Even geduld...

Ontspannen, opladen en je goed voelen? Ga naar Zuid-Tirol en keer ‘herboren’ weer naar huis. Ontdek de nieuwe trend ‘forest bathing’ (bosbaden), een eeuwenoud Japans concept waarbij je jezelf onderdompelt in de natuur om je vervolgens beter te voelen. Zuid-Tirol geeft daar een extra dimensie aan door het bosbaden uit te breiden met gastronomie, wellness en speciale accommodaties.

Maak kennis met ‘forest bathing’

Bosbaden is een Japanse traditie. Het houdt in dat je werkt aan het versterken van je welzijn door langere tijd in het bos te zijn. Dat kan d.m.v. een lange boswandeling, maar ook door een plekje te zoeken in het bos en de rust op je in te laten werken. Zo zorg je voor stressvermindering en verbeter je je immuunsysteem. In Zuid-Tirol doen ze er graag nog een schepje bovenop. Niet alleen kun je hier bosbaden, ook datgene dat uit de natuur komt levert een positieve bijdrage. Daarom is ‘forest bathing’ hier uitgebreider en gericht op ‘alle goede invloeden uit het bos’.

Uiteraard kun je op je eigen manier de Zuid-Tiroolse bossen in om te genieten van het bosbaden. Of je pakt het net iets groter aan en gaat op pad met een gids. Vlakbij de stad Meran/Merano kun je een ochtend met een gids de bossen bij de Partschins waterval in om te genieten van de geluiden, het uitzicht en de geuren.

Om op een andere bijzondere manier te genieten van het bos kun je terecht op de volgende locaties:

  • Europa’s hoogste dennen plateau is Salten, tussen Jenesien en Mölten/Meltina, boven Bolzano.
  • In de Ultental vallei zijn beschermde en eeuwenoude dennenbomen te vinden.
  • In Alta Badia kun je een wandeling maken over het dennenpad, de Lärchenweg. Hier kun je zelfs een boom sponsoren, als onderdeel van het ‘Wow Nature’ project.

Van het bos in de keuken

De regio staat bekend om de appels, wijn, kaas en Speck. Allemaal prachtige producten die gemaakt worden met behulp van de natuur. Minder bekend is de Zuid-Tiroolse dennenolie, van zowel de dennenboom als de parasolden boom. Terug te vinden in cosmetica en essentiële oliën, maar ook in de keuken. Zo is er bijvoorbeeld pasta met dennenolie, maar ook grappa, chocolade en siroop. Nu kun je deze producten zelf in huis halen, maar nog leuker is proeven hoe Zuid-Tiroolse chefs het bos naar kun keuken halen. In het Michelin Sterrenrestaurant Johannesstube van Chef Theodor Falser is elk ingrediënt met zorg gekozen, uit de directe omgeving. In ieder gerecht proef je het bos. Restaurant TANN biedt moeder natuur op een bord. Deze forest kitchen gebruikt enkel lokale ingrediënten. De kruiden en groenten komen uit eigen tuin, en alle andere verse ingrediënten komen bij de boerderij om de hoek vandaan.

Bijzondere accommodaties in de natuur in Zuid-Tirol

Voor een volledig natuurgevoel kun je verblijven in Hotel Seehof bij Brixen/Bressanone. Dit is niet alleen een prachtige accommodatie, maar alles rondom dit complex is ingesteld op ‘forest bathing’. De spa, het natuurlijke meer, het bos rondom en de keuken, overal komt het werken aan je welzijn met bos in terug. Daarnaast zijn de volgende accommodaties een aanrader:

Wil je graag meer weten en lezen over Zuid-Tirol?

Bekijk ook deze tips in Zuid-Tirol

(fotocredits: Südtirol-Alto Adige/Alex Moling​, ​Henryk Berlet​ en ​Alex Filz)

Herfstkleuren in een dal