Even geduld...

Getest: Designhostel Soest

Overnachten in de natuur
Foto geschreven door <br><a href=Lotte Jongepier" nopin="nopin">
geschreven door
Lotte Jongepier

Midden in een prachtig gebied met bossen, water, velden en duinen ligt een Designhostel van Stayokay. In en rondom Soest valt veel te zien en te ontdekken. Ga te voet op pad met een mooie wandelroute of stap op de fiets; ik koos voor het tweede en kan het iedereen aanraden!

U3RheW9rYXkgU29lc3Q=

Hip & basic

Het Stayokay in Soest doet de titel designhostel zeker eer aan. De inrichting is fris en hip met veel wit en vrolijke kleuren. Bij binnenkomst word je gastvrij ontvangen bij de receptie. Dit is ook de plek waar je terecht kunt voor een drankje, aan de bar of boven op de vide. De kamers zijn zoals je deze verwacht; basic ingericht met alles wat je nodig hebt. Een prima bed, een fijne douche, een toilet en een wastafel met spiegel. Net zoals in de andere hostels zijn er privé kamers (2-, 4-, of 6-persoons) en bedden op een gedeelde kamer. De gedeelde kamers bieden plaats aan 4 of 6 personen en zijn onderverdeeld in man, vrouw en gemengd. Ideaal voor mensen die alleen reizen!

Een dag vol verrassingen

In het designhostel ontbrak het ons aan niets; je bent hier echt van alle gemakken voorzien. Tel daar de kleine verrassingen bij op en je begrijpt waarom ik het liefst nog een week gebleven was! We kwamen 's morgens aan en onze kamer was al beschikbaar. Onze verwachtingen werden overtroffen door de opgemaakte bedden en de handdoeken die klaar lagen. Na een warm onthaal met koffie en een babbeltje gingen we meteen op pad met de gehuurde fietsen. Bewapend met routekaarten en aanvullende tips van de dames achter de balie kon er niets meer misgaan. De oprechte gastvrijheid en het enthousiasme van de medewerkers toverden een lach op ons gezicht!

Na een middag met veel zon, duinen en bossen mochten we aanschuiven voor een smakelijk 3-gangendiner. Een uitgebreid voorgerecht bestaande uit soep, broodjes en een plank met lekkere hapjes, gekruide kip als hoofdgerecht en tot slot nog fruit met ijs... Het was heerlijk! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in Soest een leuk restaurantje op te zoeken maar de maaltijd bij het Stayokay is een absolute aanrader. Voor een vriendelijke prijs heb je goed eten en zit je ook nog eens gezellig. Wel even vooraf reserveren.

Om het feest compleet te maken mochten we ’s morgens nog een keer aanschuiven, ditmaal voor het uitgebreide ontbijtbuffet. Een fijn begin van een mooie dag!

3x Soest op de fiets

Voor wie graag veel wil zien van de omgeving is de fiets een uitstekende keuze. Je kunt er eentje huren bij het Stayokay; een prima uitvalsbasis. Benieuwd waar wij allemaal zijn geweest? Ik deel de hoogtepunten met je:

Buiten in de Kuil
Voor een lekkere lunch moet je bij Buiten in de Kuil (van Drakensteyn) zijn. Vanuit de Stayokay fiets je langs de huizen zo het bos in en binnen een half uurtje plof je neer op het terras. Midden in het groen, verstopt tussen de bomen staat een hip paviljoen met veel buitenruimte. Wij waren er ’s middags, maar de leuke lampjes en vuurkorven verklapten dat het hier in de avonden ook erg gezellig en sfeervol is! Houd er wel rekening mee dat je bij (onverwachte) drukte soms wat langer op je bestelling moet wachten. Helemaal niet erg in zo’n mooie omgeving, tenzij je haast of extreme trek hebt.

Soesterduinen
Na een lekkere lunch, inclusief taart, waren we klaar om weer op pad te gaan. Buiten in Kuil ligt vanuit het Stayokay gezien zo’n 6 kilometer in noordwestelijke richting. De Soesterduinen, die vervolgens op onze planning stonden, lagen juist een kilometer of 6 de andere kant op. Een aardig tochtje dus. Maar met de zon die scheen en de natuur om ons heen was dit eerder een gelukje dan iets vervelends. Eenmaal aangekomen bij de duinen werd het nóg beter. Het is echt een geweldige plek om even je hoofd leeg te maken en aan de druk van het dagelijkse leven te ontsnappen.

Centrum van Soest
Het centrum van Soest is niet ontzettend groot maar wel leuk om op je lijstje te zetten. Er zijn aardig wat winkels te vinden en ook voor een hapje en een drankje kun je goed terecht. Wie echt uitgebreid wil shoppen zou ik aanraden om naar Utrecht of Amersfoort te gaan, beiden goed bereikbaar vanaf Soest. Kom je voor een bakje koffie, lekker wijntje of etentje dan ben je in het centrum zeker aan het goede adres! Ook leuk: vanuit de Soesterduinen richting het centrum kom je langs de Paardenkamp, een rusthuis voor oude paarden en pony’s. Niet alleen leuk voor paarden- en dierenliefhebbers maar ook zeker een hit bij kinderen!

Praktische informatie:
Wat? Stayokay Designhostel Soest
Waar? Bosstraat 16, 3766 AG Soest
Prijs: vanaf €20 per nacht