Even geduld...

Uitgeverij Time to momo heeft een nieuwe reisgids: De Belgische Kust. Zoals in elke gids van deze uitgever vind je ook in deze uitgave weer een aantal stadswandelingen, langs de leukste en mooiste plekken langs de kust én deze keer ook een fietstocht. Met de gids in onze broekzak reizen we af naar Oostende, het startpunt van onze ontdekkingstocht langs een aantal Belgische badplaatsen. 

De Belgische Kust is een nog grote onbekende voor me. Oostende en Knokke ken ik van ‘vroeger’, maar een beeld erbij heb ik niet echt meer. Wat ik me alleen nog herinner zijn eindeloos lange boulevards met daaraan ontelbaar veel appartementengebouwen. Niet echt charmant en dat blijkt bij aankomst nog steeds. Onze route loopt van Oostende via Nieuwpoort naar Koksijde en De Panne. Waar we ook gaan, overal aan zee blijkt die hoogbouw te bestaan. Toch ontdekken we daar tussendoor ook echt hele fijne en mooie plekjes, die we graag met je delen.

Oostende – Stad aan Zee

Oostende wordt ook wel de Koningin der badsteden genoemd. Wanneer je over de boulevard wandelt (of fietst) ontdek je de grandeur van vervlogen tijden. De Koninklijke Gaanderijen zijn, hoewel aan renovatie toe, nog altijd indrukwekkend. De route van ruim 11 kilometer uit de Time to momo gids voert je over de boulevard, naar de haven met de visafslag, het pontje naar de vuurtorenwijk en via het Maria Hendrikapark weer terug naar de stad. Het maritieme hart van de stad is een wirwar van winkelstraten met restaurants, conceptstores en er tussendoor hippe hotspots, die snel komen en gaan.

Tips voor Oostende:

 • Download de Oostende app, OSTNDR, met tips van insiders
 • Lunchen bij een hippe hotspot? Vooraf reserveren is noodzakelijk!
 • Passe-Vite (dé hotspot in town) verhuist naar Nieuwstraat 10
 • Hou je van streetart? Maak kennis met de kunstwerken van The Crystal Ship. Onder het motto ‘Art for everybody’ vind je verspreid door de stad 38 muurschilderingen en kunstwerken, door een ku(n)stroute met elkaar verbonden

Nieuwpoort-Stad

Via de kustweg rijden we langs Middelkerke naar Nieuwpoort-Stad. Route 5 uit de Time to momo gids start in de oude stad van Nieuwpoort. Dankzij de gids ontdekken we het charmante marktplein met prachtige historische gebouwen. Hier worden we blij van! Door de eerste lentezon zitten de terrassen aan de markt vol en ervaren we waar de Belgen om bekend staan: bourgondisch genieten. Het is lunchtijd, de tafels zijn prachtig gedekt en de geur van versgebakken vis verspreidt zich over het terras. Koele biertjes en glazen witte wijn, hier willen we zijn!

Tips voor Nieuwpoort:

 • Maak een wandeling naar de roodwit gestreepte vuurtoren van Nieuwpoort Bad
 • Drink een wijntje op het terras van Brasserie Nieuwpoort
 • Slenter door de straatjes van het oude centrum van Nieuwpoort-Stad
 • Zoek een plekje in het zand op het strand en staar naar de zeilbootjes die de haven verlaten
 • Blijven slapen? B&B Jeanne is the place to be

De Panne en Veurne

We volgen de kusttram (ideaal) naar badplaats De Panne. Ook hier de lelijke hoogbouw aan de boulevard, maar toch voelt De Panne anders. Op straat wordt druk geflaneerd, winkels zijn open, restaurants zien er uitnodigend uit en de terrassen zitten vol. We horen regelmatig een paar woorden Frans en voelen ons echt op vakantie in het buitenland. De verrassing van ons weekend is het plaatsje Veurne, enkele kilometers in het binnenland. In Veurne eindigt de 26 kilometer lange fietsroute. Het is een van de belangrijkste monumentensteden van de Westhoek, de Sint-Walburgakerk torent hoog boven het stadje uit. Wanneer je op de Grote Markt staat, heb je een mooi zicht op de kerken en het belfort.

Tips voor De Panne en Veurne:

 • Huur een fiets aan de boulevard en ontdek hoe dit deel van de westkust ook grote stukken duinen en bos heeft. Beklim de Hoge Blekker.
 • Langs route 6 ligt visrestaurant Julia. Heb je iets te vieren? Laat je hier een avond verwennen!
 • Neem de tijd voor een terrasje op de Grote Markt in Veurne


Praktische informatie:

Meer weten over de Belgische Kust?

* Ga op pad met de Time to momo gids voor de Belgische Kust, ook verkrijgbaar bij de boekhandel (tijdelijk cadeau bij aankoop van een time to momo stedengids naar keuze).
* Bezoek de website van Oostende, Stad aan Zee
* Op zoek naar een logeeradres langs de Belgische Kust? Onze 5 tips
* Je bezoek aan de kust combineren met een bezoek aan Vlaanderen? Ontdek heel veel tips op Visit Flanders
* Ontdek de lekkerste adressen aan de Vlaamse kust

We zijn fan van België! Onze Belgische artikelen vind je hier.

Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk: