Even geduld...

Heb jij last van een winterdip? Haal de lente in huis! Met tulpen. Niet alleen fris en vrolijk, dit bloembolletje is rijk aan symboliek, tradities en geschiedenis. We tippen je een paar leuke activiteiten waarbij de tulp de hoofdrol speelt.

1. Tulpendag

De Nationale Tulpendag vindt plaats in januari. Traditiegetrouw wordt de Amsterdamse Dam omgetoverd tot een enorme tulpenpluktuin. Deze kleurrijke aftrap van het tulpenseizoen moet eigenlijk gewoon op je to-do lijst. Er is geen betere manier om kleur te geven aan een verder vaak grijze maand. Tulpen uit Amsterdam…

2. Tulpen Museum

Heb je niet genoeg aan kijken en plukken en wil je meer weten over de rijke geschiedenis van de tulp? Bezoek dan ook het Tulpen Museum aan de Prinsengracht. Hier ontdek je dat de tulp eigenlijk helemaal niet zo Hollands is. Dat er in de kleur van de tulpen een boodschap verborgen zit en dat er een tijd was dat een tulpenbol meer waard was dan een Amsterdams grachtenpand.

Tulpen Museum – Prinsengracht 116, 1015 EA Amsterdam

3. Bloembollenboemel

Bij het Land van Fluwel leert jong en oud door middel van een route door het bos het verhaal van de tulp. Of wat dacht je van de Bloembollenboemel, de trekkerstrein door de bollenvelden die de kleurenpracht voor iedereen bereikbaar maakt.

Land van Fluwel – Belkmerweg 65, 1753 GD Sint Maartenszee

4. Tulpenfestival

Wist je dat het grootste gedeelte van de Nederlandse tulpen in de Noordoostpolder gekweekt wordt? Juist daarom vindt daar vanaf begin april het jaarlijkse Tulpenfestival plaats. Langs de langste tulpenroute van Europa vinden verschillende evenementen plaats.

5. Tulpenvaas

Naast een eigen dag heeft de tulp ook een eigen vaas. In het Gemeentemuseum Den Haag is een doorlopende tentoonstelling genaamd; ‘Het wonder van Delfts blauw’. Hier vind je onder andere verschillende tulpenvazen uit de 17e eeuw maar ook van moderne jonge ontwerpers. En hoewel je normaal gesproken klamme handjes krijgt van peperduur porselein in combinatie met je kinderen, kun je ze hier rustig mee naartoe nemen. Aan de tentoonstelling is namelijk het grappige kinderkunstboek ‘een vaas voor de prinses’ gekoppeld. Een uitje voor het hele gezin.

Gemeentemuseum Den Haag –  Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag

Meer inspiratie nodig voor de lente?

  • Zin gekregen in de lente na deze vrolijke tips? Half februari verschijnt deel 2 in de seizoenserie van Bijzonder Plekje: Fris. Een boek vol tips en bijzondere plekjes om de lente te beleven.
  • Slapen tussen de bloembollen? Vakantiehuis Ruigenhoek ligt aan de bollenvelden bij Noordwijk.
  • Ren naar de markt en verwen jezelf met een flinke bos tulpen!
Ontdek ook deze plekjes: