Even geduld...

Gastblog: La Fermette Lot

Foto geschreven door <br><a href=Marleen Brekelmans" nopin="nopin">
geschreven door
Marleen Brekelmans

 

Gastblog van Sabine Roks:

'Het Limburgs volkslied refereert met trots aan bronsgroen eikenhout en nachtegaaltjes. Datzelfde hout op foto's van woonkamer, keuken en/of slaapkamer, zorgt ervoor dat ik, op zoek naar een vakantiehuis, snel doorklik naar een volgende site. Dat geldt ook voor plastic tuinmeubels, tafellakens en dito kamerplanten. Keukenstoelen op tafel (écht waar) en parasols van biermerken,...

Inmiddels weet ik wat daar aan ten grondslag ligt. Mijn eigen huis is in de verbouwingsfase. Al jaren! Ik heb geen plafonds in keuken en woonkamer. De nieuwe binnendeuren staan al 10 jaar op een slaapkamer, voorzien van een sticker: afhangen binnen 5 dagen, de muren zijn weliswaar gestuukt maar niet geverfd en vloer en keukenbladen wachten nog steeds op een beschermende olielaag. Soms kijk ik naar 'Help, mijn man is klusser!', en overweeg aanmelding maar ik voldoe niet helemaal aan de voorwaarden. Ongeveer gelijk met de binnenmuren verdween ook mijn echtgenoot. Het resultaat is een onaf huis maar wel een riante eetkeuken.

Doorgaans kan ik er heel goed tegen. Je hoort in de keuken perfect wanneer de badkamer weer vrij is, als hondlief zijn natte vacht gezellig uitschudt heeft dat geen dramatische gevolgen voor muren voorzien van 'Normandisch krijtrotsen wit' en de vloer en keukenbladen hebben inmiddels een authentieke laag waar menig stylist jaloers op zou zijn.

Maar soms is die gemakzucht ver te zoeken. Dan droom ik 's nachts van een huis waar de woonbladen voor in de rij staan. Van design én inrichting waarmee 'De grote verbouwing' heel Nederland aan de buis gekluisterd houdt. Maar gebrek aan tijd, financiën en klusjesmannen (dit in geheel willekeurige volgorde) vragen om een plan B. Dat heb ik inmiddels!

Ik struin internet af op zoek naar het vakantiehuis waar ik zou willen wonen. Breng mijn vakanties door in huizen waar Kevin McCloud* maar wat graag zou aanbellen. Ik boek stekjes die pagina's kunnen vullen in woontijdschriften** en waar klusjesmannen doelloos ronddwalen. Dit jaar stuit ik op Fermette Lot.

RWVuIGh1aXMgYWxzIGluIGVlbiB3b29ubWFnYXppbmUuIA==

De 130 jaar oude boerderij ligt rustig verscholen aan een doodlopend weggetje in Saint Aout, in het departement Indre in Frankrijk, midden tussen de landerijen. Ik bekijk enthousiast de foto's en constateer dat het eikenhout alleen voorkomt in de oude draagbalken van de enorme slaapkamer, comme il faut!

Midden juli, het is zondagochtend vroeg en ik zit daadwerkelijk aan de keukentafel van Fermette Lot, genietend van koffie en een eerste heuse Franse croissant. Het met veel liefde voor design ingericht huis is een lust voor het oog. Over elk detail is nagedacht. De kunstvoorwerpen, de talloze lampen, de bijzondere verzamelingen, de snuisterijen. Ik bedenk dat ik dit 'paleisje' voor 2 weken mijn huis mag noemen.

Eind juli, het is vrijdagavond en ik zit aan de lange buitentafel van Lot. Het is 22.30 uur en nog steeds warm, vleermuizen vliegen af en aan. Morgen vertrek ik, terug naar Nederland. De witte bollampen, opgeladen door de zon, geven de tuin een sprookjesachtige aanblik en ik hoor hélémaal niets. Of toch?

'Waar in bronsgroen eikenhout, nachtegaaltje zingt,...'

* Britse designer, schrijver en presentator van het woonprogramma 'Grand Designs' (De grote verbouwing)

** VT-wonen kijkt binnen bij Fermette Lot, augustus 2012

Als je dit artikel leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk: