Even geduld...

Wanneer ik een aankondiging voorbij zie komen van het boek ‘tijd, en hoe die te besteden‘ word ik meteen geprikkeld. Het boek wordt in één adem genoemd met: ‘Bruisende weekends en vakanties om op te laden – leer goed met je tijd omgaan’.

Dát is precies waarom ik Bijzonder Plekje ben gestart. Om iedereen bewust te maken van de impact van een fijne plek. Dat een weekendje weg naar een Bijzonder Plekje zoveel meer is dan alleen maar een weekendje weg. Het is tot rust komen, tot elkaar komen, opladen… Je kostbare tijd wil je niet zomaar verspillen in een nietszeggend hotel, maar doorbrengen bij een Bijzonder Plekje.

Dat boek moet ik natuurlijk lezen, nieuwsgierig naar de 7 regels voor rijke en gelukkige dagen. Bewust kiezen voor goede ervaringen, meer halen uit iedere minuut en uit elke dag. Hoe dan?

Hoe zorg je ervoor dat je geen tijd verspilt?

We rennen en vliegen door het leven. Zelfs in onze vrije tijd nemen we nauwelijks de tijd om dingen te doen die we echt willen, maken we bewust tijd vrij om mooie ervaringen te verzamelen en bijzondere herinneringen te maken. Voordat je het weet, zijn er een paar uur voorbij gevlogen zonder dat je er bewust iets goeds mee gedaan hebt. Helemaal nu, in de tijd waarin smartphones en schermen continue onze aandacht opeisen. Gun je leven meer inhoud en betekenis en word je ervan bewust hoe je met je tijd omgaat. Doe dit aan de hand van de checklist STORIES van de schrijver, James Wallman. Elke letter van dit woord staat voor een van de zeven regels voor rijke en gelukkige dagen.

1. Story – zorg dat je je leven positief benadert en als een positief verhaal beleeft. Daardoor sta je fijner in het leven en lijkt alles mooier.

2. Transformatie – volg je dromen, klein en groot. Doe de dingen die je graag wilt en zet de stappen die ervoor nodig zijn.

3. Offline en buiten – kom mee naar buiten allemaal. Zet je telefoon uit, sluit alle schermen af en breng meer tijd buiten door. Ontdek wat buitengeluk met je doet. Door een wandeling in de natuur, een fietstocht bij zonsondergang; kom van de bank af, beweeg en geniet.

4. Relaties – maak verbinding met anderen en besteed aandacht aan de mensen die je lief zijn. Kies voor activiteiten, belevingen en samen zijn waarbij je nader tot elkander komt.

5. Intensiteit – je krijgt het meest energie van uitdagingen. Van ‘niksen‘ heb je misschien tijdelijk een fijn gevoel, maar ga je uitdagingen aan, dan eindig je met een goed gevoel wat langer blijft hangen. Helemaal als je echt gefocust en met aandacht te werk gaat.

6. Extraordinary – kies bewust voor buitengewone ervaringen. Buiten de gebaande paden. Ga op zoek naar piekmomenten, uitschieters en unieke acties. Die blijven het langste hangen.

7. Status – deel je geluk. Ben je hoger opgeleid, dan heb je het vaker beter dan mensen lager op de ladder. Deel jouw tijd en geld met anderen en leef betekenisvol.

Je geluk vergroten door beter met je tijd om te gaan, dat is waar het boek over gaat. Wees bewust van wat je doet, waar je gaat en met wie! Geniet van je tijd!

Over tijd:

Auteur: James Wallman
Uitgever: Kosmos Uitgevers
336 pagina’s, € 22,50

Bestel je eigen exemplaar van tijd