Even geduld...

Tip voor het voorjaar: ’t Bakhuisje op Landgoed de Hoevens, nog geen jaar geleden geopend. Journaliste Linda Korsten ging er afgelopen voorjaar met haar gezin naartoe en herontdekte haar ‘oude achtertuin’.

“Laten we binnendoor rijden!” riep ik nog enthousiast. Maar ergens hebben we toch de verkeerde afslag genomen. Over een kilometerslang zandpad hobbelen we steeds maar verder. Ik ken dit gebied goed – ik heb mijn halve leven in Tilburg gewoond, heb er mijn man leren kennen en onze zoon is er geboren. Maar het is toch alweer een paar jaartjes geleden dat we hier waren, merk ik als we onderweg zijn naar ons vakantiehuisje: een bakhuis op Landgoed de Hoevens. Zoonlief kijkt verwonderd op van zijn Donald Duck. “Zijn we op de Veluwe?”

Het doet hier inderdaad denken aan een plekje waar we op de Veluwe hebben geslapen, een bosgehuchtje in the middle of nowhere. Ook het duurzaam beheerde Landgoed de Hoevens is een soort gehuchtje op zich, met een natuurcamping en groepsverblijf en een paar woonhuizen – allemaal prachtige historische boerderijen.

Slapen in een bakhuis

’t Bakhuis is de laatste nieuwe toevoeging. Heel slim is hier onder een bestaand bakhuisje een verdieping toegevoegd met slaapruimte, keukenhoek en badkamer. Eigenlijk bedoeld voor twee personen, maar zoonlief slaapt er prinsheerlijk op zijn eigen bed naast dat van ons.

De moderne benedenverdieping sluit wonderwel aan bij het oude bakhuisje. Details zoals een koeienvel op de vloer komen hier niet uit de lucht vallen (een loeiende koe is een van de weinige geluiden die je hier hoort). Een schapenvacht over een stoeltje bij de kachel, lemen muren: het past hier. Het bakhuisje ligt in een kleine boomgaard en kijkt uit op de Vlaamse Schuur, al net zo’n sfeervol vakantiehuis. Dit monumentale pand uit de middeleeuwen is nu een groepsverblijf.

Vakantiehuisje in de natuur

We maken even een wandelingetje over het landgoed om te landen. De eeuwenoude historie is er haast tastbaar door die prachtige oude panden en de monumentale bomen en lanen. Het is een super wandelgebied. Wij doen maar een ommetje, maar als je hier naar het noorden door zou lopen kom je uit bij de prehistorische grafheuvels op de Regte heide. We zijn hier nog maar een paar uur maar ik ben al helemaal tot rust gekomen. Het is er zo stil, zo uitgestrekt – je zou haast vergeten dat dit te vinden is in Nederland.

Je lijkt hier mijlenver overal vandaan, maar vlakbij zijn winkels en restaurants te vinden in het dorp Alphen. Als we ernaartoe rijden om een hapje te eten bij het leuke restaurant De Kloostertuin steken we een fietspad over: het Bels Lijntje, aangelegd op een voormalige spoorlijn. Naar het zuiden fiets je zo naar Baarle-Nassau, een toeristisch dorp op de Belgische grens met Nederlandse en Belgische enclaves door elkaar. Naar het noorden rijd je naar Tilburg, waar je leuk kunt shoppen of musea bezoeken.

Mogelijkheden genoeg dus, maar wij fietsen de volgende dag de andere kant op, naar Natuurpoort De Roovertsche Leij. Hier vind je een fijn restaurant met terras, maar er worden ook allerlei outdoor activiteiten georganiseerd in het klimbos en het educatieve avonturenbos – ook individueel te boeken. Wij duiken met zoonlief het avonturenbos in met een survivaltocht. Kaart en kompas mee en hop, het touwnet en de kabelbaan over. Onderweg leren we ook nog van alles over boomsoorten en de dieren in het bos.

De Brabantse Veluwe

Via een snoer van landgoederen fietsen we weer terug naar ons bakhuisje. Alweer een kilometerslang zandpad – het Veluwe gevoel dient zich weer aan. De bossen zijn hier enorm uitgestrekt en wat kun je hier heerlijk fietsen zonder verkeer om je heen. Super voor zoonlief die vooruit snelt, dat kan hier prima. Ik schiet er met een grote grijns achteraan. Wat bijzonder: jarenlang was dit ons favoriete fietsgebied, nu fietsen we met zoonlief door onze oude achtertuin. Het loont om af en toe op je schreden terug te keren.

Praktische informatie:

Waar? ’t Bakhuisje
Algemene info: Visit Brabant