Even geduld...

Stedentrip: Leuven, like a local

Veel te bele(u)ven!
Foto geschreven door <br><a href=Jolanda Spoelstra" nopin="nopin">
geschreven door
Jolanda Spoelstra

Als je van kleine en gezellige steden houdt en niet te ver wilt reizen, ga dan eens Leuven in België bele(u)ven! In deze studentenstad ontdekte ik dankzij advies van locals allerlei leuke hotspots. Lees hieronder mijn tips voor een toffe citytrip. Ik beloof je: met een lentezonnetje erbij en goed gezelschap is het gemakkelijk verliefd worden op net-naast-de-deur Leuven!

De Vaartkom

"Dat zijn zeker fietsen van het Martin’s Klooster Hotel?" Onze mintgroene bikes worden herkend door een vriendelijke meneer op het terras van Café Entrepot. Hij zit heerlijk in de zon met uitzicht op de schepen in de Leuvense Vaart. In dit deel van de stad, dat de Vaartkom heet, bloeiden vroeger allerlei industrieën. Waaronder bierbrouwerijen zoals die van Stella Artois, vertelt local Leen ("geboren en getogen in Leuven") ons enthousiast. Nu hangt er een hip en creatief sfeertje.


(De Vaartkom)


(De Noordoever)

We lunchen bij Noordoever, één van Leen haar favoriete plekjes. Je hebt hier de keuze uit allerlei vegetarische heerlijkheden en je kunt er mooie duurzame spulletjes kopen. Even verderop bevindt zich Grandcafé De Hoorn, waar nog de oude ketels van bierbrouwerij Stella Artois staan en waar je gezellig kunt borrelen. De Vaartkom ligt net buiten het centrum, maar op de fiets ben je er zo. Zeker niet overslaan dus, al deze toffe plekken!


(De Hoorn)

Groot Begijnhof

We trappen door naar een ander gedeelte van de stad. Het Groot Begijnhof is een oase van rust, schrijft local Jorien in onze Time to momo minigids. Tot in de jaren ’80 woonden er in deze hof begijnen (nonnen), nu bewonen bijvoorbeeld studenten en professoren de oude huisjes. Loop door de knusse straten en waan je even in het verleden in dit mooie stukje van de stad!


Shop, eat, read, repeat

Terwijl we verder door Leuven (ver)dwalen, valt mijn oog op PLEK. Even binnenkijken! De shop die december vorig jaar begon als pop-up store, is sinds maart dit jaar een vaste winkel. PLEK verkoopt heel veel leuke spullen voor in huis. En soms organiseren de eigenaresses creatieve workshops in hun DIY-atelier. Met nóg meer tips om Leuven te ontdekken verlaten we PLEK, want locals vertellen graag over hun mooie stad, zo blijkt.


(PLEK)

Verder naar Thelma Coffee and Design, ook al zo'n pareltje. Voor de mooie kleren moet je misschien even sparen voordat je naar Leuven afreist, maar van een koffie in dit stijlvol ingerichte pand word je ook al heel gelukkig. Een andere leuke kledingwinkel is Giraffe. Barboek is een topper qua koffie en sfeer. En bij Zarza geniet je ’s avonds van verrassende gerechten en een bijpassend wijn- of bierarrangement! 

Bibliotheek en biertjes

Een andere leuke tip die Jorien geeft in de Time to momo minigids is het beklimmen van de bibliotheektoren om Leuven van boven te bewonderen. Voordat je de klim waagt, mag je in de grote zaal van de universiteitsbibliotheek even om het hoekje spieken, terwijl studenten er blokken voor hun tentamens. In Leuven kun je tot slot niet anders dan de dag afsluiten met een biertje. April is biermaand in Leuven, maar lukt het je niet deze maand nog een tripje te plannen, geen nood. Genoeg bierplezier year-round. Ga naar De Metafoor en vertel de barman waar je zin in hebt. Je zult zien: je krijgt een biertje helemaal afgestemd op jouw smaak. Geen plek meer bij De Metafoor? Een straat verder op de Oude Markt vind je ook veel gezellige kroegen.

Praktische informatie:

  • Wij sliepen in het Martin’s Klooster Hotel en huurden daar fietsen. Het hotel ligt op een centrale plek, vanwaar je Leuven gemakkelijk kunt ontdekken.
  • Met de trein ben je zo in Leuven. Check NS International voor de planning.
  •  Doe je voordeel met de Leuven minigids van Time to momo. En, gebaseerd op eigen ervaringen, vraag die vriendelijke Leuvenaren om hun tips. Ik zeg het je, een weekend is te kort. Off you go! 

Ook leuk om te lezen:
Stedentrip: 5x Leuven in december Een stedentrip in december naar Leuven? 5 tips waarom een bezoek aan Leuven in deze maand zo leuk is! Marleen Brekelmans, Stedentrip: 4x Lekker Leuven In Leuven kun je je hart ophalen aan lekkers! Niet zomaar lekkernijen, maar unieke producten van meesterbakkers, televisie koks en ballendraaiers. Daarom voor de Leuvensgenieter: Culinaire hoogtepunten - 4x Lekker Leuven! Marleen Brekelmans, Stedentrip: Leuven is zo leuk! De Belgische stad Leuven is zo leuk. De stad is klein en overzichtelijk, knus en gezellig, levendig en bruisend! Een fijne bestemming voor een stedentrip met een heerlijk Bijzonder Plekje als uitvalsbasis om de stad te ontdekken. Marleen Brekelmans, Stedentrip: Lente in Leuven Leuven is leuk! Misschien wel de leukste Belgische stad als je het mij vraagt. Een prachtige historische binnenstad, hippe koffietentjes, gezellige sfeer en alle hoogtepunten op loopafstand. In april is Leuven stad van de maand bij uitgeverij Time to momo, je kunt gratis de app en miniguide downloaden. Marleen Brekelmans, Stedentrip: Mechelen, bruisende cultuurstad Mechelen is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij een stedentrip België. Stap af van de gebaande paden die je leiden naar Antwerpen en rijdt eens door naar Mechelen. Deze prachtige stad bezit een schatkamer vol bezienswaardigheden en een mooi historisch centrum. Bezoek de verschillende UNESCO Werelderfgoed locaties, proef het Bourgondische leven en ontdek hippe koffietentjes. Marleen Brekelmans, Stedentrip: 5x hotspots Mechelen Bezoek je Mechelen, dan moet je zeker even een ontbijtje, lunch of koffie bij een van deze tentjes doen! 5x de leukste adressen. Marleen Brekelmans,