Even geduld...

In Lissabon nemen ze hun eten erg serieus. En niet zonder reden want er is keuze in overvloed. Bang om teveel te eten hoef je hier niet te zijn – in de stad met zeven heuvels heb je alle calorieën er zo weer afgewandeld. Ga jij binnenkort op stedentrip naar Lissabon, ontdek deze restaurants. Bestel cocktails uit een paspoort, lunch in een pastelparadijs en ontdek gefrituurde chocolade: hier moet je zijn in Lissabon! 9 van onze favoriete adressen en extra bonustips!

1. PSI Restaurant

Dit ronde restaurantje ligt net buiten het oude centrum van de stad. Het interieur is wat ouder en misschien niet het mooiste wat je in de stad ziet, maar het (vegetarische) eten is er fan-tas-tisch! Naast het restaurant ligt een speeltuintje, wat het ook met kinderen een erg fijne plek maakt.

PSI – Alameda Santo António dos Capuchos 2

UFNJ

UFNJ

2. BOA-BAO

Dit is zonder twijfel mijn nieuwe lievelingsrestaurant in de stad. Hier kun je op ontdekkingstocht naar Aziatische gerechten, zonder het centrum van Lissabon te hoeven verlaten. Probeer sowieso de Sesame Toast en zorg dat je er ’s avonds voor 20:00 uur bent om zeker te zijn van een plekje. Moet je toch nog even wachten op een tafel? Dan krijg je een boarding-pass-menu met kleine hapjes en bestel je je cocktails uit een paspoort. Helemaal niet erg! En laat wat ruimte over voor het toetje – Ananas carpaccio & gefrituurde Belgische chocola – need I say more?

BOA-BAO – Largo Rafael Bordalo Pinheiro 30

Qm9h

Qm9h

Qm9h

3. The Decadente

Ooit gebruikt als de Zwitserse ambassadeurswoning, nu een gaaf poshtel (=posh+hostel) met eigen restaurant. Het is een van de weinige hotelrestaurants in de stad die ook vaak door locals bezocht wordt. Hier serveren ze heerlijke traditionele Portugese gerechten, met een moderne twist. Tip: drink een aperitief in de kleine en gezellige bar voordat je aanschuift in het restaurant.

The Decadente – Rua São Pedro de Alcântara 81

UmVzdGF1cmFudDI=

QmFy

4. Sea Me

Een levendig, modern restaurant waar je de vis zelf in de keuken uitkiest. De service is er geweldig, maar het eten nog beter. Het komt elke dag kakelvers binnen (vraag of je beneden mag kijken!) en een menukaart hebben ze hier niet. Ook leuk: laat de chef voor je kiezen, dan krijg je misschien – net als ik – een hele vis op drie verschillende manieren bereidt. Het enige waar je dan wel om moet vragen is de sushi met sardientjes – goddelijk!

Sea Me – Rua do Loreto 21

U2Vh

U2Vh

5. O Prego da Peixaria

Een prego is een broodje dat in Portugal gegeten wordt na een seafood maaltijd. ‘De maag goed afsluiten’ noemen ze dat hier. Het woord prego betekent dan ook spijker… De prego’s van het visrestaurant Sea Me waren zo populair dat ze nu een eigen restaurant hebben. Een stoere plek met oude theaterstoeltjes waar je simpel en lekker eet. Ze hebben er zeven verschillende broodjes, allemaal vernoemd naar een ‘urban tribe’ uit Portugal. Vergeet niet de frietjes van zoete aardappel erbij te bestellen.

O Prego da PeixariaRua da Escola Politécnica 40

UHJlZ28=

UHJlZ28=

6. Cafe Nicolau

Een pastelkleurig paradijsje, om de hoek van Baixa House. Hier geniet je van een Acai bowl, toast met avocado en een heerlijke smoothie. Alsof je in een Instagram filter zit te eten. Ook een fijne plek om even je laptop open te klappen.

Cafe Nicolau – R. São Nicolau 17

Tmljb2xhdQ==

Tmljb2xhdQ==

Tmljb2xhdQ==

7. PARK

Als je deze plek vindt, word je beloond met het mooiste uitzicht over de stad. Zoek in de parkeergarage naar de gele lift en ga naar de bovenste verdieping. Nog een stukje omhoog en dan ineens loop je tegen een gave open bar aan met uitzicht rondom. Perfect voor een drankje aan het einde van de dag. Liever overdag bezoeken dan ‘s avonds, want er is geen buitenverlichting op het terras.

UEFSSw==

8. Time Out Market

Wil iedereen wat anders eten? Of kan je niet beslissen waar je naar toe wilt? Dan is de Time Out Market de perfecte oplossing. Deze gigantische foodcourt, langs het water van Lissabon, huist de allerbeste restaurants van de stad. Overal even wat proeven dus!

Time Out Market – Av. 24 de Julho 49

VGltZSBvdXQgTWFya2V0

9. LX Factory

Aan de rand van de stad ligt deze fijne creatieve broedplaats met verschillende restaurants, een hostel en heel veel gave streetart. Je kunt er eten in een boksring, winkelen in een van de leuke conceptstores (Wish Me is een aanrader) en ’s avonds een kleine kroegentocht houden.

LX Factory  R. Rodrigues de Faria 103

TFg=TFg=

10. Bonustips

Ook leuk: eten in een het oude Apothekersmuseum (Pharmacia), koffie drinken bij Hello, Kristof (als er plek is tussen alle flexwerkers) of de beste ‘Pastel de N

 

ata’ halen bij Manteigaria. En even binnenlopen bij de gloednieuwe winkel 27 Lisboa. Allemaal bijzondere producten (o.a. de leukste boekenlegger die ik ooit zag) in een minimalistische shop.

UGhhcm1hY2lh

Op zoek naar een bijzonder logeeradres? Onze tip: Baixa House