Even geduld...

In Noordoost-Brabant gaan cultuur en historie hand in hand met hippe foodconcepten. De bourgondische keuken verduurzaamt en industriële plekken krijgen toffe nieuwe bestemmingen. Je kunt er eten, drinken en dansen tussen de silo’s.

Toch denk ik vooraf bij Den Bosch vooral aan de Bossche bollen, schuimende biertjes en bitterballen op een gezellig terras. Gelukkig had mijn reismaatje en gids voor het weekend Myra deze musthaves ook op de planning staan. Visit Brabant vulde die aan met een aantal fijne verassingen. Bruisende culturele verzamelplekken, toffe nieuwe hotspots en eigenzinnige restaurants.

Brabant ten voeten uit – Koffie met gebak

In Brabant begin je met koffie en gebak. En als er op ieder moment van de dag een rij voor de deur staat dan weet je dat je bij een hotspot bent aangekomen. Sluit je in Lissabon aan voor Pastei de Belém. In Parijs voor macarons. In Den Bosch start je je dag in de rij voor een Bossche Bol bij Bakkerij de Groot. Niks geen hippe interieurs of moeilijke hapjes, maar gewoon de beste Bossche Bol van heel Brabant.
Bij gebak hoort natuurlijk een kop koffie. We fietsen door en vinden het lekkerste bakje in het centrum van Den Bosch. Bij Drab nemen ze koffie serieus. Met 10 verschillende koffiebonen en verse boerenmelk vindt iedere koffieliefhebber hier zijn favoriete koffie.

Banketbakkerij Jan de Groot® – Stationsweg 24, Den Bosch
Drab Coffeebar & -Store – Kruisstraat 12, Den Bosch

Van klei naar design – Cor Unum

Het servies van een topchef ook op jouw keukentafel? Het kan! Cor Unum – letterlijk: één van hart, is een keramisch atelier dat ontwerpers koppelt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gezamenlijk ontwerpen zij de mooiste keramieken. Cor Unum werkt samen met chefs zoals Sergio Herman, Edwin Katz en Jonnie Boer. Of jouw gerecht ook chefwaardig zal gaan smaken garanderen wij niet, maar je tafel zal er in ieder geval uitzien om van te watertanden. Boek vooral een rondleiding of bezoek de open atelier dagen. Je kunt dan niet alleen een kijkje nemen in de galerie en winkel, maar ook daar waar de magie plaatsvindt: de productie ruimte!

Tip: Loop nu je er toch bent ook even naar Garage Pompen & Verlouw. Een hip cafe/ restaurant met prachtig uitzicht over het natuurgebied het Bossche Broek.

Cor Unum – Vughterstraat 270, Den Bosch
Garage Pompen & Verlouw – Parklaan 27G, Den Bosch

Groenten in de hoofdrol – Pollevie

Aan de Hofvijver achter het station loop je het sfeervol gerestaureerde fabriekspand van Pollevie binnen. Ondanks dat dit restaurant op nummer 42 in de wereldranglijst voor beste groenterestaurants staat, benadrukt chef-kok Martin Berkelmans geen vegetarisch restaurant te zijn. Zijn keuken bereidt zowel de mooiste gerechten met groenten als met vlees en vis. Wel is hij enorm geïnspireerd door groenten en wil hij zo bewust mogelijk koken. Dat wil zeggen met duurzame producten, het liefst uit de directe omgeving van den Bosch. De seizoenen zijn leidend en groenten spelen de hoofdrol. Wij bezochten Pollevie tijdens de lunch. Deze werd gestart met een amuse van gefermenteerde radijs met daslookcrème en gepofte boekweit. Deze smaakexplosie zorgde ervoor dat onze nieuwsgierigheid was gewekt. Het volgende gerecht, een groente ceviche met flinterdun gesneden champignon, artisjok en kievitsbonen, bewees dat gerechten die volledig uit groenten bestaan minstens zo lekker kunnen zijn als de daarop volgende vis- en vleesgerechten. Ook eens eten in een restaurant waar groenten de hoofdrol spelen? Zet Pollevie dan op je lijstje.

Pollevie Bar & Kitchen – Hofvijver 2b, Den Bosch

Culturele hotspot de Tramkade

Op de spoorzone van Den Bosch krijgen toffe fabrieksgebouwen een nieuwe bestemming. In de oude sigarenfabriek bezoek je een concert. En in de voormalige koekjesfabriek van Verkade pak je een film of eet je een hapje in het restaurant. Mag het een tikkeltje ruiger? Bezoek dan de meest recente toevoeging van deze culture broedplaats; de Tramkade. Sinds 2014 worden hier de gebouwen van deze voormalige mengvoederfabriek nieuw leven ingeblazen. Op deze hotspot kun je eten, drinken, werken en dansen tussen de oude machines en silo’s. Een unieke plek waar altijd wat te doen is.

De Tramkade – Tramkade 20-28, Den Bosch
De Verkadefabriek – Boschdijkstraat 45, Den Bosch

Roze pop-up restaurant

Eigenlijk zit je op de Tramkade ieder moment van de dag goed. Goede koffie en taartjes bij Espressobar Da Silva. Lunch aan het water bij Koudijs Cafe. En een heerlijk speciaal biertje bij Bossche Brouwers. Een kleinschalige brouwerij ontstaan uit een vriendengroep die een wisselende selectie van speciaal bieren brouwt. En als je echt geluk hebt speelt er die dag een bandje live op het podium van de brouwerij. Maar het meesterstuk van de Tramkade is toch wel het Werkwarenhuis. Deze roze fabriek is, naast conceptstore en ontmoetingsplek, ook de plek waar Restaurant van Aken gevestigd is. Het restaurant werkt met ‘pop-up koken’. Iedere maand mag een andere chef-kok zijn kunsten vertonen aan het publiek. Na het diner kun je nog de hele nacht dansen bij Club W.

Het Werkwarenhuis – Tramkade 20-24, Den Bosch

Slapen en dineren als een landheer in Vught

Op fietsafstand van Den Bosch vind je het mooie plaatsje Vught. Waar je kunt slapen en dineren als een landheer. Via een ophaalbrug wandel je langs de brandende windlichten over de slotgracht de binnenplaats van kasteel Maurick op. In dit sprookjesachtige kasteel staat een professioneel team klaar die ervoor zorgt dat het je aan niets zal ontbreken. Hier weten ze hoe ze hun gasten moeten verwennen. Van de amuse tot de lolly bij vertrek, aan alles is gedacht. Het water loopt mij weer in de mond als ik terugdenk aan de zachte rundertartaar met kwartelei, macadamia en truffel. En ik ga terug voor de Helvoirtse eend, met foie gras, blauwe bessen, rode biet en donkere chocolade.

Kasteel Maurick – Maurick 3, Vught

Het monumentale landgoed Huize Bergen ligt in een prachtig park aan de rand van Vught verscholen tussen de eeuwenoude bomen. Het landhuis is rijk aan historie en bij binnenkomst lijkt de tijd even stil te hebben gestaan. Onder het genot van een huis gestookte gin in de salon kijk je je ogen uit. Verdeeld over het landgoed zijn er verschillende hotelkamers en gastenverblijven gebouwd. Waaronder gastenverblijf Botanica op de plek waar vroeger kassen vol tropische planten stonden. In de luxe hotelkamers komt de liefde voor planten terug in het prachtige behang achter de heerlijke bedden. Al wilden wij niet te lang in bed blijven liggen, want het ontbijt van Huize Bergen is er eentje die je echt niet wilt missen!

Landgoed Huize Bergen – Glorieuxlaan 1, Vught

CHV Noordkade in Veghel

Ook de Noordkade in Veghel is zo’n historische, industriële locatie dat de afgelopen jaren is omgebouwd tot een culturele en culinaire hotspot. Het bruist er van de energie. Je vindt er onder andere een bioscoop, een escaperoom en de Proeffabriek. Als echte lekkerbekken kozen wij ervoor om die laatste verder te ontdekken. In dit gedeelte van het CHV terrein (Cultuur Haven Veghel) werd vroeger veevoer geproduceerd. Tegenwoordig kun je er zelf je honger stillen. Naast verschillende foodshops vind je er restaurant Dis, Theater de Blauwe Kei en cultuurcafé De Afzakkerij.

CHV Noordkade – Verlengde Noordkade 10-12, Veghel
De Proeffabriek – Verlengde Noordkade 18, Veghel

Bij DIS kun je de hele dag terecht voor een drankje, lunch of een daghap. Eigenaar Teun heeft geprobeerd een huiskamergevoel te creëren. Een plek waar alle lagen van de samenleving zich thuis kunnen voelen en (bij elkaar) kunnen aanschuiven. In het midden van de ruimte staat een enorme papegaaienkooi, waardoor de grote ruimte gezellig aanvoelt. Bij DIS krijg je geen menukaart, maar lees je de wisselende gerechten op een krijtbord. Dat doet Teun bewust. Door restpartijen van zijn leveranciers op te kopen gaat hij verspilling tegen en blijven de gerechten voor iedereen betaalbaar.

DIS traiteur – Verlengde Noordkade 14, Veghel

Op de plek waar vroeger de zakken veevoer werden ‘afgezakt’ en verpakt vind je nu een sfeervol café. Met een terras aan het water en een toffe inrichting is cultuurcafé De Afzakkerij een fijne plek waar je uren kunt blijven hangen. Wekelijks vinden hier live optredens of pubquizzen plaats. Of bezoek eerst het theater aan de overkant en bestel daarna je afzakkertje van de uitgebreide bierkaart.

De Afzakkerij – Verlengde Noordkade 10-12, Veghel

De ultieme afsluiter – Rozario in Helmond

Voor de ultieme afsluiter van een weekend Brabant reis je naar Helmond. Waar chef-kok Jermain het in zijn restaurant De Rozario allemaal net even anders doet. Dat zie je terug in het interieur en dat proef je in zijn gerechten. Jermain is geen standaard chef. Hij schopte het in een paar jaar tijd van vuilnisman naar eigenaar van een restaurant dat bekroond werd met een Michelinster. Zijn eigenzinnigheid wordt duidelijk wanneer hij de eerste gang komt toelichten. ‘Hier gelden geen regels. Als je met je handen wilt eten dan doe je dat. Zolang je maar plezier hebt.’ Dus je bord aflikken mag. En dat wil je! Nadat de amuses onze smaakpapillen op scherp hadden gezet. En daarbij er ook nog eens prachtig uitzagen, wordt het alleen maar nog beter. Een langoustine met watermeloen, rouille van Madame Jeanette, ijs van gebrande pepertjes en schuimige jus van strandkrabben is met uiterste precisie op het bord geplaatst. Iedere gang is even mooi en vol van smaak. Mijn ultieme favoriet van dit weekend? Zonder twijfel de rendang met kokos sereh, paksoi en ijs van mango. Aanrader!

De Rozario – Steenweg 8, Helmond

Op naar Brabant?

Loopt het water je inmiddels in je mond? Niet zo gek; Brabant smaakt naar meer! Bourgondisch leven, culinair genieten: ontdek zelf de smaak van Brabant en lees zeker ook deze tips:

N.B. Dit heerlijke artikel is geschreven door Sigrid Bulens, die voor Bijzonder Plekje op uitnodiging van Visit Brabant naar Den Bosch, Vught en Veghel afreisde. Sigrid Bulens is journalist, grafisch ontwerper en fotograaf, met als specialisatie familiefotografie. Neem een kijkje op haar site om meer mooie foto’s te bewonderen.





Ontdek ook deze plekjes: