Even geduld...

Ierland: Verrassend culinair!

Eén hap en je hebt de Ierse smaak te pakken!
Foto geschreven door <br><a href=Jorieke Arntz" nopin="nopin">
geschreven door
Jorieke Arntz

Veel mensen hebben Ierland op hun bucketlist staan vanwege het ruige landschap, de romantische kronkelweggetjes om op te verdwalen of de gezellige pubs.

S2V1a2VuIHZhbiBJZXJsYW5kMDE=

Nooit, nee echt nooit, hoor je iemand over het eten. Voor mijn reis naar het zuiden van Ierland maakte ik mij dus op voor ontbijtjes met witte bonen in een plas tomatensaus met daarnaast een zwart gebakken plak bloedworst. En, niet te vergeten, de ietwat zurige fish and chips for dinner. Nu ga ik niet beweren dat ze dat in Ierland helemaal niet hebben. Want op zo’n stevig Iers ontbijt loop je de Ring of Kerry in een dag. En de Ieren zijn zo gek op bloedworst dat je het zelfs tegenkomt op je broodje hamburger. Maar toch was ik meerdere malen zeer positief verrast!

S2V1a2VuIHZhbiBJZXJsYW5kNg==S2V1a2VuIHZhbiBJZXJsYW5kNw==

Hier is duidelijk sprake van 'uitzondering bevestigt de regel'. Met het zoute water wat Ierland voor een groot deel omringt, doen ze wat seafood betreft niet onder voor de Zuid-Europeanen. En omdat de Ieren het lang zelf hebben moeten rooien, zijn ze specialist in lokaal eten. Alles puur en van eigen bodem. Kijk dan ook niet gek op dat heerlijke oesters niet gecombineerd worden met een Franse Chablis maar met een stevig donker bier uit eigen land. En vergeet het wereldberoemde Ierse rundvlees niet. Niets zo lekker als stoofvlees van een koe die alle tijd heeft gehad om rond te dwalen over de glooiende heuvels en genoten heeft van het sappige zilte gras. Reden genoeg dus om bij een bezoek aan Ierland ook de culinaire historie te ontdekken.

Cork

De bruisende stad Cork is een goede plek om te beginnen. Deze stad heeft door de combinatie van de vele studenten, het actieve zakenleven, de locals en toeristen een gemoedelijke sfeer. Een leuke manier om je daarin onder te dompelen is door een georganiseerde food tour te volgen met Fab Food trails. In 2,5 tot 3 uur leidt een ervaren gids je van de gebaande paden om het echte Ierland te proeven.

Vergeet in deze stad ook de English market niet, waar zelfs Queen Elisabeth een oester at. Al vroeg in de morgen worden hier verschillende Ierse producten trots aangeprezen. Een leuk detail is dat op deze markt altijd een paar kraampjes vrij gehouden worden om voor korte tijd te huren. Zo krijgen jonge ondernemers de ruimte om hun frisse ideeën te testen op de vele foodlovers. Kun je nog geen genoeg krijgen van deze stad zoek dan naar één van de verscholen brouwerijtjes die de stad rijk is. Laat je niet misleiden door de vaak shabby voordeuren, deze plekken vragen erom ontdekt te worden. Bijvoorbeeld de Franciscan Well Brewery met achterin de pub toegang tot een grote overdekte stadstuin met heuse brouwerij en een grote houtgestookte pizza oven.  

S2V1a2VuIHZhbiBJZXJsYW5kNA==S2V1a2VuIHZhbiBJZXJsYW5kOA==

De smaak te pakken

Maar niet alleen Cork biedt culinaire hoogtepunten. Overal langs de Ring of Kerry zijn gastronomische pareltjes te vinden. Stop zeker even bij Skelligs chocolate. De Willy Wonka van Ierland vertelt zo vol passie over zijn moderne chocoladefabriek midden op het platteland dat je ‘bijna’ vergeet te proeven. In het kleurrijke stadje Killarney vind je zoveel goede restaurants dat het moeilijk kiezen wordt. En reis je door Kenmare, stop dan zeker even bij restaurant No35. In dit historische pand worden de sterren van de hemel gekookt. De ouderwets Ierse producten in een nieuw jasje zijn niet alleen een lust voor het oog. Proef hier van de gastvrijheid en de verrassende smaken en je snapt gelijk waarom ik de smaak van Ierland te pakken heb. 

Meer weten over de genoemde adressen?

Lees meer over de magie van de Ring of Kerry

Kijktip: 
Yvette van Boven kookt in 6 afleveringen in Ierland met al het pure eten wat er te vinden is. Mooie Ierland beelden en smakelijke kook inspiratie. Nieuwsgierig? Bekijk de afleveringen

Ook leuk om te lezen:
Impressie: Noord-Ierland in beeld Een impressie van Noord-Ierland. Reis even mee en zie waarom we zo enthousiast zijn over deze bestemming op slechts 1,5 uur vliegen van Amsterdam. Marleen Brekelmans, Slapen: 3x bijzonder overnachten Noord-Ierland Een rondreis Noord-Ierland maak je extra speciaal door te kiezen voor een bijzondere overnachtingsplek. Wat dacht je van een Bubble Suite, een dome tent of zelfs slapen in een vuurtoren? We selecteerden 3 unieke accommodaties voor je. Marleen Brekelmans, Impressie: Met Interrail door Schotland & Ierland Per trein reizen door een van de mooiste regio’s van Europa. Op een rustig (maar niet langzaam) tempo genieten van de golvende groene bergen, de mooie meren en indrukwekkende wolkenpartijen. Marre Smit, Ierland: De magie van de Ring of Kerry Ben je op zoek naar ruige landschappen, vriendelijke bevolking en magie? Rij, fiets of wandel de Ring of Kerry en ontrafel het geheim van Ierland. Jorieke Arntz, Interrail: stopover in Belfast Na een prachtige treinreis door het ‘Game of Thrones’ landschap van Noord-Ierland, kom ik aan in Belfast. De stad waar ze overal ‘wee’ voor zeggen, wat zoiets betekent als klein/schattig/leuk. Ik ben direct verkocht. De stad is heel compact en je loopt overal gemakkelijk heen. Er hangt een creatieve sfeer met een ruig randje. Marre Smit, Top 10 Lonely Planet 2018: Belfast en Causeway Coast regio nr. 1 Belfast en de Causeway Coast in Noord-Ierland zijn uitgeroepen tot de mooiste regio voor 2018. Een goede keuze van Lonely Planet! Deze noordkust is van ongekende schoonheid. Marleen Brekelmans,