Even geduld...

Maak je binnenkort een stedentrip naar Brugge? Boek dan gerust een nachtje extra en laat je verrassen door het Ommeland van deze toffe werelderfgoedstad. Pittoreske dorpjes, kastelen & abdijen, groendomeinen, parken en dat op maar een boogscheut van de stad. Ik tip je met plezier vier hele leuke tips voor trips!

TWFyZ3JpZXQ=

Variatie troef

In deze heerlijk groene regio maak je – en dat vond ik echt verrassend – namelijk de allerleukste uitstapjes. Of je nu richting de Zwinstreek rond Damme gaat of wat zuidelijker naar het bosrijke Houtland, elk deelgebied heeft hier zijn eigen verhaal en zijn eigen toeristische troeven. Voor jou alleen, voor een weekend met je lief of juist met de hele familie. Het is zo leuk je te laten verrassen door een regio die je minder bekend is. Wat heeft België veel moois!

RGFtbWUzNF9MYW1tZSBHb2VkemFrX21vbGVuQXV0b3dpdGh1aXNqZQ==

1. Toeren en loeren

In een te gek, maar heel oud fiat’je van Vintage Tours 500 toer je (je zit zelf aan het stuur!) door het hele Ommeland. De gids rijdt voorop en jij en de andere deelnemers volgen. Wat een bekijks onderweg! Door polders & langs vaarten kom je via het historische stadje Damme bij het kleine dorp Oostkerke met z’n witgeschilderde oude geveltjes. Allebei zijn ze leuk voor een terrasje, een wandelingetje en wat historie. In Damme kun je bijvoorbeeld de platte kerktoren beklimmen en in Oostkerke doe je ’n rondje om het 14e eeuwse kasteel of de twee windmolens van het dorp.

UGlja25pY2s=

2. Hoeven troeven proeven

Hmm, wat is leuker dan een heerlijke picknick met verse producten uit de streek? In het hele Brugse Ommeland bieden inmiddels vier boerenfamilies een hoevepicknick aan: een picknickmand vol 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten. Dikke plakken honingcake, huisbereide confituur, een lekkere salade… Neem je mandje mee naar de romantische kasteeltuin van Loppem en laat het je de hele middag lekker smaken. Uitbuiken doe je in het naastgelegen doolhof of tijdens een rondleiding door de vele, nog origineel ingerichte kamers van dit romantische kasteel.

QWJkaWo=S2FhcnNqZQ==

3. Het jaar rond kastelen en abdijen

Het Brugse Ommeland ademt geschiedenis. Je vindt er diep verstopt in de bossen meer dan 100 kastelen en authentieke abdijen. De regio pronkt er graag mee, dus dit hele jaar wordt dit bijzondere erfgoed ’s extra in de kijker gezet. Zo zijn er nieuwe fietsroutes, een pop-up zomerbar, exclusieve kasteelopenstellingen, intieme concerten, themawandelingen, culinaire verwennerijen en vanalles voor je kleine ridder of prinses. Echt, je waant je een heuse kasteeldame (of –heer)!

SUpzSmVyb2VuZmlldHM=

4. Zalig zoete zuivel

Heerlijk fietsen, de wind door je haren en onderweg een lekker ijsje op een zonnig terras. Dat is de zomer op zijn best! Huur in Brugge een (elektrische) fiets en trap richting de IJshoeve, op zo’n twee kilometer van Damme. De keuze is er reuze en alle hoeve-ijsjes zijn bereid met grondstoffen afkomstig van de eigen hoeve. Extra fijn: voor de kinderen is er een leuke speeltuin. Kun jij rustig je ijsje eten…

S29l

Praktische informatie:

Meer weten? Je leest echt álles op de website van het Brugse Ommeland.
Overnachten: om de sfeer van het Brugse Ommeland goed te ervaren, moet je eigenlijk blijven slapen. Dit kan in kastelen, op oude historische hoeves of bij één van onze bijzondere plekjes in de regio.

Brugge ligt echt op een boogscheut. Lees over de allerleukste hotspots die we al eerder ontdekten.
Wil je meer lezen over Brugge? Neem de stedengids van Timetomomo mee op stap.