Even geduld...

Eerlijk? Ik had niet gedacht dat Gent zo leuk zou zijn. “Brussel is saai en Antwerpen daar moet je zijn om te shoppen”. Gent kwam eigenlijk nooit in dat rijtje voor. Ze noemen het ook wel de stad van dwarsliggers.

Dat van die dwarsliggers klopt wel: de stad heeft door de gemeente gesponsorde graffiti en de gaafste designwoonhuizen tussen (heel veel!) andere historische gebouwen. Gent heeft een rebelse historie en is dat volgens mij nog steeds. Je ziet het al aan de moderne stadshal midden in het historisch centrum. Iedereen lijkt eigenzinnige keuzes te maken in Gent. Ook qua winkels en horeca. We hebben een aantal fijne adressen voor je geselecteerd.

Clouds in my coffee

Eigenzinnig is ook Veva van Sloun die in 2012 een toffe koffiebar opende in de buurt achter het Dampoort station, vol met Turkse bakkerijen en goedkope kledingwinkels. Het knusse Clouds in my Coffee cafe zit hiertussen verstopt. Wat een oase! Heel tof ingericht, met een waanzinnig ontbijt – dat ‘I Love you a Latte’ heet. Ook hebben ze een hele leuke en rustige binnentuin. Als ik een feestje zou geven in Gent dan wist ik het wel…

Bij het cafe zit ook een B&B, Clouds 9000 waar we logeerden. In een appartement in een gemeenschappelijk wooncomplex (denk toffe binnentuin met pingpongtafel en BBQ). Het appartement is prachtig ingericht met spullen uit de winkel van Veva die er naast zit.

Clouds in my Coffee – Dendermondsesteenweg 104, 9000 Gent

Roomin

We hadden het geluk in Gent te zijn tijdens het openingsweekend van Roomineen compleet ingericht woonhuis waar alles te koop is. Gaaf om een heel huis ingericht te zien in plaats van losse accessoires in een winkel of de losse kamers die je ook vaak ziet. Het huis is voorlopig nog van donderdag tot zondag open voor iedereen en geeft je gegarandeerd een hele hoop inspiratie. Een echte aanrader!

Roomin – Kasteellaan 495, 9000 Gent

Twiggy

Sowieso was er op het gebied van interieur heel veel leuks te bekijken in Gent. Voor wie van strak en modern houdt is er het Koperhuis. Liever een leuke accessoire? Huiszwaluw heeft twee vestigingen en is perfect voor een leuk cadeau, Scandinavisch design en modern behang. Allemaal mooi gestyled tussen de bakstenen muren van de winkel. Ydee is een ander leuk design winkeltje waar we hele gave siliconen placemats zagen.

En toen liepen we Twiggy binnen. Wauw. Dit is vanaf nu mijn favoriete winkel in Gent. Of misschien wel van heel België. In een radicaal verbouwd 19e eeuws stadhuis vind je overal gave hoekjes. De kamers bovenin hebben nog een romantische sfeer met marmeren open haarden en spiegels, maar het spannendst is de kelder waar een hele vloer uitgehaald is waardoor er een open haard boven de kamer zweeft en er een deur ‘naar nergens’ is ontstaan. Het is prachtig ingericht en dan heb ik het nog niet eens over de kleren…. Waanzinnig allemaal. Je moet wel een flinke zak geld meenemen om hier te kunnen slagen. Maar van kijken alleen word je ook al blij. Beloofd.

Twiggy – Notarisstraat 3, 9000 Gent

Joost Arijs

Je verdriet dat je niks hebt kunnen kopen bij Twiggy kun je dan stillen met een taartje – of liever gezegd klein kunstwerkje – van Joost Arijs dat er schuin tegenover zit. Het is wel duidelijk waarom deze man in 2013 de titel Patissier van het jaar kreeg. Verrukkelijk! De winkel ziet er ook prachtig uit. Niet het ‘mierzoete cupcake gevoel’ dat je in veel vergelijkbare winkels ziet, maar een prachtige stijlvolle inrichting met alle aandacht voor de producten.

Joost Arijs – Vlaanderenstraat 24, 9000 Gent

De koffie bij Joost Arijs is lekker, maar haalt het niet bij de taartjes. Nee, dan raad ik je eerder aan om een kop koffie te drinken bij de barista’s van Full Circle Coffee. Een heuse coffee speciality pop-up met een gave binnentuin. Je moet wel snel zijn, want ze zitten er nog maar tot half oktober. Ben je te laat? Niet getreurd want vlak hiernaast, maar nu nog niet open, komt Amélie+Moi, een sociaal en duurzaam experience café voor (pas bevallen) moeders en kinderen. Met speelruimte!

Amélie + Moi – Steendam 74-76, 9000 Gent

BARISTA coffee & cake

Twee hippe koffiebars waar je lattes slurpt tussen de locals. Krant en stuk ‘cheesecake maison’ erbij en je zit goed voor een gezellige shopbreak! De koffierecepten zijn Italiaans, het brood en de koffiekoeken komen van de biobakkerij Trog. Ik proefde de chai latte en die was top. Volgende keer proef ik oma’s appeltaart, met amandel en abrikozenglazuur.

Barista – J Meersenierstraat 16 & Hippoliet Lippensplein 25, 9000 Gent

Le Pain de Sebastien

Oerdegelijke, warme bakkers zijn weer in en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Niets zo lekker dan artisanaal brood met een dikke korst. De zaakvoerder, Sébastien Cailliau is al jaren gepassioneerd door brood. Hij leerde het vak bij de beste bakkers van Frankrijk, en is nu trotse eigenaar van drie bakkers:

Gent, Brugge en Wevelgem – Vlaanderenstraat 30, 9000 Gent

More tips in Gent

Ook om te eten zijn er ontzettend veel leuke plekjes om heen te gaan. Moor & Moor is er een van. Mocht je willen, dan kun je hier voor 8 euro een doosje insecten kopen. Yep. Echt waar. Maar ze hebben ook gewoon hele lekkere broodjes en koffie. En een gave wc. Ik ben gek op tentjes met een leuke WC. Eén van de weinige trouwens die op zondag open is. Hippe kruidenierszaak annex koffiebar, zo kun je Moor & Moor best omschrijven. Hier kom je voor gezonde & biologische granola, pasta, granen… Ze hebben hun eigen koffiebranderij, dus hier zit je gebeiteld voor een duurzaam bakje troost.

Moor & Mooi – Jakobijnenstraat 7, 9000 Gent

Voor de ‘wielrenliefhebbers’ (en welke 35+ man is dat tegenwoordig niet?) is er ook nog het Bidon Bycicle Cafe. Hoewel, meer dan koffie drinken in een cafe met fietsen aan de muur is het niet.

Bidon Bycicle Cafe – Bisdomkaai 25, Gent

Balls & Glory

’s Avonds even snel wat eten voor je op de bank ploft na een dagje Gent? Balls & Glory is de perfecte plek. Zoals de naam al zegt, ze verkopen ballen. Gehaktballen in alle soorten en maten. Met stampot of sla. Simpel, goedkoop, snel en lekker. Een plek waar je gewoon meteen een karaf water op tafel krijgt. Het vlees haalt de chef van zijn grootvaders vadersboerderij in West Vlaanderen. Ik zou wel zo’n Balls & Glory in de buurt willen hebben!

Balls & Glory – Jakobijnenstraat 6, 9000 Gent

Wat uitgebreider eten? Wij deden het bij Alberte (vlakbij Clouds 9000). Heerlijke wijn en je kunt kiezen uit wekelijks wisselende gerechten die je deelt met je tafelgenoten. Karreaux is een andere aanrader. Iets meer uit het centrum (leuk fietstochtje van 10 min. langs het water en prachtige huizen). In een gaaf gebouw waar elk gerecht dat Karel voor je maakt een plaatje op je bord is. Een mooi voorbeeld ook van de vriendelijke bediening die je overal in Gent vindt.

Concrete Canvas Tour

Omdat op zondag het merendeel van Gent gesloten is hebben wij die dag fietsen gehuurd en de Concrete Canvas Tour gedaan. Dit is een initiatief van Street Art Belgium die Belgische straten in kunstwerken veranderen. Hierdoor ontstaan er overal bijzonder plekjes. Al lopende door Gent zie je er af en toe één, maar met de Concrete Canvas Tour kom je overal langs. Je fietst in 2 uur langs tientallen kunstwerken in de stad. En verwacht niet zomaar graffiti. De stad is een samenwerking aangegaan met bekende straat kunstenaars, waarvan Roa misschien wel de meest bekende is. Overal ter wereld is zijn kunst te zien, maar hij is geboren en getogen in Gent.

Het toppunt van de Canvas Tour is misschien wel het beroemde graffiti straatje waar iedereen zijn kunst mag laten zien, verstopt achter het Novotel, midden in het historisch centrum. Je kunt hier elke dag doorheen lopen en telkens iets anders zien.

Je leest het, een weekend Gent is zo gevuld. Als je goed wilt shoppen (Wie riep daar Essentiel?) dan zou ik zelfs alvast donderdagavond erheen rijden zodat je vrijdag ook al in Gent bent – de meeste winkels zijn namelijk op zondag gesloten. Houd hier ook rekening mee bij het bekijken waar je wilt eten, ook bij veel cafe’s en restaurants sta je op zondag voor een dichte deur.

Veel plezier!

Praktische informatie:
Meer informatie en tips vind je op VisitGent.be.





Ontdek ook deze plekjes: