Even geduld...

Keulen is vintage, retro én hip & happening! Dankzij de route van time to momo belanden we in Belgisches Viertel. En eerlijk, deze wijk wil je niet missen. Zoveel lekkere koffiezaakjes, toffe barretjes, de leukste lunchplekjes en vintage en retro gestylde restaurantjes.

Ik vraag mij meteen af: wat is het verschil tussen vintage en retro? Het antwoord bleek vrij eenvoudig: vintage zijn authentieke spullen uit de jaren vijftig tot begin jaren tachtig, echt oude spullen dus. En retro zijn ‘spullen van nu’ waarbij het design en de stijl is gebaseerd op de jaren zestig en zeventig. Dus met de functionaliteit van nu en het karakter van toen. Met deze kennis en de time to momo stadswandeling op zak bezoek ik een paar toffe adressen in de must-see wijk van Keulen: Belgisches Viertel. Ontdek ook deze 9 tips tijdens je stedentrip Keulen.

1. Salon Schmitz

Schmitz is een begrip in Keulen. Op de Aachenerstrasse vind je er hier 3-op-een-rij: Bar Schmitz, Metzgerei Schmitz en Salon Schmitz. De laatste is een loungeplek waar je geniet van koffie tot wijn, van lunch tot borrel. Sfeervol ingericht in retro stijl met Deense en Duitse designklassiekers. Met die grote lampenkappen en fluwelen fauteuils wil je toch de hele dag blijven zitten. De lekkerste focaccia poularde (aanrader) bestel je bij de buren en wordt dan aan je tafeltje geserveerd.

Salon Schmitz- Aachener Strasse 28 Keulen

S2V1bGVuIFNjaG1pdHoxNA==

2. Cafe Belle Chic

Chique vintage café Belle Chic ligt een beetje weggestopt in Belgisches Viertel in de Lütticherstrasse 6. Klein, fijn en smakelijk. Een wekelijks wisselende kaart voor ontbijt, lunch en natuurlijk ontbreken de huisgemaakte Brusselse wafels en de allerlekkerste taarten niet.

Belle Chic – Lütticherstrasse 6, Keulen

S2V1bGVuIFpvZWl0aWdoZWlkIDI=

3. Yummy! Müslibar

Homemade wafels met verse frambozen, aardbeien, room en een heerlijke cappuccino in zo’n fijn vintage kop en schoteltje… geserveerd met een grote glimlach nadat dit alles speciaal voor jou vers is bereid. Welkom bij Yummy! Naast een keuze uit meer dan vier miljard muesli combinaties (!) heeft Yummy! nog veel meer. Vooral gezond, vers en lekker. Een kleine shop waar je je direct welkom voelt en waar je merkt dat het met liefde wordt gerund.

Yummy-Mueslibar- Brüsseler Strasse 29, Keulen

S2V1bGVuIFl1bW1pISBNdXNsaWJhciAzS2V1bGVuIFl1bW1pISBNdXNsaWJhciA3

4. Woyton

Het leven een beetje mooier maken, dat is het idee van de eigenaar. Woyton is een oase in de drukke stad, een plek om af te spreken met vrienden of om in je uppie in zo’n comfortabele fauteuil een lekkere cappuccino te drinken. Gewoon even niets, uit het raam kijken en genieten van het lekkers. Inmiddels zijn er (in Keulen en ook verder in Duitsland) meerdere vestigingen maar een keten was nooit de bedoeling. Het idee was gewoon simpel: het leven een beetje mooier maken. Fijne plek.

Woyton – Bismarckstrasse 44, Keulen

S2V1bGVuIFdPWVRPTiA1MA==

5. Karl Hermanns

Dit burgerrestaurant in de wijk Ehrenfeld staat niet voor niks in de top 10 van time to momo. Bij Karl Hermanns eet je de beste burgers van Keulen. Na een middag in het Belgisches Viertel is dit precies wat wij nodig hebben: een lekker biertje, goed eten en even bijkomen en genieten in een mooi ingericht restaurant met een geweldig concept. Naast de vriendelijke bediening is het menu met veel passie voor goede producten en lekker eten vastgesteld. Die huisgemaakte frietjes… zucht… om je vingers bij af te likken. Bij een burgerrestaurant verwacht je misschien fastfood prijzen maar omdat Karl Hermanns allesbehalve fast food is, is de prijs er ook naar. Wat ons betreft is dit het helemaal waard voor een avondje lekker uiteten.

Karl Hermanns -Venloerstrasse 538, Keulen

S2V1bGVuIEthcmwgSGVybWFuc3NZdW1taSEgTXVzbGliYXIgOA==S2V1bGVuIEthcmwgSGVybWFuc3MzS2V1bGVuIEthcmwgSGVybWFuc3M0

6. Granit

Granit is een reis waard. Helaas nog onbekend in Nederland, maar na de oprichting in Zweden breidde Granit zich al snel uit over Scandinavië en Duitsland. Het leven vereenvoudigen en meer tijd om te genieten. Met deze woorden werd de succesvolle lifestyle winkel opgericht. Het doet denken aan Dille & Kamille maar dan minder gericht op koken en meer op wooninrichting en lifestyle. Heel fijn!

Granit – Ehrenstrasse 70-72, Keulen (ook leuk op Instagram)

S2V1bGVuIEdyYW5pdCAyOQ==S2V1bGVuIEdyYW5pdCAyNg==

7. Freitag – van truck tot tas

FREITAG is in 1993 bedacht door de broers Markus en Daniel, beiden grafisch ontwerper en op zoek naar een stevige waterdichte tas om hun ontwerpen in te vervoeren. Geïnspireerd door de drukke verkeersroute waarop zij uitkeken vanaf hun appartementje in Zurich, bedachten ze een concept om afgedankte vrachtwagenzeilen te gebruiken als materiaal. Hierdoor is elke tas uniek. Inmiddels hebben zij wereldwijd 18 Freitag shops, waarvan 1 in Keulen. In de shop vind je een tof displaysysteem: de tassen zitten in kartonnen laatjes. Op de voorkant van iedere doos staat een foto van de tas die erin zit.

Freitag – Friesenwall 24, Keulen
S2V1bGVuIEZyZWl0YWcgTGFiIDI2

Keulen maakt het leven echt een beetje mooier

Ga je naar Keulen, kies dan voor een hotel zonder ontbijt. Keulenaren hebben namelijk de gewoonte op zondag buiten de deur te ontbijten. Dat zorgt voor al die toffe hotspots voor ontbijt, koffie en lunch. Ook op andere dagen geopend natuurlijk. Het enige lastige is een keuze maken…

Natuurlijk duik je ook even het centrum van Keulen in. Naast de bekendste winkelstraat, de Hohe Strasse, vind je hier ook een aantal mooie musea en is de Dom in dit deel duidelijk aanwezig.

8. De Dom

De Dom is het hoogtepunt van Keulen. Je kunt er gewoon niet omheen. Niet alleen de twee hoge torens zie je al van verre, deze grootste kerk van Duitsland is met haar oppervlak zelfs groter dan een officieel voetbalveld. En dat is lang en breed. Het uitzicht vanaf een van de torens, die je via een trap met ruim 500 treden kunt beklimmen, is onbeschrijfelijk. Niet voor niets een erfgoed op de lijst van UNESCO.

S2V1a2VuIFRpbWV0b21vbW8gRG9tIDQy

9. Liefdesslotjes

De Hohenzollernbrücke in Keulen ligt pal achter de Dom en is een van de drukste spoorbruggen van Duitsland. En sinds eind 2008 een geliefd foto-object, toen aan de relingen en hekken van de brug door verliefde stelletjes een slotje werd opgehangen. Je weet gewoon niet wat je ziet… Inmiddels zorgen de ruim 100.000 slotjes voor een flink extra gewicht op de brug. Maar omdat de brug een toeristische trekpleister is geworden, laten de Duitse spoorwegen het toe. Als je het leuk vindt om zelf ook een slotje op te hangen, moet je wel even zoeken naar een plekje…
S2V1a2VuIFRpbWV0b21vbW8gU2xvdGVzamVicnVnIDU=

Praktische informatie voor je stedentrip Keulen:

Wat: Citytrip naar Keulen
Hoe kom je er? 227 km vanaf Utrecht of ongeveer 3 uur met de trein
Tip: Neem voldoende contant geld mee. In veel (toffe) winkeltjes en restaurantjes kun je niet altijd met pin betalen.

Blijven slapen in Keulen? Een paar tips: