Even geduld...

Je kunt in de Dordogne niet alleen heerlijk eten en heel bijzonder overnachten; er is ook heel veel te doen in deze regio. Wat dacht je van slapen in een boomhut? Het gouden ei zoeken in een van de mooiste tuinen van Europa? Of leren fluiten als een vogel? We zetten de leukste activiteiten op voor je op een rij. 

1. Klimmen in de Jardin de Marqueyssac 
Als je durft, hang hier aan een klif boven een van de mooiste uitzichten van de regio. 

2. Boottocht op de Dordogne met Gabarres Caminades of in een gehuurde kano. 

3. Groentenmarkt op woensdagochtend in Sarlat. 
Koop er een kakelverse artisjok en haal de lekkerste aardbeitjes op het plein voor het stadhuis! Skip de zaterdagmarkt: veel te druk en veel te toeristisch. Op woensdagochtend is het vele malen leuker!

4. Slapen bij Bel Estui
Lekker ontspannen in de mooie tuin of aan het zwembad. Of bij minder weer binnen in de prachtig ingerichte boerderij.

5. Nachtje in Chateaus dans les Arbres
Geef jezelf een overnachting op deze bijzondere plek cadeau. Wanneer krijg je de kans om te slapen in een boomhut gebouwd als een van de chateaux in de omgeving. Val in slaap bij het geluid van kwakende kikkers en takel je ontbijtje omhoog naar je boomhut. 

6. Fietsen in Periguex
Huur elektrische fietsen bij Cafe Le Veloc en fiets het groene pad (le voie vert) af. Vlak bij de stad, heerlijk fietsen tussen de bomen met mooie stops onderweg.

7. Paaseieren zoeken in de Jardin de Marqueyssac
In de regio met Pasen? Bezoek dan zeker de Jardin en ga op zoek naar het gouden ei dat elk jaar verstopt wordt in de tuin. Er zijn verschillende leeftijdscategorieën, dus voor alle kinderen makkelijk eieren te vinden!

8. IJsje eten in Domme
Bezoek de prachtige Esplanade en eet er een lekker ijsje met prachtig uitzicht over de vallei van de Dordogne.

9. Lunchen in de Jardin de Marqueyssac 
Bestel een heerlijke Croque Monsieur of geniet van een uitgebreider menu. Heb je kinderen mee? Die rennen rond in een speciaal voor hen ontworpen labyrinth achter het restaurant. 

10. Slecht weer: Aquarium in le Bugue
Het is niet voor niets zo groen in deze regio: het regent er regelmatig. Het Aquarium in le Bugue is een goede plek voor een leuk dagje uit bij minder weer.

11. Pannenkoeken eten Cabane de Breuil
Een restaurant waarbij je niet een aparte tafel hebt, maar allemaal je eigen hutje. Je eet er pannenkoeken op een andere manier dan we gewend zijn: bijvoorbeeld met ‘canard’ of tomaat en courgette. Maar ook gewoon met Nutella natuurlijk…

12. Dinner for two Garden Party
Reserveer een tafel bij Restaurant Garden Party in Limeuil. Geniet er van het uitzicht, het ongelofelijke lekkere eten (de salade met garnalen is een aanrader) en van het grappige hondje Jimmy dat er rondloopt.

13. Shoppen bij Rafaël in Sarlat
Je verwacht het misschien niet in een historisch en toeristisch stadje als Sarlat, maar het is erg goed shoppen bij Raphael. Mooie merken, goed advies en een uitgebreide collectie van leuke slippers.

14. Eten bij la Benechie
De sfeer bij La Terrasse, het restaurant van de Gites van La Benechie is zo ontspannend. Prachtig uitzicht en als je je zwempak meeneemt kun je nog een duik nemen in het lekkere zwembad (zonder chloor maar met zoutwater)! De eigenaren Arnie & Ellen zijn zeer hartelijk en ontvangen je graag. Er is niet veel plek op het terras, dus wel even van te voren reserveren.

15. Markt in Oude kerk Sarlat
Ik durf te wedden dat je nog nooit zulke grote deuren hebt gezien als de deuren van de oude kerk in Sarlat. Binnen geen biechtstoel maar allerlei kraampjes gevuld met de lekkerste regionale producten. Koop er heerlijke honing, een salamiworst met truffel of kakelverse kaas.

16. Watervogelfluitje kopen
Kun je het toch niet laten om de drukke zaterdagmarkt in Sarlat over te slaan? Loop dan vanaf het plein van het stadhuis door het smalle steegje naar de kerk. Aan je rechterhand loop je langs een oud mannetje met een mandje voor z’n voeten, gevuld met kleine watervogelfluitjes. Je doet er een beetje water in, blaast er op en krijgt een prachtig getsjirp. Zijn je kinderen uren zoet mee.

17. Donderdagavond in Jardin de Marqueyssac
In de zomer kun je elke donderdagavond de tuinen van Marqueyssac bezoeken. Er is geen lamp aan en de tuin is helemaal verlicht met kaarsen. Een magische ervaring! Wil je de tuinen ook overdag bezoeken? Ga dan ook op een donderdag, je kaartje is de hele dag geldig!

18. Bezoek de wijngrot van Verdots
Het stikt van de wijnhuizen in de Dordogne, maar de grot die je in de wijngaard van Verdots kunt bekijken is echt bijzonder. Er loopt een natuurlijk beekje doorheen en de grot is zo gebouwd dat je de oude muren nog kunt zien (en ruiken!). Als je er toch bent: proef dan ook de twee wijnen vernoemd naar de tweelingdochters van de eigenaar van de wijngaard – zij houden een wedstrijdje wie de meeste stemmen krijgt.

Praktische informatie:

Hoe? Transavia heeft van april tot oktober dagelijks vluchten naar Bergerac. Huur ter plekke een auto om de regio te ontdekken.
Slapen? 7x bijzonder overnachten
Meer informatie? Dordogne Perigord Tourisme

Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk: