Even geduld...

Eropuit: 3x Actief ontspannen in Laag Holland

Te voet, per fiets of op de step
Foto geschreven door <br><a href=Marleen Brekelmans" nopin="nopin">
geschreven door
Marleen Brekelmans

Zin in een ontspannen dagje uit? Iedereen weet dat bewegen én in de buitenlucht zijn goed voor je is. Plan je dag net even anders dan anders en laat je verrassen door Laag Holland.

Ga fietsen door het Twiske, wandelen bij de Breek of steppen door Edam en je voelt je gegarandeerd een ander mens na een dag! Opgeladen, vol energie en met mooie herinneringen weer naar huis... 3 tips voor jou: 

1. Per e-bike door het Twiske

Het is verbazingwekkend hoe snel je vanuit de drukte bij Amsterdam en Zaandam de rust van de polders inrijdt. Even een paar keer flink trappen en je fietst in het groen. Of doe net als wij, huur een e-bike en het trappen gaat bijna als vanzelf! We pikken onze superfijne fietsen op in Zaanstad en maken een eerste stop bij de VersKade in Zaandam. In de voormalige Verkade chocoladefabriek zit nu een versmarkt met verschillende aanbieders van lokaal en lekker eten. Alles draait hier om proeven en beleven, of je nu komt om boodschappen te doen of om een kop koffie te drinken. We doen net alsof we er al een hele fietstocht op hebben zitten en nemen uitgebreid de tijd om te genieten van onze cappuccino en een rondje te doen langs alle versaanbieders. 


We stoppen hier niet zomaar, er staat een goed gevulde picknickrugtas voor ons klaar, voor een genietmoment in de natuur van het Twiske. Op de fiets en verder!

Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied, voor een derde bestaande uit water. Het is een toegankelijk gebied, met voor ieder wat wils. Watersporters kunnen er op veel plekken het water op, natuurliefhebbers vinden er veel (roof-)vogels, Schotse Hooglanders en met een beetje geluk vossen en wandelaars & fietsers kunnen de paden & lanen op. We fietsen door dit beschermde natuurgebied langs sloten, meertjes, rietkragen en over bruggetjes, op zoek naar de perfecte picknickplaats. En die vinden we! 

Na de lunch, die altijd beter smaakt na 'inspanning' en in de buitenlucht, vervolgen we onze weg. We gaan met een van de vele pontjes over, passeren de leuke theetuin Overleek en eindigen in Monnickendam, een charmant stadje aan de Gouwzee. Neem nog even de tijd voor een rondwandeling en strijk neer op een van de terrasjes aan de haven als afsluiter van je dag.

Fietsverhuur: Ton Tweewielers, e-bike € 19,50 huur + € 5,00 verplichte diefstalverzekering
VersKade: Westzijde 174-A, 1506 EK Zaandam. Picknicktas is voor 2 personen, kosten € 25,00 per tas, min. 1 dag van tevoren reserveren. 

2. Wandelen bij de Breek

Het laagste stukje van Laag en Noord-Holland ligt bij Oosthuizen, bij bezoekerscentrum de Breek. Direct achter de dijk langs het IJsselmeer gaat het landschap meters de diepte in. Wanneer je er langs rijdt of doorheen fietst, valt het je misschien niet eens zo snel op. Maar maak je een wandeling met een landschapsgids van het bezoekerscentrum dan word je gewezen op de verschillende niveau's en ontdek je zo veel meer over de natuur en het landschap van de Etersheimerbraak dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Beneden peil, boven verwachting!

De rondwandeling vanaf de Breek duurt ongeveer een 1-1,5 uur en is slechts 4 km. Je wandelt langs het schooltje van Dik Trom en over de dijk langs het IJsselmeer. Buiten het broedseizoen, van half maart tot half juni, start er vanaf de molen een mooie wandeling door de weilanden, het rondje Warder. Voor dit klompenpad heb je goede schoenen nodig, je loopt door het grasland, wandelt over bruggetjes, klimt over hekjes en hebt trekpontjes nodig om je wandeling te vervolgen. Na afloop wacht je op het terras van de Breek een koffie met verse appeltaart!

Bezoekerscentrum de Breek: Etersheimer Braakweg 5, 1474 MV Oosthuizen. Geopend op zaterdag en zondag. Van april tot oktober ook van woensdag t/m vrijdag. Entree gratis. 

3. Steppen door Edam

Actief, ontspannend en origineel: steppen! Echt tof! Ontdek het schilderachtige Edam per step met een van de routes van de verhuurder. Al steppend langs grachtjes, prachtige pandjes, historische geveltjes en over maar liefst 22 bruggetjes zie je het mooiste van dit stadje. Stop onderweg voor een drankje op het terras van de Harmonie, kijk even binnen in de Grote Kerk en loop na afloop even binnen bij 't Snoepwinkeltje. Na inspanning heb je wel wat lekkers verdiend toch?!

Stepverhuur: Ton Tweewielers in Edam, € 9.00 per step. Diverse leuke routes zijn beschikbaar, waaronder de 22bruggetjes route door Edam. 

Heb je na je actieve uitje nog lang niet genoeg van deze mooie regio? Maak van je dagje uit een weekend en blijf slapen bij UniqueLudique in de Beemster. 

Ontdek meer over Laag Holland

Ook leuk om te lezen:
Eropuit: 3x Laag Holland vanaf het water Stel je eens voor; een typisch Hollands polderlandschap met smalle dijken, sloten, ophaalbruggetjes en uitgestrekte weilanden met koeien. Midden in dat mooie landschap liggen idyllische dorpjes met Oud-Hollandse houten huizen. Deze streek, Laag Holland, ervaar je het beste vanaf het water. Daarom: 3x Laag Holland vanaf de boot (Er-)VAAR! Marleen Brekelmans, Slapen: 3x bijzonder overnachten in Laag Holland Hollandser dan dit wordt het niet: Laag Holland! Deze streek heeft zoveel te bieden, een dag is tekort. Blijf slapen op een bijzonder overnachtingsadres en neem de tijd om al het moois van Laag Holland te ontdekken. 3 x bijzonder overnachten ten noorden van Amsterdam. Marleen Brekelmans, Vriendinnenweekend: de leukste tips in Laag Holland Wat heerlijk, je hebt een weekendje met vriendinnen op de planning staan. En jij mag het dit keer organiseren. Leuk! We tippen je met plezier Laag Holland, de regio tussen Amsterdam, Alkmaar en Hoorn. Met onderstaande activiteiten & tips heb je gegarandeerd veel plezier met je vriendinnen en beleef je een onvergetelijk weekend. Marleen Brekelmans, Ontdek: UniqueLudique in de Beemster Midden in de Beemster, in Middenbeemster, ligt een bijzondere B&B: UniqueLudique. Waar je zalig slaapt, de dag begint met een top ontbijt en omringd wordt door UNESCO werelderfgoed. Wat wil je nog meer? Marleen Brekelmans, Impressie: Laag Holland Laag Holland, de streek tussen Amsterdam, Zaanstad, Hoorn en Alkmaar, is 100% Hollands. Polderlandschappen, waterland, Oud-Hollandse huisjes en charmante dorpjes. Nederland als op een ansichtkaart... We ontdekten de meest bijzondere plekjes van Laag Holland, een eerste impressie: Marleen Brekelmans,