Even geduld...

Skiën in Val Thorens en ondertussen de leukste plekken bezoeken. ‘Val Tho’ staat nooit stil, de passie en dynamiek doen de bergen schudden.… zeggen ze. Hoe hip is Val Thorens dan? We gingen voor je op onderzoek in dit hoogst gelegen skigebied van Europa en tippen je the places to be.

Skiën in Val Thorens

Val Thorens is het hoogst gelegen skidorp van Les 3 Vallées, het grootste en welbekende skigebied van de wereld. Hier kun je tot zelfs in de meivakantie skiën. En wat is het hier goed: ik zie strakblauwe lucht, een dik pak verse sneeuw, een heel fijn zonnetje en zo ver ik kijk, witte bergen… echt prachtig. Juist omdat alle pistes boven de 2300 meter liggen, heb je niet alleen goede sneeuwcondities, maar ook overal la plus belle vue. Er staat geen enkele boom in de weg. En als je net als ik ook zo van uitzicht houdt, word je hier echt heel blij van.

Het lijkt wel fotobehang… maar nee, het is echt!

Als fanatieke skiër moet ik natuurlijk de latten onder. Het hoogste skigebied van Europa en ik ben er nooit eerder geweest. Te groot, te massaal vond ik. En zoveel kilometers piste… heb je dat wel nodig?

Vlak voor mijn skiweekend valt er ruim een halve meter verse sneeuw, wat een ongelofelijke mazzel. Val Thorens ligt erbij als om door een ringetje te halen. Ik ben diep onder de indruk. De ene na de andere perfecte piste dient zich aan. Dit is genieten in het kwadraat. Tja, als je het dan toch doet, waarom dan niet gegarandeerd goed?

Fahrenheit Seven

Fahrenheit Seven in Val Thorens is mijn thuis deze dagen, en blijkt een feestje. Chic, kleurrijk, vintage inrichting en perfect gelegen aan de piste. Dit 4 sterrenhotel richt zich op families en vakantiegangers die houden van ‘een beetje anders’. De sfeervolle inrichting is een eerbetoon aan de geschiedenis van het skigebied, overal zie je oude foto’s van vriendengroepen. Dit, samen met een terras van ruim 200 m2 en veel voorzieningen in huis, maakt Fahrenheit Seven erg interessant. Meerdere restaurants waarvan een met natuurlijk een haardvuurtje, een skishop (ook huur), een sauna en relaxruimte, familiekamers die onderling met elkaar verbonden zijn. Fahrenheit Seven heeft het allemaal.

Chez Pépé Nicolas

Het zonovergoten terras van Chez Pépé Nicolas zat tijdens de lunch helemaal vol… en dat is verrassend omdat je een stukje moet lopen om er te komen. Wintersporters zijn kennelijk bereid een stukje bergopwaarts te gaan met de ski’s op de schouder om deze lieflijke hotspot te bezoeken. Dat zegt veel, heel veel! Chez Pépé Nicolas blijkt een speciale plek.

Het is de wandeling waard, Chez Pépé Nicolas is fijn, is lief, gewoon leuk. Een restaurant met een mooi familieverhaal. Het is een reis terug in de tijd waar de grootouders van Pépé Nicolas al heerlijke Fromage de Savoie maakten van de melk van hun geiten. Tegenwoordig is het sfeervol ingericht met een voortreffelijke kaart. Het mooie terras is compleet gestyled met gezellige fleece-dekentjes en alpenbloemetjes op tafel. Het uitzicht, de vriendelijke bediening, de kookkunsten en heerlijke gerechten… echt doen!

Terras van Chez Pepe bij Les Menuires

Alpen Art

Aurélie Rey, dochter van de eerste berggids in Val Thorens, heeft in het centrum een nieuw genre café geopend door haar liefde voor de bergen en de goede keuken te combineren. De Alpen Art Concept store met een lounge van 200m² is naast expositieruimte voor bergkunstenaars, ook een gastronomisch café, een restaurant met heerlijk fingerfood plus een take-away van home-made soep en glutenvrije traktaties. En vind je die ene stoel wel heel lekker zitten, dan neem je die toch ook gewoon mee (eerst even langs de kassa)… Zelfs de kopjes, tafels en stoelen zijn te koop. Hoe leuk is dat!?

La Folie Douce

En kun je niet wachten om na het skiën een keer ondergespoten te worden met champagne en mee te gillen op de vraag ‘DO YOU LOVE LA FOLIE DOUCE?’, dan is er 1 plek to go. La Folie Douce is een spektakel midden op de skipiste. Een openlucht dansvloer met livemuziek waar de champagne rijk vloeit en waar geapreskied wordt alsof je leven er vanaf hangt.  Voor mij persoonlijk? Leuk om een keer mee te maken maar – eerlijk – vanaf 14:00u op de tafels dansen? Dan roepen die pistes mij nog …

Kaasfondue in de 360-Bar

Net boven de ingang van La Moraine skilift vind je de 360-Bar. Ook hier kun je genieten van serieus après-ski maar ik kom voor iets heel anders. Bij een heerlijk knisperend haardvuurtje word ik getrakteerd op een echte Savoie-kaasfondue. Mmm, heerlijk even bijkomen na een fantastische skidag.

Je ziet het, niet alleen de pistes van Val Thorens zijn geweldig. Hier moet je gewoon een keer geweest zijn, tenminste als je van wintersport houdt!

Val Thorens is er voor iedereen

Onder het gebied van Les Trois Vallées vallen een paar grote en kleinere skidorpen. Ieder met een ander gezicht. Waar het authentieke Courchevel zich richt op exclusievere restaurants en Les Menuires wat meer op basic accommodatie, heeft Val Thorens het allemaal… ideaal voor families, fanatieke skiërs, après-ski liefhebbers en met restaurants voor iedere portemonnee en smaak.

Bovendien voldoende voorzieningen voor diegene die niet graag de piste op gaat. Wat dacht je van ijsklimmen, autoracen, vliegen in een gyrocopter, sneeuwfietsen of sneeuwschoenwandelen? En hoeft het voor jou allemaal niet zo actief, dan geniet je vanaf het terras en kijk je naar spectaculaire skikampioenschappen, bezoek je een van de sauna’s of volg je een yoga les.

Praktische informatie voor Val Thorens:

Waar? Val Thorens, Les Trois Vallees
Bereikbaar? Eenvoudig met het vliegtuig te bereiken via Chambery ( 2 uur) of Geneve (2.5 uur). Met de trein kan ook, naar Brides Les Bains (45 minuten).

Zeker doen:

  • Slapen in Fahrenheit Seven
  • Sneeuwschoenwandeling en aansluitend lunch bij Chez Pepe Nicolas
  • Op de piste lunchen op het grote terras La Rôtisserie
  • Après-ski bij La Folie Douce, open vanaf 14:00u.
  • Kaasfondue bij het haardvuurtje in 360-Bar.

(fotografie: T.Loubere OT Val Thorens, ©ChezPépéNicolas, Fahrenheit Seven)