Even geduld...

Het Bregenzerwald in Oostenrijk, behorend bij de regio Vorarlberg, is net even anders dan andere regio’s. Hier geen eenheidsworst maar een eigen karakter. Historische boerderijen naast design architectuur, eigen kazen en culinaire verrassingen en ontmoetingen met steenbokken.

Authentiek, kleinschalig, verre van massaal en met variatie genoeg om je vakantie te vullen. Uiteraard maak je hier prachtige bergwandelingen, lopen er mooie fietsroutes door het dal en zijn er voor kinderen genoeg activiteiten te ondernemen, zoals het klimbos. Deze drie tips voor het Bregenzerwald maken je bezoek net even anders en écht bijzonder!

Q3VsaW5haXJlIHdhbmRlbGluZw==(Ludwig Berchtold – Bregenzerwald Tourismus)

1. Maak een culinaire wandeling

Oostenrijk en culinair genieten, voor mij kan het een niet zonder het ander. Denk ik aan Oostenrijk dan zie ik berghutjes voor me waar pannetjes op tafel komen met Käsespätzle, Kaiserschmarrn en Tiroler Gröstl. Houten planken met Aufschnitt (verschillende soorten kazen & vleeswaren) en Apfelstrudels met vanillesaus. Heb jij diezelfde gedachten en kijk je tijdens een inspannende bergwandeling ook zo uit naar je aankomst bij de ‘hut’, dan is deze wandeling echt iets voor jou: een culinaire wandeling in de bergen van het Bregenzerwald.

Vanuit Mellau neem je in de ochtend de lift naar boven, naar Rossstelle. Direct naast de gondelbaan ligt Bergrestaurant Simma, waar je de dag begint met een fantastisch ontbijt. Het restaurant is een familiebedrijf, ooit begonnen als kleine boerderij en enkele jaren geleden geheel nieuw gebouwd. In de keuken worden enkel lokale en regionale producten gebruikt, zoveel mogelijk biologisch en waarvan de herkomst bekend is. En dat proef je! Zo komt de kaas bijvoorbeeld van een kleine kaasmakerij op 20 minuten bergopwaarts van het restaurant…

Na het ontbijt is het tijd om naar het volgende restaurant te wandelen, via de top van de Kanisfluh in drie uur, met een hoogteverschil van 781 meter. Een spectaculaire beklimming en hoogstwaarschijnlijk een ontmoeting met steenbokken staan je te wachten.

Na een inspannende wandeling kom je aan bij Alpengasthaus Edelweiss, waar je welkom bent voor de lunch. Bij mooi weer op het terras met uitzicht over de bergen waar je net vandaan komt, op een koude of natte dag gezellig binnen. Kies je de Hüttenrösti of is de Edelweisspasta met seizoensproducten meer jouw smaak? Neem gerust de tijd voor je lunch, in 1 u 45 min wandel je weer terug naar de Mellau Bergbahn.

Na alle inspanningen van de dag wacht je nog een laatste culinaire verrassing, in het centrum van het dorp Mellau waar je vanaf het dalstation in enkele minuten naar toe loopt. Het toetje is een traditioneel en huisgemaakt gerecht, een fijne afsluiter van een mooie dag.

Praktisch:

Starttijd: 09.00 uur
Wandelduur: ongeveer 5 uur (totale wandeling incl. maaltijden 8 uur)
Vertrekpunt: Dalstation Mellau Bergbahn
Eindpunt: Dorfgasthof Adler in Mellau
Hoogteverschil (incl. beklimming Kanisfluh 781 meter)
Vooraf reserveren noodzakelijk, te boeken tussen half juni en half oktober (m.u.v. dinsdag)

2. Bewonder de zonsondergang op de Diedamskopf

Een van de hoogtepunten, letterlijk en figuurlijk, van je verblijf in het Bregenzerwald is het bewonderen van de zonsondergang vanaf de Diedamskopf. Deze bergtop heeft een hoogte van 2090 meter en ligt bij het dorp Schoppernau, in de Allgäuer Alpen in Vorarlberg. In het hoogseizoen gaat 1x per week de bergbahn tot laat op de avond, wat je de mogelijkheid biedt om te genieten van de zonsondergang. En hoe! Een fenomenaal uitzicht wacht je, met ruige toppen op de voorgrond en de Bodensee erachter.

Na aankomst met de lift klim je naar de top van de Diedamskopf. Bij het grote kruis op het hoogste punt kan het druk zijn. Wij vonden een geweldig plekje net ietsje lager, maar met hetzelfde spectaculaire uitzicht. Neem een picknick mee en geniet, de wereld ligt aan je voeten.

Praktisch:

Wanneer? Elke donderdag vanaf begin juli tot half september, de bergbahn gaat van 18.00 tot 22.30 uur.
Handig: Heb je een gastenkaart van het Bregenzerwald, dan is de lift gratis.

Wm9uc29uZGVyZ2FuZyBEaWVkYW1za29wZg==Wm9uc29uZGVyZ2FuZyBEaWVkYW1za29wZg==Wm9uc29uZGVyZ2FuZyBEaWVkYW1za29wZg==Wm9uc29uZGVyZ2FuZyBEaWVkYW1za29wZg==Wm9uc29uZGVyZ2FuZyBEaWVkYW1za29wZg==Wm9uc29uZGVyZ2FuZyBEaWVkYW1za29wZg==Wm9uc29uZGVyZ2FuZyBEaWVkYW1za29wZg==Wm9uc29uZGVyZ2FuZyBEaWVkYW1za29wZg==

3. Bezoek Bergbrennerei Löwen

Wat direct opvalt wanneer je het Bregenzerwald binnenrijdt (zeker in het dal bij Au, Schoppernau en Schröcken) is de bijzondere architectuur. Eeuwenoude boerderijen zijn aan de buitenzijde bedekt met kleine stukjes hout, perfect op maat gemaakt. Daarnaast zie je hypermoderne gebouwen met veel glas, staal, beton en hout. Het mooie is dat het elkaar aanvult, het contrast is groot, maar ‘vloekt’ niet. Bij de nieuwbouw zijn ambachtelijke technieken gebruikt en worden oude bouwtradities in ere gehouden.

Er zijn diverse routes uitgezet, architectours, langs alle hoogstandjes. Stop tijdens je tour zeker even bij Bergbrennerei en Gaststube Löwen, in Au. Dit prachtige oude gebouw is een plaatje om te zien. Tijdens een rondleiding leer je veel over de Bregenzerwald ambachten en architectuur. In de bijbehorende distilleerderij worden allerlei soorten gin gemaakt, zoals je nog niet eerder zag en proefde. Bewonder de gaststube, die nog in oude stijl is. En schuif aan voor koffie of thee met huisgemaakt lekkers. De taarten zijn hier zo lekker!

Praktisch:

Bergbrennerei & Gaststube Löwen – Au-Rehmen 87, Bregenzerwald

(fotografie: Bergbrennerei Löwen)

Praktische informatie:

Meer weten? Bezoek de website van Bregenzerwald Tourismus.
Handig: Verblijf je minimaal drie nachten in Bregenzerwald dan ontvang je voor de duur van je verblijf de Bregenzerwald Guest Card (van mei tot oktober). Met deze kaart mag je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer per Landbus, heb je toegang tot een groot aantal bergliften in de regio en heb je vrij entree bij de zwembaden.
Blijven slapen? Tijdens ons verblijf in het Bregenzerwald waren we te gast bij Biopension Beer in Schoppernau. Het pension, met slechts 4 kamers, is een aangename uitvalsbasis. Voor het pension is zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen, duurzaam en milieuvriendelijk. Het hout komt uit de nabijgelegen bergen, je ruikt het hout, je voelt de rust die het uitstraalt, je ervaart met hoeveel liefde het pension gebouwd is. Het bio-ontbijt is volledig biologisch, met regionale producten en huisgemaakt lekkers. Een aanrader!

Lees meer over Oostenrijk 





Ontdek ook deze plekjes: