Even geduld...

Op haar elektrische motor rijdt Laura de Grave maandenlang kriskras door ons land. Door alle twaalf provincies en over de Wadden voor een kijkje in de keuken van Nederland. Langs boeren, vissers, producenten en chefs op zoek naar het perfecte streekgerecht, zoveel mogelijk gemaakt met lokale ingrediënten. Niet alleen omdat dat duurzaam is, vooral ook heel erg lekker. In het Nederland Kookboek neemt Laura je mee op reis door culinair Nederland.

“Waar de energie goed is en waar met liefde iets wordt gemaakt”, zo omschrijft kookboekenauteur en culinair journalist Laura de Grave een bijzonder plekje. Daar kunnen wij ons volledig in vinden. Net als haar enthousiasme voor ons eigen land. De kleine dingen die je hart laten zingen: Laura had er legio tijdens haar reis door Nederland, op zoek naar bijzondere verhalen, ingrediënten en recepten.

Eten verbindt – de mooiste ontmoetingen

De lekkerste recepten voor onder andere een Limburgse vlaai, Brabantse Bossche bol en Zeeuwse messen brengen Laura langs heel veel bijzondere plekjes. In Zuid-Holland langs tuinder Hero. Poserend op zijn drietand besluit ze hem al snel ‘Poseidon van de aarde’ te noemen. Met uitdrukkingen als ‘power to the pieper’ en “het benne net jonge meiden, ga je ook niet mee gooien”, is Hero voor Laura al snel favoriet.

Ook de bed and breakfast Sint Anna in Yerseke staat hoog op haar lijstje. Kletsnat van de regen schuilt ze in Zeeland bij Meinte en Maartje. Terwijl haar motor uitlekt en oplaadt in de hal van de monumentale kerk, laat Meinte Laura’s bad vollopen. In de tuin, al rozemarijn plukkend, vertelt hij honderduit over alle eetbare planten om hen heen. Rozig van het rozemarijnbad schuift Laura aan bij de gastvrije familie. De in het kaarslicht dampende soep, vergezeld door het knapperige broodje, staan in haar geheugen gegrift.

Met glinsterende ogen vertelt Laura over DP, eigenaar van brasserie De Vluchthaven in Bruinisse. In de keuken van het veelkleurige etablissement staat Dirk Pieter Arkenbout, die als twee druppels water lijkt op de zeebonkvader van Pippi Langkous. Hij weet scheermessen, oftewel mesheften, overgoten met een zuurtje van ingemaakte rode ui en een snufje peterselie om te toveren tot perfectie. Weer loopt het water Laura in de mond. De locatie, de man en het recept: uniek! ‘Lees mijn boek en dan weet je dat het vol staat met bijzondere plekjes’.

Het Nederland Kookboek

Kook jij graag de Hollandse pot? Ontdek de geheimen van de regionale keuken aan de hand van Laura’s reis door Nederland. Lees, geniet en ga zelf aan de slag met een van de recepten in het boek.

Auteur: Laura de Grave
Uitgever: Uitgeverij Brandt
Hardcover ISBN 9789492037879
Prijs € 30,-

Bestel jouw exemplaar van het Nederland Kookboek