Even geduld...

Een Bourgondische eilandroute met zoete verleidingen en zilte smaken om Texel te proeven en te ontdekken. De lekkerste plekjes van Texel.

Zodra de veerboot los komt van het vaste land waait er een andere wind. Je voelt het aan alles; Texel is een (ei)land op zich! Een eigen cultuur met gewoontes en gebruiken die gevormd zijn door het wad en de dynamiek van eb en vloed. Ook op culinair gebied is dat te proeven. Veel restaurants geven de voorkeur aan het werken met lokale producten. En die zijn voor een eiland van slechts 20 km lang en 8 km breed verrassend veelzijdig. Om het eiland en haar keuken te ontdekken, deel ik speciaal voor jullie deze Bourgondische eilandroute vol zoete verleidingen en zilte smaken.

Tip: Doe de route op de fiets dan eet je zonder zorgen een extra waddenkroketje…

Appeltaart aan zee

Waarschijnlijk verbeeld ik het me. Maar, naast de zee, ruik ik op Texel ook de appeltaart van strandhotel Noordzee in de Koog. Het liefst fiets ik daar in één streep naartoe. Niks fijner dan na een stevige strandwandeling een plaatsje bemachtigen in de gemoedelijke serre of op het zonnige terras en genieten van de aller-lekkerste appeltaart ooit (en dat mag ik, als ervaringsdeskundige, rustig zeggen).

Strandhotel Noordzee – Badweg 220, de Koog

Lokaal 16 in Den Burg

Voor zowel ontbijt als lunch moet je bij Lokaal 16 zijn. Verborgen achter de gezellige winkelstraatjes in Den Burg zit deze kleine lunchroom waar je koffie drinkt van een zelf ontwikkelde melange en broodjes eet met Texelse lamsham of schapenkaas. Mocht er geen plekje zijn in het lokaal of de binnentuin, dan is het goed te weten dat het hele assortiment ook “to go” te verkrijgen is. Nu alleen nog een fijne picknickplek zoeken, in de duinen bijvoorbeeld…

Lokaal 16 – Gravenstraat 26, Den Burg

Kaap Noord op Texel

Voor een borrel ga je naar het noordelijkste puntje van het eiland, de Cocksdorp. Hier staat de fotogenieke vuurtoren die absoluut een bezoekje waard is. Maar dat niet alleen. Hier zit ook de perfecte strandtent voor een lome late middagborrel met een waddenkroket of bitterbal van ‘Peek’ erbij. Alleen die lamsbitterbal is het reisje met tegenwind al waard. En dan heb ik het nog niet eens over het uitzicht op de hippie steiger en bij helder weer zelfs op buureiland Vlieland.

Kaap Noord – Volharding 4, de Cocksdorp

Peek op Texel

Eric Pekel of liever ‘Peek’ is een begrip op Texel. Eerst door zijn verschillende restaurants maar later met name om zijn ambachtelijke producten met ingrediënten van het eiland. Neem zijn kroketten en bitterballen van runderen en schapen die hij persoonlijk uitzoekt bij Texelse boeren. Voor zijn beroemde garnalenkroketten is hij vaak te vinden in de haven van Oudeschild om te onderhandelen met de schippers. En heb ik al gezegd dat het aanbod op zo’n klein eiland verrassend groot is? Wat dacht je van geitenkaas en zeewier in je bitterbal. En chips en friet van een speciaal voor de zilte waddengrond ontwikkelde aardappel? Alsof de zeewind je tong streelt…

Peek Waddenproducten – Schilderend 52, Den Burg
(Peek producten zijn ook bij de Hanos op het vaste land te verkrijgen.)

’t Pakhuus in Oudeschild

Een dag op Texel sluit je in stijl af bij ’t Pakhuus in Oudeschild. Het statige gebouw in de haven herbergt een restaurant waar ze wel raad weten met de dagelijks verse aanvoer uit de Waddenzee, die letterlijk tot aan de deur wordt gebracht. Zoek zeeschatten uit het prachtige homarium bij de ingang. Of doe zoals wij en laat je verrassen door de chef met een 5-gangen dagmenu. Hoewel de schaal “fruits de mer” van de buren er ook heerlijk uit zag… Geen zin in vis? Helemaal geen probleem want ook het vleesaanbod is ruim.

Restaurant ’t Pakhuus – Haven 8, Oudeschild

Persoonlijke tips van Jorieke:

  • Deze route kun je in één dag doen, maar leuker is het om er de tijd voor te nemen! Ieder adres verdient het om uitgebreid van te genieten. Ook zitten de adressen allemaal in een ander dorpje, stuk voor stuk de moeite waard om te verkennen. Op deze manier leer je Texel het beste kennen.
  • Nog een leuke manier om het eiland te ontdekken is door middel van het Texel Paspoort. Dit unieke reisdocument is te verkrijgen bij de VVV. Het paspoort laat je Texel ontdekken als de eilanders zelf. Sterker nog, als je door je aankopen en activiteiten meer dan 20 stempels verzamelt, word je officieel ambassadeur van Texel. Wie wil dat nou niet?!

Praktische informatie voor Texel:

Hoe? De veerboot naar Texel vaart af en aan. Het is een kwartier varen vanuit Den Helder.
Vervoer: Laat je auto op het vasteland en huur fietsen om het eiland te verkennen. Ideaal en bovendien heerlijk om de ‘zoute’ wind door je haren te voelen. Bij een straffe wind doet een e-bike wonderen.
Overnachten? We zijn fan van B&B Smederij Texel in de Cocksdorp. In de warme maanden van het jaar is er nog een bijzonder plekje dat we graag bij je onder de aandacht brengen: Texel Yurts.
Meer weten? Bezoek VVV Texel.

Lees al onze tips voor de Waddeneilanden

Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk: