Even geduld...

Niet iedereen heeft elke dag zin om te skiën. Eerlijk gezegd snapte ik dat nooit. Wie wil er nou niet skiën op wintersport? Ik ben het soort skiër die voor dag en dauw boven op de berg wil staan en daar blijft tot de laatste liften niet meer gaan. Lunch nog net niet uit m’n boterhamzakje. Maar ik heb in Les Gets en Morzine in Portes du Soleil toch echt een aantal goeie alternatieven ontdekt. Deze 4 toffe en bijzondere wintersportactiviteiten moet je echt eens proberen!

1. Sled Dogs

Wel eens gehoord van Sled Dogs? Ik ook niet. Ik dacht eerst dat je dan op een slee achter honden aan zou gaan, maar daar bleek niks van waar. Het lijkt er niet eens op. Sled Dogs is overgewaaid uit Noorwegen en is een manier om te skiën zonder ski’s. Je gaat op skischoenen de berg af met daaronder mini ski’s. Een hele vreemde ervaring voor een doorgewinterde skiër als ik, maar erg leuk om te doen. Het is helemaal niet moeilijk en heel toegankelijk. Minder zwaar ook. Iedereen die kan (rol)schaatsen, kan dit ook. Je hoeft er niet eens de berg voor op; een plat vlak met sneeuw is voldoende. Zorg er wel voor dat je niet telkens met verbazing naar beneden kijkt omdat je geen ski’s aan hebt, want naar beneden kijken = vallen, neem dat maar van mij aan.

Seb, de eigenaar van restaurant La Grande Lanière ging met ons mee de piste op. Maar niet zonder ons – geheel in de stijl van het skigebied zou later blijken – eerst een alcoholische versnapering aan te bieden. Xante, een warm drankje wat je nog makkelijker van de berg af zal laten gaan – aldus Seb. Hij maakt trouwens ook een killer Tartiflette. Een lokaal gerecht van kaas & spek, zoals er wel meer van zijn in dit gebied, maar deze was om te smullen.

La Grande Lanière | 997 Route de la Turche, 74260 Les Gets

2. Wandelen naar Mont Caly – Les Gets

Zin om te wandelen? Ga dan lunchen in Mont Caly (Les Gets) bij Restaurant Les Chevrelles. In de zomer is de weg er naar toe open, maar in de winter is het een kilometer lopen om er te komen. Het is de wandeling absoluut waard: een heerlijk terras en een geweldig uitzicht over de Alpen en de Mont Blanc. Je kunt er niet met ski’s komen dus het is er – zelfs in het hoogseizoen – niet te druk. Met recht een bijzonder plekje. Al kom je alleen maar voor de Genepi, de Franse Alpen likeur.

Les Chevrelles | 2999 Route du Mont Caly, 74260 Les Gets

3. Ski Joering

Ook erg leuk om te doen – zelfs als je een beetje bang bent voor paarden (zoals ik) – is Ski Joering. En nee, dat is niet ski-toering verkeerd gespeld, maar iets compleet anders. Je staat op je ski’s en wordt voortgetrokken door paarden, rustig in draf over een wandelpad of in galop in de prachtige vallei van Morzine. Winter wonderland op z’n best.

4. Activiteiten voor adrenaline-junkies

Ook voor adrenaline-junkies zijn er genoeg alternatieven. Wat dacht je van parapente (met de parachute van een berg afspringen)? IJsklimmen? Of de Fantasticable in Chatel? Een spectaculaire kabelbaan die een flink stuk over de vallei heen loopt. Je wordt helemaal ingesnoerd (handen langs je lijf) en kunt dan echt even ervaren hoe het is om te vliegen! In de zomer is er ook een extra lange kabel geopend.

Andere aanraders:

Er is zoveel leuks te doen in het gebied van Les Gets, Morzine en Châtel, dat een weekje wintersport bijna te kort is, wil je ook nog skiën. Plan ook even een gaatje vrij voor deze aanraders:

  • Espace Aquatique in Morzine: groot zwemparadijs & spa
  • Schaatsen op de buitenbaan in Les Gets
  • The Gourmand (een plateau met zoete hapjes) bestellen in een van de talloze restaurants (die in Mont Caly was mijn persoonlijke favoriet)
  • Een keuze maken uit de uitgebreide wijnkaart in de wijnbar onderin het restaurant La Chaudanne in Morzine |  590 route de la plagne, Morzine

Kortom een gebied vol mogelijkheden, ook als je niet elke dag wilt skiën!

Praktische informatie:

Waar? Les Gets, Morzine en Châtel – Portes du Soleil
Bereikbaar? Het skigebied van Portes du Soleil is eenvoudig te bereiken. Er gaan dagelijks vluchten naar Geneve. Vanaf de luchthaven is het slechts een uurtje naar Les Gets.

Lees alle tips voor een wintersportvakantie