Even geduld...

Lorraine: Laat je meevoeren door de tijd

Pure regio in Noord-Frankrijk
Foto geschreven door <br><a href=Liesbeth Kaldenberg" nopin="nopin">
geschreven door
Liesbeth Kaldenberg

Quiche Lorraine, wie kent die lekkere hartige taart niet? Nog nooit had ik nagedacht over de naam van de quiche, tot mijn reisje naar deze Noord-Franse regio. En wat blijkt, de Lorraine is net als de lekkernij die haar naam draagt: puur, eenvoudig en op je gemak te consumeren. Benieuwd naar het échte recept van de quiche Lorraine? Ik deel het met je!

TG9ycmFpbmU=

De staf van Gandalf

De diversiteit van de Lorraine is groot. Rijdend door het landschap denk ik het ene moment ‘nét Duitsland!’, terwijl ik me aan de andere kant van de berg weer in midden-Frankrijk waan. De Lorraine heeft veel natuurschoon, met maar liefst drie nationale parken. Wij starten onze reis met een tochtje door de Vogezen. Op naar La Bresse, waar we in een heus Hobbithuisje verblijven. De groene omgeving zou inderdaad niet misstaan in een episode van Tolkien. Ons Hobbithuisje staat op La Clairière aux Cabanes. In het huisje is aan alle details gedacht; zelfs de staf van Gandalf staat naast de voordeur!

Boomhutten voor wel 11 personen

Op het ruim opgezette parkje in het bos staan meerdere themahuisjes, waaronder bijzondere boomhutten met elk een eigen sfeer. De grootste herbergt ruimte voor zelfs 11 personen. Medewerkster Anna laat ons alle kamers en huisjes zien en heeft duidelijk lol om de creativiteit van de eigenaar van het park. Eigenaar Laurent heeft de thema’s bedacht en zijn vrouw deed de styling. Een gouden team wat mij betreft! Hier zouden mijn kids heel graag eens overnachten, zeker als we ook los gaan in Bol d’Air, het avonturen- en klimpark dat ernaast ligt.

Snoepjes uit de Vogezen

Een kort ritje brengt ons naar Gérardmer, dat vooral bekend staat om het mooie meer en de watersportactiviteiten. Wij bezoeken er Confiserie Géromoise. Twee broers, de één ooit patissier en de ander internetmarketeer, maken hier samen biologische snoepjes. Snoepjes met zo veel mogelijk ingrediënten uit de Vogezen. Natuurlijk zijn wij vooral benieuwd naar wat zich in de keuken afspeelt, én naar de smaak van deze snoepjes. Die blijkt meer dan oké.

R2Vyb21vaXNl
QmlvbG9naXNjaGUgc25vZXBqZXM=

400.000 mirabellenbomen

Hét symbool van de Lorraine is de mirabel, een goudgeel pruimpje, waarvan ze de lekkerste producten maken. In de regio staan zo’n 400.000 mirabellenbomen bij 250 fruittelers. Ze verwerken de pruimen in jams, madeleines, koekjes, cosmetica, taart, likeur, zeepjes en nog veel meer. Mijn favoriet: mirabellen met bubbels, oftewel: Perlé de Mirabelle.

Sorcy Saint Martin

Vanuit de Vogezen rijden we de Maasstreek, de ‘Meuse’ in het Frans, binnen. Hier is goed te zien dat het een voormalige industriële streek is. Weg van de snelweg belanden we in Sorcy Saint Martin, een piepklein dorpje waar de tijd heeft stilgestaan. Bij toeval spreken we de burgemeester die ons enthousiast verhalen vertelt over het kasteel dat er stond en de betekenis van de Maas voor zijn dorpje. We zijn hier zo op ons gemak dat we volledig de tijd vergeten en pas laat arriveren op onze plaats van overnachting: Chateau de Nettancourt.

Chateau de Nettancourt

De Belgische eigenaren Aicha en Frederik hebben Chateau de Nettancourt in 2015 gekocht en zijn het sindsdien aan het renoveren. Onze chambre d’hôtes kijkt – net als de andere chambres – uit over de oprijlaan en de tuin met zwembad. Aicha heeft de inrichting en styling van de kamers voor haar rekening genomen. De vele retro details komen van Frederik, die door de jaren heen veel brocante en retro verzamelde en die nu een plaats krijgen in het chateau. ’s Avonds genieten we van een diner, bereid door Aicha en geserveerd door Frederik. Zoontjes Bo en Daan komen ook nog even gedag zeggen om het hoekje. ’s Ochtends schuiven we in de eetkamer aan voor een uitgebreid ontbijtbuffet, lekker! Meer lezen over bijzonder plekje Chateau de Nettancourt

Q2hhdGVhdSBkZSBOZXR0YW5jb3VydA==

Kaviaar voor de koningin

De Lorraine is een stukje Frankrijk dat door de eeuwen heen erg gewild was bij de aangrenzende landen. Er is dan ook heel wat uitgevochten. Dat is terug te zien in de vele oorlogsmonumenten, musea en routes. Verdun vormt hierin het hoogtepunt. Ook andere steden als Nancy en Metz zijn de moeite waard. Wij bezoeken het pittoreske stadje Bar-le-duc (nee, niet van het bronwater). Christel van Meuse Tourisme leidt ons rond langs gebouwen uit de renaissance en laat ons mooie uitzichten zien. Leuk detail is dat Marie- Antoinette logeerde aan de Rue de Paradis de nacht voor haar bruiloft. Die weg van het paradijs had overigens niets te maken met religie, maar was vroeger de rosse buurt van ‘Bar’. Breng vooral ook een bezoekje aan de winkel van Anne Dutriez, die de ‘kaviaar’ van de Lorraine maakt: Caviar des Ducs. Niet van kuit, maar van aalbesjes die ze ontpit met een ganzenveer. Caviar des Ducs is zo lekker dat hij decennialang op de ontbijttafel van de Engelse koningin stond.

QmFyIGxlIER1YyBsb2dlZXJhZHJlcyBNYXJpZSBBbnRvaW5ldHRlQmFyIGxlIGR1YyB1aXR6aWNodA==

Praktische informatie:
Wat? Lorraine
Waar? Ongeveer 6 uur rijden vanaf Utrecht
Handig: Veel info vind je op www.tourisme-lorraine.fr

De enige echte quiche Lorraine

Recept van Jean-Pierre Coffe (uit ‘Reizen in Lorraine’, Lorraine Tourisme)

Wat heb je nodig voor 4 personen?
350 g kruimeldeeg (met echte boter)
4 eetlepels dikke room en wat melk
200 g gerookt spek
4 eieren
5 draaien met de pepermolen

Bereiding
Snij het gerookte spek in blokjes (of koop meteen blokjes spek) en fruit de spekjes in een pan zonder bakvet. Verwarm de oven voor op 220 graden. Rol het deeg uit en vet de vorm in. Prik met een vork gaatjes in de taartbodem. Klop in een kom de eieren los en voeg de room en de peper toe. Voeg vooral géén zout toe. Giet de saus over de taartbodem. Bak 25 minuten in de oven, haal de quiche uit de vorm en serveer. Eet smakelijk!