Even geduld...

Herkenbaar? Dat iemand tijdens een gezellig etentje vertelt over een plaats waar hij is geweest en dat je dan denkt ‘dat bijzondere plekje moet ik onthouden’. Voor mij was dat de Westhoek, het achterland van de Belgische kust, grenzend aan Frankrijk. Het eeuwenoude hoplandschap rond Poperinge en Watou. Waar de hop, de Belgische ‘bittere’ smaakmaker van het bier, tot aan de hemel groeit.

Hier proef je bij de brouwerij de beste bieren ter wereld en slinger je na je bezoek over landweggetjes langs streekboerderijen voor een lokale traktatie. Aan het einde van de dag strijk je neer bij een hoeve waar de welkomst Picon, naar grootmoeders recept, je staat op te wachten. Beleef deze smaakroute en fiets de ‘Tournée locale’, de bierfietsroute Poperinge-Vleteren. Door de Belgische variant van de ANWB, VAB magazine, uitgeroepen tot mooiste fietsroute van België.

Start je fietstocht op het dak

Vanaf Utrecht rijd je in twee uur en drie kwartier naar Brouwerij Sint-Bernardus. Sinds het einde van de zomer van 2018 het hoogste punt om je ‘Tournée locale’ te starten. Op het dak van de gloednieuwe vleugel van de brouwerij bevindt zich de 360º rooftop bar Bernard. Echte diehards beginnen hier met een van ’s werelds beste biertjes, de robuuste Abt 12, of een Paterke, een Pater 6 met een crèmige afdronk. Een plat waterke bij een ambachtelijke boterham met Prior 8 rilette en Abt 12 paté is de mildere optie.

Tip: in de parkeerkelder staan fietsen klaar. Authentieke en elektrische varianten voor het relaxt, met of zonder slokje op, verkennen van de streek.

Brouwerij Sint Bernardus -Trappistenweg 23, 8978 Watou

Ode aan de hop

Dat mannelijke hopplanten en olieachtig zaad uit den boze zijn, leer je onderweg bij boer Bart (van hopbedrijf Belhop) of in het nabijgelegen Hopmuseum. Bij Bart en zijn lieftallige Annebel maak je (op afspraak) kennis met hop, temidden van vrolijke bloemen en gekleurde kleedjes. Tegelijkertijd geniet je van een goudblonde, fruitige ‘Saison Lokaal’, gebrouwen van Bart’s hop. Een biertje met een laag alcoholpercentage gebrouwen volgens een oud traditioneel recept. Ooit de verfrissing voor de hardwerkende seizoenarbeiders. Nu een mooi biertje om na afloop nog redelijk recht richting Hopmuseum te fietsen in het centrum van Poperinge, waar ooit de hop werd gewogen, gekeurd, nagedroogd en in balen geperst. Start je tour op zolder, om eenmaal beneden jezelf te benoemen tot beginnend bier-expert.

Hopmuseum – Gasthuisstraat 71, 8970 Poperinge
Belhop by Boeraeve – Kleine Casseldreef 2, 8970 Poperinge

Een keuzemenu: Hartig of een hoeve?

Voor het avondprogramma volgt een keuzemenu. Inmiddels misschien enigszins beneveld kun je kiezen tussen het pas geopende restaurant Hartig in hartje Poperinge of doorfietsen naar je overnachtingsadres inclusief gastentafel bij de rustig gelegen Rentmeesterhoeve in Reningelst.

  • Hartig, met de gegarandeerd pittige kookkunsten van chef Bram. Op het menu een malse, lokale Limousin-steak met hofmeesterboter perfect bij een Watou’s witbiertje. Of kies een zacht blonde 100% biologische Trippel van de Poperingse brouwerij de Plukker met Bouchot mosselen. En na, iets hartigs; een basilicumsorbet, een kaasplank…
  • Of fiets je door en ga je voor een maaltijd op de gerestaureerde kasteelhoeve. Bijkomend voordeel, na het eten nog een afzakkertje aan de voormalige hofvijver. Gastvrouw Ann serveert boerenporties mals vlees van de nabijgelegen Schoorbakhoeve of ‘vol au vent’ van eigen kippen met Vlaamse frieten en zelfgemaakte mayonaise. Vergeet niet van te voren te reserveren.

Tip: boek twee nachten bij de Rentmeesterhoeve. Zo kun je één avond je hartige hart ophalen in Poperinge en de volgende avond aanschuiven aan tafel bij Ann.

Hartig – Gasthuisstraat 45, 8970 Poperinge
Rentmeesterhoeve – Reningelstplein 5, 8970 Reningelst

Rustdag in Reningelst

Fiets je Reningelst binnen dan voel je de gemoedelijke rust. Volgens de locals rust met een dynamisch randje. Tussen pot en pint borrelt hier namelijk van alles. Hoogtepunt van Reningelst? Een rondje om de kerk: overnachten in de Rentmeesterhoeve, een zoet en zalig feestje vieren bij Atelier Hortense of genieten in de tuin van boer Jos en Moniek van een picknickmand die op aanvraag voor je klaarstaat. Wanneer je van een willekeurige hoeveslagerij onderweg een worstje meeneemt behoort zelfs een BBQ op dit gastvrije erf, door Moniek ook wel liefkozend haar achterbuurt genaamd, tot de mogelijkheden.

Hoevepicknick bij de Groenselpoorte – Pastoorstraat 15, 8970 Reningelst

Op de Rentmeesterhoeve word je verwelkomd door Ann en haar ‘picon maison’, gebrouwen volgens grootmoeders geheime recept. ‘s Morgens ontbijten met uitzicht op de pompeuze houten brug en de eeuwenoude kerk. Naast je bord een roerei met garnalen terug geschept in de schil. Kaas van de zuivelboerderij, paté in een glazen potje van de Sint Pieterke’s hoeve. Jam, gemaakt van fruit uit de tuin, in antieke kristallen glaasjes. Rabarber met appel, met munt en lavendel of peer en kaneel. Bijna jammer dat je de jam niet in potjes mee kan nemen. Naast de oude schuur een dartel jong reetje wat je met enorme bruine ogen vertederend aankijkt.

Rentmeesterhoeve – Reningelstplein 5, 8970 Reningelst

Tegenover de kerk bakt Greet haar taartjes in de keuken van Atelier Hortense. Vrolijke vegan versies belegd met bloemen of zalige zoetigheden voorzien van seizoensfruit staren je aan vanuit de vitrines in de voormalige maalderij van grootvader Camiel Six en grootmoeder Hortense. Op de muur, met krijt, de kindertekeningen van Greet en haar zus. Een ambachtelijk bakwalhalla waarvoor Greet in haar spaarzame vrije uurtjes haar diploma banketbakker-chocolatier wist te behalen. Greet’s creatieve creaties haal je af op het afgesproken afhaaluurtje, proef je in het koffie- en eethuisje in de maalderij of bestel je via internet.

Tip: Bakker Greet raadt aan voor actuele informatie m.b.t. bestellingen en openingstijden de website te raadplegen.

Tip: jij en je ‘gebakje’ op een selfie bij het monumentale marmeren stoppenbord van Atelier Hortense. Een gegarandeerde hit op social media.

Atelier Hortense – Pastoorstraat 13, 8970 Reningelst

Bierpelgrims en brouwende monniken

Vervolg je Tournée Locale naar Oostvleteren, waar je op zaterdag aansluit in de rij ‘beergeeks’, pelgrims en een enkele biersnob. Voor opening om 14u staat hier al een rij voor de deuren van brouwerij en proeflokaal de Struise. Proef authentieke Struise Witte, succesnummer Pannepot, het biertje waar Struise groot mee werd of een Moccha Bomb, Black Damnation. Maar ook bier gerijpt op een oud eiken whiskyvat, een grappavat of met smaken als laurier, chocolade of koffie. Het Struise concept klopt. Struise eigenaren, dito flessen, een mobiele tap met 60 varianten voor festivals wereldwijd: een strategie bedacht door oprichters Carlo, Trevor, Dion en Urbain door te brainstormen tussen het pinten drinken door.

De Struise brouwers – Kasteelstraat 50, 8640 Vleteren

Heel wat anders dan de strategie van de wereldwijd vermaarde Sixtus trappist uit Westvleteren. Hier brouwen monniken voor hun levensonderhoud slechts drie soorten trappist, in bruine etiketloze flessen. De Trappist Westvleteren Blond, fris fruitig, tikkeltje bitter. Trappist Westvleteren 8, donker amberkleurig met de smaak van groene noten, zacht fruit en een tikkeltje karamel. En de Trappist Westvleteren 12, de zogenaamde Vlaamse Bourgogne. Meesterlijk complex en tegelijk heerlijk eenvoudig met een lange nasmaak. Is deze variant bij de abdij te koop sla zeker een voorraad in. Lang nagenieten gegarandeerd.

Tip: Proef de befaamde Sint Sixtus trappisten bij ‘In de Vrede’, naast de abdij. Om recht fietsen na afloop te garanderen, nuttig je meteen een stutte (snee brood) met paterkaas, hesp (ham) of Abdijpaté.

Sint-Sixtusabdij – Donkerstraat 12, 8640 Vleteren

Boeken lezen en bier ‘eten’ in Watou

Voordat je je fiets terug brengt en je de mooiste fietsroute van België afrondt, moet je kennis maken met de keuken van masterchef Stefaan van ‘t Hommelhof in Watou. Levensgenieter Stefaan Coutteneye dankt zijn kennis over bier aan de patroon van het Antwerpse biercafé de Kulminator. Door het vele drinken, kreeg hij de smaak te pakken. Stefaan besluit met de vele verschillende smaken te gaan experimenteren in de keuken. Hiermee is hij de enige echte pionier van de bierkeuken. Vraag Stefaan naar zijn pioniersjaren en hij toont vol trots zijn kookboek vol sublieme recepten op basis van bieren uit de Westhoek. Lamsschouder van boerderij den Overdragt met honing en Blonde Keikop, zeevruchten met een Bernardus Tripel kreeftensaus en volgens hem de topper, salade van jonge duif met het speciaalbier Frambley, door zoon Simon in beperkte hoeveelheid gebrouwen. Een bezoek aan de duivenboerderij, waar één van de fijnste duivenrassen op verantwoorde wijze wordt grootgebracht, is volgens Stefaan een must voor echte fijnproevers.

Die avond fiets je samen met je goedgevulde maag naar de tot bed & breakfast omgebouwde hopschuur van B&B d’Hommelbelle. In de gemeenschappelijke ruimte wacht een koelkast vol lokale biertjes. Neem een frisse witte of een goede geus en drink die in de schommelstoel in de tuin langzaam leeg, starend naar de sterren, mijmerend over jouw favoriete biertje.

De volgende morgen geniet je van je laatste lokale ontbijt voor je op je fiets springt richting de Sint Bernardus Brouwerij waar je je fietszadel inwisselt voor je comfortabel aanvoelende autostoel. Nog eenmaal het dak op voor een blik op de Westhoek en dan via Frankrijk naar huis, langs Flandre Pigeonneau om de vooraf bestelde duivenlekkernijen op te halen. Met de recepten van Stefaan, de bieren van de lokale brouwerijen en seizoensgroenten van één van de vele hoeves flans je ‘s avonds een hemelse maaltijd in elkaar. Geweldig die Westhoek!

‘t Hommelhof – Watouplein 17, 8978 Poperinge
B&B-Hotel d’Hommelbelle – Watouseweg 5 8970 Poperinge

Tip: in de tuin van de Filosoof in Watou, of bij grijs weer lekker binnen, vind je legio aangename plekjes om in een hoekje met een boekje en een vers kopje koffie even te ontnuchteren.

Tip: iedere zomer vindt in Watou, van 1 juni tot en met 1 september,  het ‘kunstenfestival’ plaats. Een tiental markante locaties opent de deuren voor bekende en minder bekende kunstenaars en dichters. Geïnspireerd door onze bierfietsroute namen wij een kijkje in de kelders van de leegstaande bierbrouwerij. Maar ook in een voormalig klooster of op een oude boerderij wordt jaarlijks geëxposeerd. Klinkende namen als Klibansky geven hun visie op een aansprekend thema. Na een heerlijke maaltijd bij het Hommelhof of een versnapering bij de Filosoof jezelf prikkelen en onthaasten in een prachtig decor.

Handig om te weten voor je bezoek aan Westhoek:

De Tournée Locale bestaat uit vier bierroutes, met verschillende lengtes van 33 tot 46,5 kilometer. Je rijdt de routes eenvoudig door de groen-witte bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt. Fietsen zijn beschikbaar bij Brouwerij Sint-Bernardus.

Wil je je bezoek aan de Westhoek combineren met de Belgische Kust of een van de aangrenzende regio’s? Kijk voor meer informatie op de website van Westhoek.