Even geduld...

Zin in een dagje strand, maar niet in de lange files richting zee? Woon je midden in de stad en heb je geen tuin? Wil je ’s avonds na je werk nog even ontspannen met je voeten in het zand? Ga je deze zomer niet op vakantie, maar wil je wel dat heerlijke vakantiegevoel ervaren? Spring op je fiets naar een stadsstrand, je vindt ze door het hele land. Lekker, met een cocktail in je hand.

Zon, zomer, zand: stadsstrand! In Nederland kun je op meerdere plekken terecht voor de fijnste, zomerse ingrediënten. En dat gewoon in de stad op verrassende, inspirerende plekken. Hier de 10 leukste stadsstranden van Nederland:

Een minivakantie in Zwolle

Stel je voor, wit zand, palmbomen, strandstoelen en een beachclub… In Zwolle bestaat het, midden in de stad. Het Rodetorenplein is vanaf begin mei de plek voor het stadsstrand, waar je met een drankje in je hand een minivakantie beleeft. Hou de website goed in de gaten, met een beetje geluk geniet je deze zomer van een mega outdoor bioscoop.

Stadsstrand Zwolle – Rode torenplein 1, Zwolle

Stoer strand in Breda

Alleen al voor het concept is het leuk om in Breda naar het strand te gaan. Belcrum Beach, op een industrieterrein in Breda-Noord, wordt gerund door vrijwilligers. Voor de aanleg van het strand en het paviljoen is gebruik gemaakt van restmaterialen. Een duurzaam strand met een eigen moestuin voor de keuken van het strandpaviljoen. Naast een plekje om lekker met je voeten in het zand te zitten, biedt Belcrum een leuk activiteitenprogramma: Yoga on te beach, een openluchtbioscoop, muziekfestivals… Voor een lekkere lange zomer in Breda aan zee.

Belcrum beach – Veilingkade 12a, 4815 HC Breda

In het zand aan de waterkant in Utrecht

Strand Oog in Al in Utrecht is een begrip tot ver in de omgeving. Een zomer lang yoga op het strand, swingende feesten met dj’s en koude drankjes, bioscoopavonden in de openlucht, BBQ-en met vrienden en verkoeling in het water. Ook voor een ontspannen dagje in het zand zit je bij Soia goed. Het strand ligt aan het Amsterdam Rijnkanaal, heeft picknickbanken, zitzakken en strandstoelen om neer te ploffen aan de waterkant. Neem gerust je kinderen mee, er is een omheinde speelplaats.

Soia – Kanaalweg 199, 3533 HL Utrecht

Het leukste strand van het noorden – Groningen

Het stadsstrand van Groningen is een populaire plek om te zonnen, zwemmen en relaxen. In het afgelopen jaar verdubbelde het strand in grootte. Met een UFO als decor ben je hier echt even in een andere wereld. Naast lekker luieren kun je hier ook prima je energie kwijt tijdens beachvolleybalwedstrijden, frisbeetoernooien, en bootcamptrainingen. Na afloop vind je verkoeling in het schone zwemwater of bij de caravan met sapjes, ijsjes en hapjes.

Stadsstrand Groningen – Oosterhamrikkade 1013, 9713 KA Groningen

Zandfoort aan de Eem in Amersfoort

Het strand van Zandfoort aan de Eem bezorgt je het ultieme vakantiegevoel en is in de zomer favoriet bij de inwoners van Amersfoort. Niet alleen voor een paar uurtjes strand, ook voor een feestje, BBQ of diner in de buitenlucht. Salsa avonden, concerten en leuke feesten zijn dagelijkse koek in Zandfoort aan de Eem in Amersfoort. Beroemd zijn de discoshows met muziek uit de jaren ’60 en ’70. Wat dacht je van een high tea in het zand? Zin in iets actiefs na luieren op het strand of terras? Huur een sloep met BBQ-arrangement of volg een leuke workshop. De kinderen kunnen zich uitleven op een stoere ufo en een grote gestrande boot. Het strand is een grote zandbak, met picknickbanken en strandstoelen, waterpompen en speeltoestellen. Jij met een zomers drankje in je hand, je kind aan het spelen in het zand. Lang leve de zomer!

Zandfoort aan de Eem – Eemlaan 100, 3812 ED Amersfoort

Met een lach in Amsterdam

Elke dag kun je vanaf 10 uur neerstrijken op het stadsstrand van IJburg: Blijburg aan Zee. Door het rustgevende uitzicht over het IJmeer en het échte zandstrand vergeet je helemaal dat je in Amsterdam bent. De strandtent is gebouwd van sloophout en restmateriaal. Er is een menukaart met gerechten uit alle windstreken voor ontbijt, lunch, diner en gezellige ‘prikgerechten’. Kijk vooral even op de agenda, want er wordt veel leuks georganiseerd.

Blijburg aan Zee – Muiderlaan 1001, Amsterdam

Meadow in Deventer

Aan de overkant van de IJssel, met misschien wel het mooiste uitzicht op de skyline van Deventer, ligt pop-up restaurant Meadow. Een strandtent met een ongedwongen sfeer, geopend van april tot november. Ligstoelen in het gras, biertafels op houten vlonders, een zonneweide en zitzakken. Alleen al voor het lekkers van de kaart wil je hier een keer naar toe, bij voorkeur met minimaal 6 vrienden zodat je een proeverij kunt bestellen. Alles met een Arabische twist. Zalig!

Meadow  – Bolwerksweg 11, 7419 AA Deventer

Creatief duurzaam in Amsterdam

PLLEK is, zoals ze zelf zeggen, een creatieve hang-out met een fenomenaal uitzicht over het IJ op de NDSM-werf. En dat klopt. Met het terras en het strandje op het zuiden is de zonfactor hoog. Opgebouwd in een stijl die naadloos aansluit bij de oude werf; met veel rauwe, industriële materialen en oude zeecontainers. Zowel in de uitvoering als op de kaart is er aandacht voor bewust leven en duurzaamheid. Er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd, vooral de filmavonden zijn een aanrader.

PLLEK – TT Neveritaweg 59, Amsterdam

Als in Saint Tropez in Best

Beachclub Sunrise in Best (vlak bij Eindhoven) mag zich rekenen tot de meest indrukwekkende strandtenten van Nederland. Hier waan je je echt op vakantie aan zee. Vooral de Buddha Lounge geeft je het gevoel alsof je op Bali of Ibiza bent. Relaxen, genieten, lekker eten, fijne DJ’s, hoge palmbomen, cocktails, strand en loungen zijn de sleutelwoorden.

Beachclub Sunrise – Ekkersweijer 3, Best

Ongedwongen genieten in Amsterdam

Niet alleen een stadsstrand, maar eigenlijk een compleet unieke horecagelegenheid. Dat is Roest. Het historische pand (het voormalig Koud Gas Gebouw) op het Oostenburgereiland in Amsterdam is omgebouwd tot een stoere, maar toch warme café/bar. Zomers speelt al het leuks zich vooral buiten af. Met je voeten in het zand geniet je hier van film, theater, festivals, DJ’s, marktjes en meer. Alles in een gemoedelijke sfeer voor jong en oud.

Roest – Jacob Bontiusplaats, Amsterdam

Meer tips?

De leukste uitjes en tips vind je in Bucketlist Eropuit in Nederland, een boek boordevol leuke plekjes en verrassende dagjes uit.





Ontdek ook deze plekjes: