat de militaire stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stad zelf ligt verspreid over 30 verschillende eilanden, waarvan Trossö het hoofdeiland is. Huur fietsen om te gaan eilandhoppen in Karlskrona. Er zijn een paar plekken die je zeker niet wilt missen tijdens je stedentrip.

  • Stortorget ligt op het eiland Trossö en is het centrum van de historische kuststad met een groot karakteristiek plein.
  • Bezoek de arbeiderswijk Björkholmen met kleurrijke houten huizen. In deze wijk ligt ook Fregatten B&B, de leukste accommodatie van de stad.
  • Het meest fotogenieke eilandje van Karlskrona is Brändaholm, waar rode huisjes met witte kozijnen het decor bepalen.

Zoek je een bijzonder adres voor het diner? Reserveer een tafel bij Restaurant Kai, op loopafstand van Fregatten B&B. Het woord Kai heeft meerdere betekenissen in het Japans. Vreugde en welzijn zijn er twee van. Dat belooft wat en die belofte wordt meer dan waar gemaakt. The North meets Japan’ ofwel de Aziatische keuken met Scandinavische invloeden, prachtig gepresenteerd en met verrassende smaken. Een avond culinair genieten! In de zomer op het mooie terras aan het water. 

Kai Krog – Kilströmskajen 3, Karlskrona

Tip 6: Bezoek de archipel van Blekinge

Karlskrona is ook een prima startpunt voor een bezoek aan de archipel van Blekinge, de talrijke eilanden voor de kust. Wil je een compleet beeld krijgen van de schoonheid en diversiteit van Blekinge dan mag een bezoek aan een of meerdere eilanden niet ontbreken. Niet alleen voor een dagje naar het strand. Op de eilanden vind je betoverende plekken, stoere rotspartijen met magische uitzichten, dorpjes met houten huizen, vissersdorpjes en stranden.

Vanuit Karlskrona zijn er diverse mogelijkheden om de archipel te bezoeken. Vanuit de haven vertrekken verschillende ferries naar de eilanden. De boottocht is alleen al leuk om de marinestad vanaf het water te bekijken. Onderweg passeer je een paar indrukwekkende forten die jarenlang de ingang van Karlskrona bewaakten. Ga eilandhoppen op de nabijgelegen eilanden Mjölnarholmen, Brändaholm en Wämö of plan een trip naar Aspö, een geliefd eiland. Per auto kun je naar het schiereiland Hasslö.

Minder makkelijk te bereiken is Utklippan, de meest zuidoostelijke eilandengroep van Zweden. Het is een uur varen vanaf Karlskrona en alleen in de zomermaanden gaat er wel eens een georganiseerde trip naartoe. Mocht je met meerdere personen zijn, dan kun je er voor kiezen een boot te huren om je ernaartoe te laten varen. Bijzonder is het zeker! Utklippan bestaat eigenlijk uit twee grotere rotseilanden, waarvan er één toegankelijk is voor bezoekers. Omdat het er zo rustig is, is het een geliefde plek voor vogels. Voor de kust leeft een zeehondenkolonie, die je vanaf de vuurtoren kunt spotten.

Tip 7: Almö Natuurreservaat

Op weg naar het schiereiland Hasslö, ten zuiden van Listerby, passeer je het Almö Natuurreservaat. Het reservaat bestaat uit het schiereiland Almö, een stuk van de zee en een paar omliggende eilanden. Aan de doorgaande weg naar Hasslö ligt een parkeerplaats waar meerdere wandelingen starten. Maak een rondwandeling over het schiereiland, door het bos, over houten paadjes langs de zee, over rotsen en maak een vuurtje voor een fika. Is het een mooie zomerdag? Neem zwemkleding mee voor een verfrissende duik onderweg.

Tip 8: Op safari bij Eriksberg

Tussen Karlshamn en Ronneby ligt Eriksberg, het grootste omheinde Scandinavische wildreservaat, voor een groot deel begrensd door de zee. Tijdens een safari in dit park kun je (bijna) al het wild spotten wat je zo graag in het wild ziet. In de zomermaanden is het park toegankelijk om er met eigen auto op safari te gaan. Je moet een vaste route rijden (ongeveer 10 km) en spot onderweg edelherten, zwijnen, wisenten, moeflons en damherten. Speur naar vogels zoals de zeearend en luister ondertussen naar de verhalen via de app van Eriksberg. Ga je liever met een gids op pad om alle ins & outs van het park en het wildleven te horen, boek dan een excursie. Per terreinwagen of op de fiets.

Eriksberg is niet zomaar een wildpark. Je gaat hier niet alleen op safari, Eriksberg is een totaalbeleving: safari, slapen en gastronomie. Je kunt lunchen en dineren in een van de restaurants Visenten en Havsörnen (zeer goed aangeschreven) en blijven slapen op verschillende bijzondere locaties. Van Synvillan, een spiegelhut voor vier personen met een glazen bodem, die de illusie wekt op te gaan in de natuur, tot comfortabel ingerichte safaritenten op een heuvel, luxe lodgekamers verspreid over verschillende gebouwen en het authentieke Kyrkesta, een houten huisje zonder water en elektriciteit.

Eriksberg hotel & nature reserve – Guöviksvägen 353, Trensum

Tip 9: Fika bij Café Mandeltårtan

Zeg Ronneby en je zegt Brunnsparken. Dit park is een van de redenen waarom de provincie Blekinge ook wel de ‘tuin van Zweden’ wordt genoemd. De bronnen in het park zorgden er voor dat bezoekers van heinde en verre naar het park kwamen. De oude houten villa’s aan de rand van park zijn stille getuigen van die tijd.

Het oude Café Mandeltårten wordt vaak in één adem genoemd met Brunnsparken. Vraag naar een fika adres in Blekinge en de lokale bevolking zal je zeker een bezoek aan Mandeltårtan tippen. Je begrijpt: dan móet je gaan! In de houten villa zijn de verschillende kamers bewaard gebleven. Elke kamer heeft gezellige zithoekjes, van sereen tot knus en tussen de planten in de serre. Laat je verleiden door de vitrine op de toonbank met zowel taart, gebak en cake als lunchgerechten in de vorm van salades en broodjes. Het brood komt uit de eigen naastgelegen bakkerij. Bij mooi weer zit je buiten, met uitzicht op Brunnsparken.

Café Mandeltårten – Fridhemsvägen 2, Ronneby

Ben je in Ronneby, neem een kijkje in de smalle straten rondom de Heliga Kors kyrka (Heilig Kruis Kerk), waar kleurrijke houten huizen staan.

Tip 10: Aggaboden Gårdsbutik en restaurant

Wanneer je wilt, kun je elke dag van je vakantie in Blekinge wel een leuke landwinkel met fika adres bezoeken. Zet Aggaboden zeker ook in je planning. Wat begon als een schuur waar eieren werden verkocht, is uitgegroeid tot een tof totaalconcept. Op het erf van de boerderij met gebouwen uit de 18e en 19e eeuw vind je een landwinkel, restaurant met serre en zonnig terras en een B&B. In de landwinkel worden nog altijd eieren verkocht, maar ook lokale producten van boeren uit de directe omgeving en uit andere regio’s, alles biologisch. Van verse groente tot zalige sapjes, van chocolade tot servies. Het restaurant heeft een eenvoudige kaart, met gerechten bestaande uit zorgvuldig geselecteerde ingrediënten uit Blekinge.

Aggaboden – Gärestads bygata 16, Ronneby

Aanvullende tip voor de zomer: de kas van Hoby Kulle Herrgård, een droomplek voor een fika (op een kwartier rijden van Ronneby).

Tip 11: Typisch Zweeds, naar het badhuis

Ben je in Zweden, doe als de Zweden en bezoek een sauna aan zee, gevolgd door een duik in het koude water. Langs de kust liggen prachtige openbare badhuizen, van traditionele openluchtbadhuizen tot hypermoderne design sauna’s. Tot die laatste categorie behoort het Kallbadhus in Karlshamn aan de Oostzee. Het Kallbadhus ligt in de baai van Hanö, aan een wandelpad langs het water. Het badhuis is onder architectuur gebouwd en lijkt te zweven boven water. Mooi van buiten, strak van binnen en met een fantastisch uitzicht over de baai. Het Kallbadhus is het hele jaar geopend, vooraf reserveren is noodzakelijk (er is geen balie/receptie).

Kallbadhus Karlshamm – Östersjön

Tip 12: Bezoek Möllekulla Länsmangård

Dit is zo’n plekje waar je spontaan van gaat glimlachen. Op een plek (tussen Sölvesborg, Karlshamn en Olofström) waar je het misschien wel het minst verwacht, ligt deze biologische landwinkel. De boerderij wordt inmiddels door de vierde generatie gerund, met als doelstelling om volledig biologisch en duurzaam te ondernemen. In de landwinkel worden niet alleen groente en fruit van eigen boerderij verkocht en honing en eieren van de buren, ook de mooiste en leukste ‘groene’ (woon-)accessoires. Hier ga je zeker iets moois vinden als aandenken aan Blekinge.

Möllekulla Länsmangård – Möllekullavägen 127, Sölvesborg

Tip 13: Dineren en logeren bij Astensmåla Mat & Vingård

Bezoek je Blekinge, plan dan ook een avond (en nacht) bij Astensmåla Mat & Vingård. Een persoonlijke favoriet. Je moet er een stukje het binnenland voor inrijden, maar je rit wordt beloond met een warm welkom! Ook Astensmåla is een familiebedrijf, waarbij ieder familielid een eigen rol heeft. Van sommelier tot gastvrouw tot kok. Laat je hier in de watten leggen tijdens een avondvullend ‘farmdinner’, blijf logeren, schuif aan in de serre voor het smakelijke ontbijt met lokaal lekkers en maak tijd vrij voor een paar uurtjes in de sauna en bij het zwembad. Alle ingrediënten voor een ontspannen verblijf zijn hier aanwezig, én kloppen! (Dat je het sanitair moet delen in de B&B neem je hier graag voor lief).

Astensmåla Mat & Vingård – Svängstavägen 1255-15, Svängsta

Tip 14: Fika bij Mormors

Er gaat geen dag voorbij in Zweden zonder fika. Hoe leuk is het dan om onderweg spontaan een bijzonder plekje te ontdekken, op een locatie waar je het niet verwacht en waar je geniet van zo’n fika moment. Zo’n plekje is Mormors, gelegen aan een landweggetje en omringd door groen. Mormors betekent oma en zo voelt het ook: alsof je bij oma op de koffie gaat. Het rode houten huis had ook maar zo van Pippi Langkous kunnen zijn, in elk hoekje en in elke kamer is iets te ontdekken. Meubels uit grootmoeders tijd, bloemenschilderijen, oude schemerlampen, servies van de kringloop: het oude houten huis is met behulp van vrijwilligers opgeknapt en ingericht. Zoek een plekje in een van die kamers, waar de houtkachel brandt of buiten in de tuin onder de bomen. Daar worden ook plantjes/stekjes verkocht en fruit uit eigen boomgaard.

Mormors is het hele jaar geopend, met als doel een ontmoetingsplek voor de omgeving te zijn. Op de kaart huisgemaakte taarten, koekjes en (eenvoudige) vegetarische gerechten.

Mormors Bakeri – Nötabrånevägen 28, Asarum

Tip 15: De natuur in met ARK56

In Blekinge is eindeloos veel te ondernemen in de natuur. Op het water, op de fiets, al wandelend. Ga je graag naar buiten? Download de app ARK56 en ontdek de mooiste routes, ruim 500 kilometer. Kanoën, zeilen, wandelen of mountainbiken in Blekinge? Je vindt het in de app. Extra leuk: via de app ontdek je de locatie van een grote zeehondenkolonie, ter hoogte van Abrahamsängar (op de kustroute van Kristianopel naar Torhamn).

Meer weten over Blekinge?

Op vakantie naar Blekinge of een rondreis maken door deze provincie? Ervaar de prachtige archipel, bekijk werelderfgoedlocaties, bezoek charmante stadjes, trek de natuur in en wissel af met een dagje op zee of aan het strand. In Blekinge heb je alles, voor iedereen!

Hoe kom je er? Blekinge ligt op 950 kilometer van Utrecht. De kortste route loopt via Puttgarden-Rødby, de veerdienst van Scandlines tussen Duitsland en Denemarken. Vervolgens rijd je over de Sontbrug (Öresundsbron) van 16 km van Denemarken naar Zweden.

Goed om te weten: controleer voor je bezoek de openingstijden van de verschillende locaties. Het hoogseizoen in Blekinge is kort, van begin juni tot half/eind augustus. Niet alle plekjes zijn het hele jaar (doordeweeks) geopend.