Even geduld...

Eten en drinken zijn heel belangrijk in de Portugese cultuur. Aan lange tafels, prachtig gedekt met servies in de kleuren van de beroemde Portugese tegeltjes, de Azulejos, de hele avond doorbrengen met familie en vrienden. Kletsen en genieten van al het lekkers op tafel en nippen van een glaasje wit of rood. Nieuwsgierig naar wat er op tafel komt en de Portugese keuken? Onze tips voor een culinaire trip door de Algarve.

Maak een foodtour in Faro

De hoofdstad van de Algarve is Faro. De historische binnenstad is een plaatje, heerlijk om een paar uurtjes doorheen te slenteren. Eenmaal door de poorten van de oude stad waan je je in het Faro van jaren terug. Het vroeg middeleeuwse Villa Adentro is helemaal ingericht in het blauw en je ziet er de bekende azulejos overal. Al lopend kijk ik mijn ogen uit in de nauwe straatjes met prachtige gebouwen. Ik proef de sfeer van het echte Portugese leven. Niet alleen door het eten en drinken, ook op de straat. Met af en toe een pitstop uiteraard, op een van de terrassen die het oude centrum rijk is.

Als je de stad eens op een andere manier wilt beleven is een foodtour een leuk alternatief. Een gids neemt je mee langs de mooiste plekken en op diverse locaties proef je de authentieke keuken van de Algarve. Om het nog interessanter te maken, maak je tijdens de tour ook een aantal stops bij bezienswaardigheden.

Kies voor de Petisco Foodtour, waarbij je het verhaal en de geschiedenis van de petisco hoort. De petisco is een hapje wat vergelijkbaar is met een Spaanse tapa. Het is een hapje om te delen. De Portugezen eten ze graag en nemen hier ook uitgebreid de tijd voor. Tijd waarin families elkaar verhalen vertellen, gezinnen de dag met elkaar doornemen en geliefden samen dromen over hun toekomst.

Ook serieuze zaken komen tijdens de vijf uur durende tour langs. In de Igreja de Nossa Senhora do Carmo bevindt zich de bottenkapel. Eng, maar ook zeer indrukwekkend, zeker als je het verhaal ervan kent. De kapellen zijn door monniken eeuwen geleden zorgvuldig beplakt in mooie patronen. Het verhaal gaat dat er veel ruimtegebrek was, daarom werden de doden opgegraven en hun skeletten gebruikt als versiering van de kapellen. Ook wijst een bottenkapel de levenden op de kwetsbaarheid en vergankelijkheid. Iedereen vergaat op een dag tot alleen maar botten…SWdyZWdhVmlsbGEgQWRlbnRybzE=T25kZXJ3ZWcyVmlsbGEgQWRlbnRybzI=S2F0aGVkcmFhbDE=

Tip: Als je nog puf hebt na al het slenteren door de stad, beklim dan zeker de trappen van de Igrega da Sé Cathedral. Het is maar een kleine klim. Boven heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving.

Culinaire stops in de Algarve

  • Nog nooit eerder heb ik op zo’n bijzondere locatie gegeten als bij Restaurante Veneza. Overdag een gewone slijterij, ’s avonds een bijzondere eetlocatie. Je tafel wordt gedekt tussen wel duizend flessen wijn en sterke drank. Veneza – Estrada de Paderne, Albufeira
  • Logeer je in een appartement en heb je geen zin om zelf te koken? Huur dan Sandra van Algarve Cooking in. Vraag haar om een gerecht te bereiden in de typische pan van de Algarve, de cataplana. Het is een soort van wok met deksel, waarbij het eten in het eigen vocht gaar wordt. Vooral het gerecht met schaal- en schelpdieren is om je vingers bij af te likken.
  • Regionale wijn proeven doe je bij Quintadosvales. Bij de wijngaard zie je een bijzondere mix van druivenranken en kunst. Naast wijnproeven beleef je er ook een winemaking experience en je kunt zelfs een eigen stuk wijngaard pachten! Quintadosvales – Sítio dos Vales, Estombar

Praktische informatie:

Vluchten: Er gaan dagelijks (meerdere) vluchten naar Faro.
Vervoer: Een huurauto is noodzakelijk wil je al deze bijzondere adressen bezoeken.
Accommodatie? 5x bijzonder overnachten in de Algarve
Meer lezen? Visit Portugal

Ontdek ook deze plekjes: