Even geduld...

Bergen staat bekend als kunstenaarsdorp. Sinds begin vorige eeuw komen schilders en schrijvers naar het dorp met de lommerrijke lanen, de inspirerende dorpsgezichten en de zee dichtbij. Dat Bergen schilderachtige plekjes heeft, is niet de enige reden om hier naar toe te gaan. Een van de grootste voordelen (zeker ook ten opzichte van andere kustplaatsen) is dat Bergen 365 dagen per jaar een bruisend dorp is.

In zomer en winter zijn winkels, restaurants en terrassen geopend. Met een dekentje en terrasverwarming zit je hier altijd goed. Bergen is leuk! Hier komen onze tips voor jou:

(Woon-)winkelen in Bergen

Het dorp Bergen heeft een verrassend aanbod aan winkels en galerieën.

Tip 1: L’Etoile Conceptstore zit in een prachtig pandje en valt op door de serene sfeer en het aanbod van (woon-)accessoires: eenvoudig, puur, rustig en naturel. Minimalistisch en verfijnd. Keramiek, sieraden, plaids, kussens: loop hier binnen en je wilt met alles weer naar buiten – Ruïnelaan 12, Bergen.

Tip 2: De producten van Sissy Boy vertellen een verhaal. Deze (woon-) winkel is altijd fijn, in Bergen misschien nog net iets fijner. Groot en met een heerlijk aanbod aan kleding, boeken, sieraden, servies, woonaccessoires… – Jan Oldenburglaan 3-5, Bergen.

Tip 3: Conceptstore PT Post in het oude postkantoor is een aanrader. Unieke kleding, cadeaus, mooie boeken en sieraden. Hier kan je rondkijken en elke keer iets nieuws ontdekken – Oude Prinsweg 23, Bergen.

Tip 4: Stadspaviljoen Noord is een plek die je niet over mag slaan. Deze ‘eetkeuken’-winkel kookt over van de inspiratie voor een mooi gedekte tafel, koken in stijl, fashion en interieur. Een winkel vol hebbedingen waar je trek van krijgt – Plein 63, Bergen.

Tip 5: Vergeet ook niet even binnen te lopen bij de Eerste Bergensche Boekhandel, met een bijzondere selectie aan architectuurboeken, kunstboeken, fotoboeken, kookboeken en kunstenaarsboeken – Oude Prinsweg 11, Bergen.

Koffie-, lunch- en diner adressen

Aan horeca in Bergen geen gebrek. In het centrum van het dorp en rondom de Ruïnekerk liggen leuke en gezellige terrassen. We zetten een paar favorieten voor je op een rij:

Tip 6: Kaatje’s bakery café is een klein maar fijn ontbijt-, koffie- en lunchadresje met een mini afdeling met bijzondere en duurzame cadeautjes. De ‘huiskamer’ van Kaatje is een ontmoetingsplek. Een plek om je dag te beginnen met een goede koffie met een croissant, American pancake’s of getoaste bananenbrood, jezelf te trakteren op thee met (vegan) taart, een gezond sapje, een (smoothie) bowl of belegde boterhammen met huisgemaakt lekkers –  Plein 75, Bergen.

Tip 7: ECHT Bergen is echt genieten van een goede koffie. Toegankelijk, puur, home made, biologisch, natuurlijk en modern zijn de sleutelwoorden voor ECHT (met ook een vestiging in Alkmaar). Je kunt er de hele dag binnenlopen voor een lekker ontbijt, goede koffie, verse sappen, (warme) lunch en thee met lekkers – Oude Prinsweg 5, Bergen.

Tip 8: Het terras van het altijd drukke Fabels vraagt om een kopje koffie in de zon. Hier wil je de hele middag wel zitten met je ogen dicht om te genieten van de zon en gezelligheid. Maar vergeet niet af en toe door je wimpers te gluren naar de drukte om je heen. Ook voor het diner is Fabels een geliefde plek, met een toegankelijke en betaalbare kaart – Oude prinsweg 9, Bergen.

Tip 9: La Vie Locale, een bakkertje en delicatessenzaakje waar je niet aan voorbij mag lopen! ‘s Morgens vroeg komt de geur van versgebakken brood je op straat al tegemoet. De croissants zijn niet te versmaden, de macarons verleidelijk lekker. Of loop binnen voor een ‘plankje’ met charcuterie en kaasjes vergezeld met een fles wijn voor op het strand – Ruïnelaan 3 B, Bergen.

Tip 10: Voor een avond culinair genieten moet je een tafel reserveren bij Foodbar & restaurant The Bourbon Room. Een goede mix van puur eten, bijpassende wijnen en een gastvrije, gastronomische sfeer – Jan Oldenburglaan 7, Bergen.

Naar duinen, strand en zee vanuit Bergen

Tip 11: Op ruim vijf kilometer van Bergen ligt Bergen aan Zee, een klein kustdorp met een prachtige strand en slechts enkele strandtenten. Een van de strandtenten is het mooie Strandpaviljoen Noord. Met een ongedwongen sfeer, een fris interieur met een mix van brocante, schoolstoeltjes, kleurrijke details en van alles wat. Dat van alles wat klopt hier. Ga je lunchen met je voeten in het zand, ontbijten met zicht op het strand of dineren tijdens de zonsondergang? Je bent hier de hele dag welkom, vanaf ‘s morgens 09.00 uur – C.F. Zeiler Boulevard 3, Bergen aan Zee.

Tip 12: Een mooie fietstocht door bos en duinen brengt je naar Schoorl, ten noorden van Bergen. Hier ligt midden in het dorp het klimduin, een perfecte plek om met kinderen naar toe te gaan. Terwijl ze hun energie kwijtraken tijdens het klimmen en klauteren, zit jij op een terrasje onder aan het duin. Bijvoorbeeld bij Joop, een coffeebar & lunchcafé met een laagdrempelige sfeer en een ‘voorkeur’ voor fietsers. Voor coffee & smiles – Duinvoetweg 12, Schoorl.

Tip 13: Ben je onderweg naar Schoorl vanuit Bergen en vind je het leuk om een koffietje te drinken in het bos? Stop bij Bospaviljoen De Berenkuil, gelegen op een kruispunt van fiets- en wandelpaden. Op een frisse dag brandt binnen de houtkachel, buiten wachten verschillende zitjes, bontjes op de stoelen en lange tafels – Schoorlsezeeweg 2, Schoorl.

Tip 14: Plan een fiets- of wandeltocht door het Noordhollands Duinreservaat, één van de grootste natuurgebieden van ons land. In het Duinreservaat hebben volwassenen een duinkaart nodig. Dag- en weekkaarten zijn verkrijgbaar bij de duinkaartautomaten aan het begin van het gebied (met pinpas of creditcard). Elke verkochte kaart draagt bij aan het beheer en behoud van de duinen, zodat wij en de generaties na ons er hopelijk nog lang van kunnen genieten. Navigeer naar Verspyckweg in Bergen aan Zee voor een afwisselende wandeling door dennenbos en open duin. Er zijn routes van 3,5, 7 en 12 kilometer. De ‘Blick in die Duinen’ is adembenemend mooi.

Tip 15: Hargen aan Zee ligt ten noorden van Schoorl. Het is hier stukken minder druk dan in andere plaatsen aan de kust, zelfs op een zomerse dag in het weekend is het hier nog te doen qua drukte. Het strandpaviljoen zit wel vol, maar op het uitgestrekte strand is ruimte genoeg om je strandlaken uit te rollen. Voor dat strandpaviljoen wil je gaan! Hip en heerlijk, met een inspirerend interieur – Strand Hargen aan Zee 2, Schoorl.

Verstopt in het (Berger)bos

Tip 16: De meest bijzondere bioscoop van Nederland? Die vind je verstopt in het bos in Bergen, op het landgoed van ‘t Oude Hof aan de Eeuwigelaan. Filmtheater Cinebergen bevindt zich in de Zwarte Schuur, een voormalige houtzagerij. De wandeling ernaartoe, door het bos, is al leuk. Kom in de zomer iets eerder, voor een kopje koffie op het terras van het theatercafé. Het programma is afwisselend, van familiefilm tot documentaire, van buitenlandse bioscoophits tot klassiekers. Reserveer op tijd je plekje, wat voor film er ook draait, dit is een beleving – Eeuwigelaan 7, Bergen.

Tip 17: Landhuis ‘t Oude Hof en de moestuin zijn ook een bezoekje waard. Het is een van de weinige buitenplaatsen, een monument, waar je de klassieke indeling van het landschap nog ziet. Op een van de drie eilanden van Landgoed ‘t Oude Hof ligt een idyllische ommuurde moestuin, een verborgen paradijs en een oase van rust. Hier worden biologische groente, fruit en bloemen geteeld, die je terug vindt op het menu van het blooming hotel. Vandaag geoogst, diezelfde avond op je bord – Eeuwigelaan 1, Bergen.

Tip 18: De (biologische) smaak te pakken? Loop of fiets door naar Eric’s Landwinkel, dé bourgondische landwinkel van Bergen! Hier is alles 100% puur en lekker. Van verse groenten en fruit tot brood van de inpandige bakkerij June Bakery, kaas uit de streek en biologische wijn. Extra leuk: je kopje koffie of thee met wat lekkers of je in-de-winkel-samengestelde ontbijt of lunch nuttig je in de toffe kas (of de proeftuin) – Nesdijk 20b, Bergen.

Nog meer tips voor je weekendje weg of vakantie in Bergen

Je leest het al, er is zoveel te zien, doen en beleven in en rondom Bergen, je hebt een vakantie hier zo gevuld! Neem ook deze tips mee als je een paar dagen weg gaat:

Tip 19: De mooie en gezellige stad Alkmaar ligt op fietsafstand, slechts 5 kilometer van Bergen. De stad is bekend van de kaasmarkt en heeft een mooi historisch centrum. Dwaal door de straten, grachten en drink koffie bij LUTTIK. In de straten achter LUTTIK vind je leuke boetieks, bloemenwinkels en verrassende zaakjes.

Tip 20:  Spring op de fiets naar Egmond aan Zee, voor een leuke tocht langs en door de duinen. Een tussenstop? In Egmond-Binnen vind je restaurant Nieuw-Westert, aan de rand van het Noordhollands Duinreservaat. De duinboerderij is stijlvol gerenoveerd en heeft een eigentijds interieur, een lekker terras in het gras en een speelbos voor de kinderen – Oude Schulpweg 18, Egmond-Binnen.

Tip 21: In het voorjaar bloeien de bollenvelden rondom Bergen. Wat een kleurenpracht!

Tip 22: Iets lekkers mee naar huis? Koop een doosje Berger Duintjes (zandkoekjes) bij Banketbakkerij en chocolaterie Roos – Dorpsstraat 1, Bergen.

Nog een laatste doetip 23: kijk of er in de Ruïnekerk, in het hart van het dorp, een evenement plaatsvindt. Neerploffen in het gras of op een bankje bij de kerk kan natuurlijk net zo goed zonder evenement. Maak een wandeling rond de Ruïnekerk en neem de tijd voor een grotere lus door de omliggende lanen met rietgedekte villa’s en landhuizen. Je kijkt je ogen uit.

Blijven slapen in Bergen?

Met al die leuke tips is blijven slapen een must. Neem een kijkje bij deze bijzondere plekjes, voor een bijzonder verblijf en een paar ontspannen dagen:

Tip 24: Magnolia Spring boutique apartments: in het hart van het dorp, twee appartementen met in elk appartement plaats voor twee personen. Kies je voor de roze variant of ga je voor de kleur groen als basis? Wooninspiratie gegarandeerd!

Tip 25: Boschlust Bergen: op loopafstand van het centrum, zes appartementen voor 2-6 personen. Neem je graag je hond mee naar zee? In enkele appartementen is je trouwe viervoeter welkom!

Tip 26: Duynval Lodge: buiten Bergen op 1,5 kilometer van het centrum, een 2-4 persoons vakantiehuis met heerlijke tuin.

Luxe appartementen in Bergen





Ontdek ook deze plekjes: