Even geduld...

Antwerpen is al jaren 1 van mijn favoriete steden. Al zo’n 5 jaar probeer ik minimaal een keer per jaar naar deze inspirerende stad te gaan. De gastvrije en leuke mensen, de steeds wisselende hotspots en de veelzijdigheid van de stad vol kunstenaars en mensen met een verhaal die staan te popelen om dat te delen. Tijdens mijn stedentrip huur ik altijd een fiets om de leukste plekken te ontdekken. Mijn tips voor Antwerpen:

Tip 1. Copper

Wat een charmante plek! Eigenaresse Annemiek heeft van Copper een erg fijn plekje gemaakt. In een mooi hoekpand met grote ramen serveert Annemiek koffie, ontbijt, lunch & taart. Ik genoot van de huisgemaakte champignonsoep met prei en brood. De kaart staat vol lekkere biobroodjes met huisgemaakt beleg zoals humus en walnotenpaté.

Alles is met smaak gedaan, de mooie serene inrichting met vintage stoeltjes en de mooie roze muur, daarnaast staat Copper vol planten, waardoor je bijna het gevoel hebt dat je in een huiskamer zit. Kortom een fijne plek voor koffie met huisgemaakt lekkers of een goede lunch.

Copper – Belegstraat 80, 2018 Antwerpen

Tip 2. Kolonel Koffie

Vlakbij Copper vind je Kolonel Koffie. Ze noemen zichzelf een specialty coffeebar met dagverse producten zoals homemade toasted muesli met yoghurt en vers fruit, chocoladebroodjes, taartjes & broodjes. Bij Kolonel kun je lekker zitten op fijne plofbank of je zoekt een plekje op het terras dat ligt aan een leuk pleintje. Ik nam een ijskoffie en uit de vitrine vol lekkers koos ik de frangipane met abrikoos. Het personeel was erg aardig en er hangt een fijne & relaxte sfeer.

Kolonel Koffie – Montignystraat 51, 2018 Antwerpen

Ik vervolg mijn Antwerpen tour langs alle leuke adressen, stap op mijn fiets en vertrek richting de Volkstraat. De Volkstraat is een levendige straat vol leuke winkels, restaurantjes en koffiebarretjes, echt een straat waar heel veel te ontdekken is.

Tip 3. Charlie’s

Hotspot 1 op mijn lijstje is Charlie’s. Zo’n plek die je wel moet delen, wat een goede sfeer en uitgebreide kaart. Ook als je gluten- en lactosevrij eet ben je hier op de juiste plek. Van de kaart is het lastig kiezen, alles lijkt me lekker. Ik kies voor een cappuccino die naar meer smaakt. Naast de koffies, met bijvoorbeeld speltmelk, is er keuze uit mooie thee, verschillende chocolademelken, ontbijtjes, lunch, gin & tonic en natuurlijk taart. Huisgemaakte taartjes die met liefde worden gebakken door eigenaresse Charlotte. Charlie’s is niet groot, maar wel erg knus en huiselijk. In de zomer is het goed toeven op het terras voor de deur.

Charlie’s – Volkstraat 63, 2000 Antwerpen

Naast Charlie’s vind je een hoop andere leuke bedrijfjes in de Volkstraat, zoals een glutenvrije bakkerij op nummer 5 genaamd Eugène, conceptstore Jeff Antwerp op nummer 9 vol met kleine meubels, gadgets en leuke cadeautjes zoals boeken, sieraden en geurkaarsen. Op nummer 11 Henri, een conceptstore voor mannen. Ze verkopen o.a. zonnebrillen, houten strikjes, wijn, gin & bier. Voor nog meer koffie is Coffee & Vinyl op nummer 45 een aanrader, onder het genot van een kopje koffie kun je snuffelen tussen de oude platen en de leuke kunst bekijken.

Tip 4. Loes & Krikke

Na mijn rondje Volkstraat ga ik weer terug richting Borgerhout, voor de lunch bij Loes & Krikke Express. Loes & Krikke is een koffiebar gerund door een stel dat sinds 1992 een eigen cateringbedrijf heeft, ze koken alles in eigen keuken, kopen in bij partners die hun eco visie delen en hebben een eigen kijk op eten. We genieten van een fijne lunch met verse salade, huisgemaakte foccacia en limonade. Alles is huisgemaakt en dat proef je! Je kunt niet alleen lunchen bij Loes & Krikke, ze hebben ook erg lekkere koffie, ontbijtjes met bijvoorbeeld huisgemaakte granola en taart.

Van Loes & Krikke loop ik naar restaurant Mi’ró, een feelgood bistro waar chef Michael de sterren van de hemel kookt. Een echte aanrader om ’s avonds een keer te gaan eten.

Tip 5. Mokkakapot

Nog zin in koffie? Loop door naar Mokkakapot, een cultuur-bar-baar/bazaar/galerie in hartje Borgerhout. Elke maand zijn er wisselende exposities van ontwerpers en kunstenaars. Er hangt een fijne en relaxte sfeer. Het interieur bestaat uit boomstronken, schoolbankjes & vintage keukenstoelen. De kaart staat vol lekkere koffietjes (met gekke bijnamen als Maya de Bijna latte), thee, sapjes & shakes. Ook voor de lunch is er volop keuze, denk daarbij aan huisgemaakte bio-soep & boerenboterhammen geserveerd op houten plankjes.

Mokkakapot – Sergeyselsstraat 2, 2140 Antwerpen

Tip 6. September

Mijn fijne dag eindigt helemaal top bij September, de nieuwste hotspot in Borgerhout en net een week open. September ligt op een mooi zonnig plein, de inrichting is erg smaakvol, sereen en licht. De bevlogen eigenaren hebben als motto “Every month is a new month”. Het is dus elke maand een verrassing wat er dit keer op het menu staat. Ik geniet van een heerlijke cappuccino en word omringd door prachtig meubilair, veel planten en verse bloemen, mooie tijdschriften en mijn koffie zat in een handgemaakt kopje. Er is zoveel zorg en aandacht besteed aan de sfeer dat ik daar enorm van geniet, gewoon van het zitten en rondkijken. Elke maandag organiseert September een diner, met elke week een ander 3-gangen menu van verse ingrediënten. We komen zeker terug, alleen al omdat we benieuwd zijn wat de volgende keer ons zal brengen. September, ook in oktober!

September – Vinçottestraat 36, 2140 Antwerpen

Tip 7. Mirlo’s

Alweer een enorm fijne plek voor ontbijt, lunch & koffie en als kers op de taart verkopen ze ook nog hele fijne woonaccessoires. Mirlo’s ziet er licht en fris uit en overal waar je kijkt zie je fijne spulletjes die zo op je verlanglijst kunnen en die ook nog vrijwel allemaal te koop zijn. Eigenaresse Merel houdt van pastel, van de mintgroene Smeg koelkast die een echte blikvanger is, tot de zachtroze muren, alles is mooi op elkaar afgestemd. Ik voel me erg welkom, na mijn glaasje verse jus d’orange besluit ik weer verder te gaan, want er staat nog een hoop op mijn lijstje voor vandaag.

Mirlo’s – Verbondstraat 1, 2000 Antwerpen

Tip 8. Stay

Van de Verbondstraat fiets ik naar de Nationalestraat, 1 van mijn favoriete straten om te shoppen. Ik stap als eerste af bij Sissy Boy omdat deze vestiging erg mooi en groot is. Sissy Boy Antwerpen is gevestigd in een prachtig pand waar de Homeland collectie erg goed vertegenwoordigd is. Na Sissy Boy steek ik over naar de IJzerenwaag en loop ik naar binnen bij Hay & Moose in the City, beide winkels verkopen prachtige meubels & woonaccessoires en zeker een aanrader.

Op loopafstand op de Nationalestraat zit Stay, een Boutique Bar. Stay staat voor Style, Taste & You, de winkel verkoopt stijlvolle kleding en accessoires en achterin kun je lekker zitten en genieten van een kopje thee, lekker ontbijtje (scones, pancakes of eggs benedict, Yay!) of een glaasje cava met fingerfood.

Stay – Nationalestraat 49, 2000 Antwerpen

Cafe in Antwerpen

Tip 9. Kaffeeini

Mijn leuke dag eindig ik bij Kaffeenini, ook aan de Nationalestraat. Wat heeft Antwerpen toch ontzettend veel leuke plekken voor koffie en lunch, ook Kaffeenini is weer een aanrader, sfeervol, gezellig en een kaart vol lekkers! Ik kies voor een frambozensapje van Belvoir en geniet van de goede sfeer. Als je het menu ziet kun je bijna niet kiezen, heel veel lekkere koffie, zoals een Cookie Crumble Cappucino, veel lattes, huisgemaakte ice tea in veel smaken waaronder witte thee met viooltjes, fris, apéro, bagels & flammkuchen. De Retro inrichting en het grote terras maken Kaffeenini tot een goede plek om neer te strijken tijdens het shoppen.

Kaffeenini – Nationalestraat 114, 2000 Antwerpen

Tip 10. Søndagsbrunchen bij Gå Nord

Vis, vlees, groente, vers bereid op het houtvuur buiten, bordjes om te delen… Brunchen bij Gå Nord klinkt als de perfecte zondag. Eerst een uurtje kuieren door Park Spoor Noord en dan met z’n allen kiezen uit de lekkerste gerechtjes die zelf gemaakt zijn van lokale, seizoensgebonden bio-producten. Hoe (h)eerlijk!

Het oude, gerestaureerde koetshuis van Gå Nord (uit 1900!) is niet alleen erg leuk om te eten, je zit er ook heel fijn. Lichte natuurtinten, veel hout, een stoere cementen vloer, veel groen, varens en bomen en van overal in het restaurant zie je de open keuken.

Gå Nord Park Spoor Noord – Hardenvoort 5, Antwerpen

Bonustips:

1. Balls & Glory

In het oude havenkwartier op’t Eilandje ontstaan vlakbij het MAS (Museum aan de Stroom) allemaal bijzondere initiatieven. Een van die concepten is Balls & Glory, een ballentent in het FelixPakhuis aan de Godefriduskaai. Ballentent klinkt negatief, maar niets is minder waar! Bij Balls & Glory eet je namelijk de lekkerste Vlaamse gehaktballen, gevuld met innovatieve, pittige vullingen; gehuld in een modern kleedje en voorzien van de nodige glory. No-nonsense, lekker, lokaal & origineel. Balls & Glory zit in het FelixPakhuis samen met de mArkt, een unieke food concept store waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch en aperitief. Maar ook voor de allerbeste ingrediënten, culinaire hebbedingetjes en originele kookboeken.

2. Vitrin Café

Vitrin ligt aan de Marnixplaats in de wijk Zuid en is een trendy eetcafé. Een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners, waar je geniet van een ontbijtje, de lekkerste cappuccino’s en huisgemaakte soep en broodjes. Het interieur is eenvoudig en opvallend, met veel houten constructie platen. ‘s Avonds is Vitrin the place to be voor een lekker Belgisch pintje, leuk om even binnen te stappen na je diner bij Fiskebar om de hoek.

Lees alle tips voor een stedentrip Antwerpen





Ontdek ook deze plekjes: