Even geduld...

Eigenlijk is niets zo mooi als de overgang van de seizoenen. De herfst is mijn favoriete seizoen! Ik hou van de vallende bladeren, kastanjes en boswandelingen in deze tijd van het jaar. Nergens ben je je meer bewust van het intreden van de herfst dan in het bos. De paddenstoelen die verschijnen, dauw in de ochtend, flarden van mist en de eerste tekenen van het verkleuren van de bladeren.

Heb jij in de herfst soms ook het gevoel dat de tijd je inhaalt? Neem een break; even weg van de drukte, je hoofd leegmaken en je batterij opladen. Met z’n tweeën, je gezin of misschien wel alleen. Samen plezier maken of juist genieten van rust en stilte. We hebben de fijnste herfstbreaks op een rijtje gezet: 5 tips voor een weekendje weg in de herfst. Hier beleef je de natuur optimaal.

Tip 1. Weekendje naar het bos

Het is herfst en dat betekent lekker uitwaaien, kastanjes zoeken, genieten van de natuur die oranje kleurt en, als het nog iets kouder wordt, dikke truien, dampende kommen soep en gezelligheid bij het haardvuur met warme chocolademelk. Krijg jij ook geen genoeg van deze tijd van het jaar? Ga er een paar dagen tussenuit. Wat dacht je van een mooi huisje in het bos, de perfecte plek om te genieten van de herfst. De prachtige kleuren aan de bomen, knisperende bladeren onder je voeten, de mooiste paddenstoelen… Neem eens de tijd om echt goed om je heen te kijken en verwonder je over alles wat je in het bos tegenkomt. Tijdens een lange wandeling tussen de bomen is het niet moeilijk om je gedachten te verzetten en je hoofd leeg te maken. Wil je echt een break van alles, maak er dan een weekend weg van. Blijf slapen bij een mooi huisje in het bos, bijvoorbeeld met houtkachel; heerlijk om op te warmen na een stevige wandeling.

Een wandelpad onder de gekleurde bomen en een paard in de wei

Tip 2. Uitwaaien aan zee

Weet je waar het ook heel fijn is in de herfst? Aan zee! Op een verlaten strand krijg je het gevoel dat je alleen op de wereld bent. Het geluid van de golven heeft een bijzonder rustgevende werking. Tel daar de verfrissende zeewind bij op en je hebt alle ingrediënten voor de perfecte herfstbreak. Kijk voordat je gaat welke paviljoens nog open zijn, dan kun je na een middag uitwaaien opwarmen met chocolademelk of een kom soep. Met een beetje geluk breekt het herfstzonnetje flink door en kun je zelfs buiten zitten. Een lekkere dikke jas, warme sjaal en een frisse neus; zo fijn! Wil je blijven slapen? Kies voor een Bijzonder Plekje aan zee en geniet maximaal.

Een meisje met een gele regenjas aan de rand van een woeste zee

Tip 3. Bezoek een van de Hanzesteden

Wanneer je behoefte hebt aan een break, denk je vast als eerste aan een plek ver weg van de bewoonde wereld. Een stedentrip is misschien wel het laatste waar je aan denkt, want in de drukte van de stad kom je toch niet tot rust? Wel als je kiest voor een van de Hanzesteden, waar je geen massa’s toeristen tegenkomt maar in alle rust het gezellige, charmante centrum ontdekt. Slenter door oude straatjes, langs monumentale panden en maak kennis met de geschiedenis van de stad. Elke Hanzestad heeft zijn eigen sfeer en charme en naast historie vind je er ook hippe hotspots & leuke koffietentjes.

Eeuwenoud pand in hartje Doesburg, met tuin in herfstkleuren

Tip 4. Op vakantie naar België

Breng een bezoek aan onze zuiderburen en krijg het gevoel echt even weg te zijn, terwijl je niet ver van huis hoeft. Hoe vul jij jouw herfstbreak in? Zoek je de gezelligheid van een stad op, ga je offline in de natuur en wildernis van de Ardennen of kies je voor uitwaaien aan de Belgische kust… Er is voor ieder wat wils. En ook voor de bourgondiërs onder ons is België een aanrader, onze zuiderburen zijn gek op etentjes, borrelen en lekker lang tafelen. Proef de Luikse wafels, Ardenner ham, speciaal biertjes, Belgische chocolade, Vlaamse friet en nog veel meer lekkers. Klinkt goed? Lees hier onze tips voor een vakantie in België.

Tip 5. Warm wellness weekend

Heb je behoefte aan rust en ontspanning, dan is een lekker warm wellness weekend de perfecte keuze. In de zomer kan een dampende whirlpool of hete sauna soms iets teveel van het goede zijn, in de herfst is deze warmte meer dan welkom. Kies voor een accommodatie met wellness faciliteiten en sluit een dag in de natuur of stad af met een ‘zen’ moment. Tijdens een wellness weekend kom je helemaal tot rust – fysiek & mentaal – om vervolgens als herboren terug naar huis te gaan. Ook perfect voor een romantisch weekendje met z’n tweeën, hier heb je namelijk echt even tijd voor elkaar.

Sauna met grote glazen gevel en uitzicht op de tuin

Zin gekregen om lekker weg te gaan?