Even geduld...

De Waddeneilanden hebben iets magisch. Niet voor niets staan ze op werelderfgoedlijst UNESCO. Dit jaar gingen we weer met onze eigen boot naar Schiermonnikoog. Voor de ultieme wadbeleving, rust en het echte vakantiegevoel. Je kunt hier heerlijk fietsen, in de golven springen, smikkelen en ook zeker winkelen. Op Schier hebben wij allemaal altijd plezier. Ga jij naar Schiermonnikoog? Lees onze tips, voor jong en oud, voor een heerlijk bezoek aan dit Waddeneiland.

Rm90byAxIHdhZGRlbnplZQ==

Vakantie staat voor ons, sinds wij onze boot hebben, gelijk aan drie weken varen naar minstens één Waddeneiland. Dit jaar lieten we de kinderen kiezen en zij kozen unaniem voor Schiermonnikoog. De route er naar toe, via Leeuwarden en Dokkum, is heel erg mooi en je bent zomaar het wad over vanaf Lauwersoog. 

Rm90byAyIGphY2h0aGF2ZW4gYmlqIGVi

Jachthaven

Wanneer je in de jachthaven ligt, ervaar je een ultieme wadbeleving. Het verschil tussen eb en vloed is hier continu aanwezig, waardoor je bijna de schoonheid en het bijzondere ervan zou vergeten. Zo zie je de zee en zo zie je 6 uur later niets dan drooggevallen land. Boten vallen droog en 6 uur later drijven ze weer in de zee. Je kunt hier dus ook niet altijd naar toe varen, het is belangrijk te weten wanneer het hoog water is. Gelukkig zijn er hele goede apps tegenwoordig.

Rm90byAzIGlsbHVzdHJhdGllIHZpc25ldGpl

Krabbenvangen

Eenmaal in de jachthaven zie je bij eb de kinderen in grote getalen met visnetjes, emmers en knijpers met spek aan een touwtje op krabbenjacht. Zijn er genoeg verzameld, worden ze klaargezet voor een heuse krabbenrace. Een mooi schouwspel.

Rm90byA0Rm90byA1Rm90byA2Rm90byA3

Fietsen

Natuurlijk kun je ook met de veerboot naar Schiermonnikoog. De auto mag niet mee, huur een fiets zodat je gemakkelijk naar het strand, de vuurtorens (Schier heeft er 2) en het dorp kunt. Daarnaast liggen er prachtige fietspaden door de natuur. Zo hebben wij dit jaar voor het eerst door de Kobbeduinen gefietst, waar je goed uit moet kijken voor overstekende koeien. Ze gaan niet direct aan de kant en laten zich makkelijk aaien. De Kobbeduinen is een prachtig stuk natuur met heide, bloemen en met als eindpunt de toren.

Rm90byA4Rm90byA5

Strand

Ons doel is elke dag een bezoek te brengen aan het Noordzeestrand, bij voorkeur naar het badstrand tussen paal 5 en 6. Op de fiets ga je omhoog door de duinen en halverwege kun je afstappen voor een bezoek aan de bunker met uitzicht over het eiland. Daarna fiets je door tot je een verzameling fietsen ziet staan en dan weet je dat je er bent. Het lijkt vaak druk door al die fietsen, maar eenmaal op het strand zie je daar niets van terug. Op dit grote strand is ruimte en plaats voor iedereen. Dit jaar was het gelukkig warm genoeg om een duik in de zee te nemen en heerlijk te spelen met de golven. Ik kan me ook uren vermaken met schatzoeken, struinen over het strand en speuren naar aangespoeld hout, mooie schelpen en stenen. Thuis maak ik er vaak weer iets moois van of ik leg alles in een schaal: een mooi souvenir. 

Hapje en drankje

Voor een lekker stuk appeltaart of borrelhap is De Marlijn echt een aanrader. Deze altijd goed bezochte strandtent hoort echt bij Schier. Het is er gezellig druk maar je kunt vaak wel ergens een stoel wegtrekken om zo ergens een plekje te creëren. Ook voor lunch en diner kun je hier terecht.

Shoppen

Vaak ga ik even in mijn eentje wat winkels bezoeken. Zo kom ik altijd even bij Kolstein, voor leuke hebbedingen, kaarten en boekjes. Dit jaar bezocht ik het, voor mij nieuwe. Open Atelier Kunstfaam waar kunstenaars in een huiskamersetting hun kunst tentoonstellen, o.a. keramiek en schilderijen. Een workshop volgen is ook mogelijk. 

Rm90byAxMCB2dXVydG9yZW4gaWxsdXN0cmF0aWU=

Voor de kinderen

Er is voor kinderen heel veel te beleven. Zo kun je naar het Schelpenmuseum. Nog nooit heb ik iemand met zoveel passie horen praten over schelpen als deze eigenaar. Er is een speeltuin/kinderboerderij. Deze is vrij toegankelijk en voorzien van vele extra’s zoals een voetbalkooi, een kabelbaan, tafeltennistafel en fitness toestellen.

Waar je niet aan voorbij kunt lopen, is snoepwinkeltje ‘t Peperhusjen. Niet te missen, er staat meestal een rij buiten. Je mag maar met vier personen naar binnen omdat het niet zo groot is, zeg maar gerust heel klein. Ouderwets en nieuw snoep kun je per stuk uitzoeken. Om je vingers bij af te likken.

In de zomer is er op de donderdagavond de Strunmarkt. Hier komen alle mensen van het eiland bij elkaar, voor het verkopen van tweedehands spullen. Kinderen verkopen hun zelfgemaakte o.a. armbandjes & schilderijtjes. Je kunt spelletjes doen, op een pony rijden, een taart winnen en een echte oude reddingssloep bekijken.

Rm90bzEy

Avondwandeling

De zonsondergang is hier magisch. Over de dijk loop je richting het westen, waar je uitkijkt over het drooggevallen wad en de zon die wegzakt. Het kleurenspel is adembenemend mooi. Er staan genoeg bankjes waar je even plaats kunt nemen om in stilte te genieten van dit prachtige schouwspel. 
Rm90byAxMSB3YWRsb3Blbg==

Wadlopen

Wanneer je op de Wadden bent, mag je natuurlijk niet weggaan zonder een keer te wadlopen. Wij deden dit met zonsondergang. Een spontane actie, snel de laarzen aan en huppetee gaan! Op het drooggevallen land ga je op zoek naar kokkels, mosselen en pieren. Je ziet kleine visjes zwemmen in de overgebleven plassen water. Niet te lang blijven staan op zachte plekken want je zakt zo weg. En kom er dan nog maar eens zonder kleerscheuren uit. Je snapt het al… ik heb het niet schoon gehouden. Dus bij deze mijn tip, trek iets ouds aan.

Ik wens je veel plezier op Schier!
Liefs, 
Lotte

Praktische informatie:

Lees meer over Werelderfgoed UNESCO
Blijven slapen? 123Schiermonnikoog verhuurt sfeervolle vakantiehuizen

Adressen:
De Marlijn: Prins Bernardweg 2
Kolstein: Lifestyle & boeken, Middenstreek 38
Atelier Kunstfaam:  Badweg 5
T Peperhusjen: Middenstreek 42
Het schelpenmuseum Paal 14: Martjeland 14

Ontdek meer van de Waddeneilanden