Even geduld...

Elk land en iedere regio heeft zo zijn eigen verhalen. En iedere generatie maakt het een beetje mooier. Wat er overblijft zijn prachtige sprookjes die vaak veel vertellen over het land, de mensen en de tradities. Nog nooit was een legende zo treffend voor de reis die ik ging maken.

Er was eens…

‘…. een prachtige prinses uit het hoge noorden van Europa. Ze trouwde met de liefde van haar leven; een knappe prins uit de Algarve. Natuurlijk gingen ze samen in zijn kasteel wonen. Omgeven door zon en zee konden ze niets anders dan gelukkig worden. En dat waren ze ook. In ieder geval in het begin…. Want hoewel ze zielsveel van elkaar hielden, werd de prinses steeds stiller. Droevig vertelde ze haar prins dat ze dol was op hem en op zijn land. Maar ze miste de sneeuw. Daar moet ik iets aan doen, dacht de prins. Uit alle hoeken en gaten haalde hij slimme doktoren die hem allerlei remedies aanprezen. De prins probeerde alles want hij wilde niets liever dan zijn prinses gelukkig zien.  Maar niets hielp. De prinses werd verdrietiger en verdrietiger. Totdat de prins ten einde raad de laatste tip opvolgde. Eén professor zei: plant overal in de tuin rond het kasteel amandelbomen. En dat deed de hij. De bomen groeiden goed op de Portugese grond. En op een dag aan het begin van het nieuwe jaar keek de prinses ‘s morgens vroeg uit het raam. Ze wist niet wat ze zag. De wind had die nacht alle witte bloesem van de amandeltakken af geblazen. Er lag in de hele kasteeltuin een kleed zo wit als sneeuw…’

Dit is het verhaal hoe de amandelbomen terechtkwamen in het land waar de prins en de prinses nog lang en gelukkig leefden. De Portugese Algarve!

De perfecte familievakantie

Zo kwam ik eind april aan op het vliegveld van Faro. Niet op zoek naar de liefde, want die zat thuis met onze 3 prinsesjes. Maar naar de perfecte familievakantie. Want wat dat betreft hebben wij onze ‘amandelboom’ nog niet gevonden. Ik weet niet hoe dat bij jullie is. Maar terwijl onze oudste inmiddels bijna acht is, zijn wij nog altijd op zoek naar de perfecte mix. Begrijp me niet verkeerd. Tijdens onze vakanties zijn ook wij dolverliefd op elkaar en genieten van de eindeloze dagen samen als gezin. Maar waar wij ons graag onderdompelen in cultuur doen zij dat liever in het zwembad. En bij het aanschouwen van een adembenemend uitzicht zien de kinderen in de verte alleen dat bord met ijs. Voor ons: “Ohlala” voor de kinderen: “Ola”.

Ik was dus oprecht benieuwd toen ik ging kijken wat de Algarve te bieden had voor het hele gezin. Wat me gelijk opviel was dat de Portugezen trots zijn.  Ze vertellen graag en veel boeiende verhalen oven hun mooie zuiden en alles wat daar groeit en bloeit.

Ria Formosa en Ilho do Faro

Zo varen we de eerste dag door Ria Formosa National Park. Dit is een lagune precies naast de landingsbaan van het vliegveld van Faro. Dit natuurgebied vormt een fantastisch zoekplaatje voor iedere vliegtuig – en vogelspotter. De 153 soorten vogels die hier het hele jaar door verblijven, trekken zich niks aan van hun uit de kluiten gewassen gevleugelde ‘vrienden’. Mens en natuur leven hier vreedzaam naast elkaar. Met je verrekijker in de aanslag spot je hier de ene na de andere (vreemde) vogel. Op weg naar hun volgende bestemming maken ze hier allemaal een tussenstop. En geef ze eens ongelijk. Want nergens anders eet je beter en verser seafood dan hier. En dat weten niet alleen de vogels maar ook de vissers die elke dag al vroeg uitvaren om de vele restaurants in de Algarve te voorzien van al dat lekkers. Maar voor het beste eten uit de zee hoef je niet ver. Vaar vanuit Ria Formosa rustig langs de kades, waar de vissers in de zon hun netten ontwarren, door naar het vuurtoren eiland. Op Ilho do Faro vergaap je je aan de fotogenieke vissershuisjes met ieder zijn eigen unieke schoorsteen. Deze stammen uit de tijd van de Moren en vertellen welke familie waar woont en met hoeveel personen.

Verscholen tussen deze huisjes vind je het enige restaurant op het eiland; A-do-Joao. Laat je niet misleiden door het enigszins sjofele uiterlijk maar geloof mij: hier eet je de meest verse oester die je ooit hebt gehad. En vergeet niet de geroosterde vangst van de dag te bestellen. Met enkel wat olijfolie en azijn proef je het pure leven uit de Algarve. De kinderen zoeken schelpen op het naast gelegen witte zandstrand en jij tafelt na met een glas koele witte wijn in je hand. Hier wil je niet meer weg!

De kust van de Alfarve

Was het niet dat je dan zo veel zou missen… Bijvoorbeeld een boottocht langs de indrukwekkende kustlijn. Op de plekjes met het mooiste uitzicht bouwden bekende voetballers enorme huizen. Maar ver daarvoor al waren het de achtergebleven huisvrouwen die hier hun kerk op de rotsen bouwden. Biddend voor een behouden vaart van hun zeevaarders, die op zoek waren naar nieuwe werelddelen, tuurden ze dagen, weken en soms maandenlang naar de horizon. Elke toekomstige voetballer of avonturier droomt weg bij de stoere verhalen van de schipper. Vaar aansluitend één van de idyllische baaitjes, die alleen per boot te bereiken zijn, binnen. Geniet hier van een BBQ op het strand en de ondergaande zon terwijl de kinderen nog even in de golven duiken. Een perfect einde van heerlijke vakantiedag.

Familiehotel Martinhal Resort

De volgende ochtend aan het ontbijt in het Martinhal Resort zie ik in één keer mijn ‘sneeuw’. Dat is het! Het gaat om het verhaal, een warm sprookje wat de Portugezen met veel liefde doorvertellen. Gevormd door de geschiedenis, de mentaliteit van de mensen en de natuur. Dit wil ik niet alleen doorgeven aan mijn kinderen, maar ik wil er ons eigen hoofdstuk aan toevoegen. Eveneens warm en gezellig, idyllisch en zelfs een beetje educatief. Maar ook met heel veel bommetjes en ijs!

Praktische informatie en tips:

  • Ga in de meivakantie. In Portugal kennen ze dat niet dus worden de prijzen daar ook niet op aangepast en het weer is er al heerlijk.
  • Een boat trip Ria Formosa? Dat kan via Formosa mar of bezoek in het hoogseizoen de eilanden met een veerboot vanuit Faro.
  • Ik verbleef in het luxe Martinhal Quinta Family Resort, een hotel met veel faciliteiten voor alle leeftijden.

QWxnYXJ2ZSBlaWxhbmRlbg==

Bekijk ook onze selectie bijzondere plekjes in de Algarve