Even geduld...

Een site vol Bijzondere Plekjes en nog steeds duiken er aan de lopende band nieuwe pareltjes op. Vraag de bijzondere ambassadeurs naar hun favorieten en je bent voorlopig nog niet van ze af. Het leuke is dat deze tips gepaard gaan met persoonlijke ervaringen. En dat maakt al die hotspots nog specialer.

Zo lazen we bijvoorbeeld dat Jolanda mega hamburgers deelt met haar lief bij de “Vreemde Vogel”. En hoe blij Marre wordt van Asian Food bij “Happy Happy Joy Joy”. En nu is het dan mijn beurt. Niet helemaal objectief moet ik eerlijk zeggen. Want naast een verrassend decor, heerlijk eten of een fantastische omgeving zijn er op deze plekjes voor mij ook fijne herinneringen te vinden. Maar daar gaat het juist om! Laten we samen (nog) meer mooie herinneringen maken!

Harriniva

Het hotel waar wij in 2008 op huwelijksreis waren. De blauw/groene luchten in de nacht, de huskyfarm bij het hotel waar je naar hartelust kunt knuffelen met de pups en de extreme kou (-20 brrrr….. maar een extra goede reden om  lekker tegen elkaar aan te kruipen). Deze plek is magisch! Huskysafari, ijsvissen of een sneeuwscootertocht. Iedere dag was er weer een nieuwe sneeuwbeleving. Bij het schemerdonker (en dat is heel vroeg in januari) zaten we bij de brandende kachel om alle indrukken goed op ons in te laten werken en genoten we van de pure Finse keuken. Een plek om nooit meer te vergeten!

Harriniva Hotels & Safaris – FI-99300 Muonio | info@harriniva.fi


(foto’s: Harriniva)

Albergo Ristorante Ca’ Vittoria

Eén van onze leukste vakanties was een wijnreis door Italië. Van de Piemonte tot ver in Toscane hebben we de mooiste wijnhuizen bezocht. Het eerste hotel waar we die vakantie verbleven is me het meest bijgebleven. Na een lange rit met veel files en mijn kaartlees’kunsten’…. reden we moe en een klein beetje chagrijnig (je weet hoe dat gaat) in het donker door de smalle straatjes van Tigliole d’Asti. Het hartelijke ontvangst, de mooi gedekte tafel in het restaurant en de charmante hotelkamer maakten in één klap alles goed. En toen hadden we het uitzicht nog niet eens gezien. Wat een verrassing toen we de volgende morgen de gordijnen open schoven. Een heerlijk terras met uitzicht over tot aan de horizon reikende wijngaarden. Beter kan je vakantie in Italië niet beginnen. La vitta e bella!

Ristorante Albergo Ca’ Vittoria – Via Roma 14, 14016 Tigliole d’Asti (AT)


(foto’s: Albergo Ca’Vittoria)

Mario Uva

Zit een tripje naar Bella Italia er even niet in? Dan hebben we gelukkig altijd nog Mario Uva in Neck. Een klein Italiaans stipje in de verder oer-Hollandse omgeving van Wijdewormer. Hier aan de dijk begon Mario in 1967 met zijn Nederlandse echtgenote Tine ristorante Mario Uva. Door zijn eenvoudige kookfilosofie en de direct uit Italië geïmporteerde ingrediënten weet hij de authentieke Italiaanse smaak te garanderen. En dat blijft zelfs bij Michelin niet onopgemerkt. Bij Mario eet je op z’n Italiaans; “wat de pot schaft”. Maar geloof mij; dat is helemaaaal niet erg. Een mooie bijkomstigheid is dat je kunt overnachten in 1 van de 5 gastenkamers. Zo hoef je het wijnarrangement met de beste Italiaanse wijnen en het glaasje limoncello voor het slapen gaan niet af te wijzen.

Mario Uva – Neck 15, 1456 AA Wijdewormer

(foto: Restaurant Mario)

Frankrijk Noord

Wist je dat we naast een klein beetje Italië ook ons eigen Frankrijk hebben?!  Onder de vuurtoren van Westkapelle op het Zeeuwse eiland Walcheren vind je ‘Frankrijk Noord’. Hier ontvangen Lille en Edith hun gasten met Franse Flair.  De 4 gastenkamers, in de warmere maanden aangevuld met een tuinkamer en een boomhut, zijn naar eigen zeggen een tikje eigenzinnig maar een absolute aanrader voor romantici en levensgenieters. Komt dat even goed uit… Het kon dan ook niet anders dan dat ik met mijn voorliefde voor de Franse levensstijl en herinneringen aan lange zomers op het mooie Zeeuwse strand als een blok viel voor deze plek.

Frankrijk Noord – Prelaatweg 5, 4361 JB Westkapelle

Fermina Daza

En dan, last but not least, mijn favoriete hide-away. Verscholen in de bosrijke heuvels van de Belgische Ardennen ligt het charmante landhuis Fermina Daza. Een plek waar niets hoeft en alles mag. Dit huis bezit een tuin vol avonturen en een keuken om te toveren. Terwijl de kinderen dammetjes bouwen in het naar beneden slingerende beekje of op zoek gaan naar de bevers in het moeras drinken wij een wijntje op het terras en bereiden de lunch voor in de meer dan complete keuken. Zoek daarna een boek uit in je eigen bibliotheek of doe gezellig een spelletje. Een paar nachtjes hier staan garant voor een zengevoel wat je nog lang bij zal blijven.

Fermina Daza – Ardennen

Bonustip

Mocht je het zengevoel door de dagelijkse beslommeringen even kwijt zijn, zorg dan voor een plekje binnen handbereik. Eentje waar je na je werk even langs kunt gaan. Om je hoofd leeg te maken of juist het één en ander op een rijtje te zetten. Voor mij is dat een plek in het bos op de Grebbeberg in Rhenen. Regelmatig kijk ik daar op het bankje aan de rand van het bos uit over de uiterwaarden. De kinderen verwisselen er boompje, we eten er dikke boterhammen met pindakaas of slepen overvolle picknickmanden mee op zonnige dagen. Iedereen zou zo’n plek moeten hebben om herinneringen te maken. Mocht je er (nog) geen hebben, leen dan die van mij. Aan de gegraveerde hartjes in de bomen te zien was ik toch al niet de enige…..

Bij deze geef ik graag het stokje over aan Ellen om haar favorieten met ons te delen.