Even geduld...

Wil je het authentieke Portugal proeven, dan is Centraal Portugal jouw bestemming. Dankzij de gunstige ligging tussen Porto en Lissabon kun je de streek mooi meepakken op je citytrip. Hier vind je offroad de fijnste culinaire adresjes. Onze favorieten op een rij.V2lqbjM=V2lqbnZhdGVu

Wijnproeverij

Midden in Centraal Portugal ligt het bekende wijngebied Bairrada. Liefhebbers kunnen hier de Rota do Vinha da Bairrada volgen langs verschillende wijndomeinen. Bijzonder is de architectuur van Quinta do Encontro in São Lourenço do Bairro. Het ronde pand met een buitenschil van hout lijkt geïnspireerd op een wijnvat. Tijdens een rondleiding wandel je in kurkentrekkerspiraal om de indrukwekkende stalen vergistingsvaten in de wijnkelder heen. Op de veranda boven genieten we met de ogen dicht van de zon én van een glas prijswinnende witte wijn van de Arinto druif. In Sangalhos even onder Aveiro combineren ze bij Aliança de kunst van het wijnmaken met… kunst! In de oude wijnkelders richtte zakenman en kunstverzamelaar Joe Berardo een Underground Museum in met zijn collecties Afrikaanse kunst, mineralen, fossielen en porselein. Leuk in combinatie met een wijnproeverij! 
      
Quinta do Encontro  – Rua de São Lourenço, 3780-907 São Lourenço de Bairro, Anadia
Aliança – Vinhos de Portugal SA & Underground Museum, Rua do Comércio, 444 3781-908 Sangalhos

U3BlZW52YXJrZW4ga2xhYXI=U3BlZW52YXJrZW4=U3BlZW52YXJrZW4gdG9ldGpl

Sinaasappels, speenvarken & chips

Waar vis aan de kust de menukaart bepaalt, zijn de restaurants in het binnenland ingesteld op vleesspecialiteiten. In de streek rondom Mealhada tussen Coimbra en Alveiro is dat ‘leitao’: speenvarken. Restaurant Típico da Bairrada geniet hierin een goede reputatie. De entourage is echt Portugees met donker houtwerk en kleurige tegeltjes. In een bijgebouw op het achtererf staan vijf steenovens waarin het vlees in vijf uur tijd langzaam wordt geroosterd. Brandstof hiervoor is het snoeihout van druivenranken uit de streek. Het vlees wordt in de keuken gesneden en uitgeserveerd op grote schalen. De smaak doet denken aan die van spareribs, maar is veel sappiger en zachter. We genieten vooral ook van de combinatie met de sinaasappelsalade on the side. Fris, zoet en hartig. Als bijgerecht is er zelfgemaakte aardappelchips. Lichter en minder vet dan gebakken aardappels, aldus de kok. Gelukkig was er nog wat ruimte voor een huisgemaakt dessert. De sinaasappel-kokoscake is een aanrader!
 
Típico da Bairrada Restaurant – Estrada Nacional, 1 3050-382 MealhadaR2VpdDY=R2VpdGVuaGFwamU=

Alles van de geit

Het is een mooie toer naar het restaurant van Cooperativa Terra Chã. Het ligt in een heuvelachtig landschap in de gemeenschap Chãos. Anders dan die naam doet vermoeden is het hier heerlijk rustig. Het restaurant kijkt mooi uit over een vallei van Parque Nacional da Serra D'Aires e Candeiros. De kok hier werkt uitsluitend met streekproducten van de coöperatie, die onder meer groenten, honing, wijn en kaas levert. De specialiteit van het huis kunnen we vanachter het panoramaglas volgen: de geit. Zo proeven we boter en pittige kaas van geitenmelk op een knapperig broodje. En krijgen we vervolgens aardewerken schaaltjes met gestoofd geitenvlees. Alle vooroordelen over geitenvlees kunnen hier van tafel worden geveegd; het vlees is zacht, mager en heeft een kruidige smaak zonder het gevreesde geitaroma. Heerlijk is ook een salade van verschillende boontjes, waaronder de vlezige lupine. We proeven én zien dat hier met liefde voor het product worden gekookt. Je kunt hier ook (eenvoudig) logeren. 

Cooperativa Terra Chã Restaurant – Largo do Centro Cultural de Chãos – Chãos, 2040-018 AlcobertasUGFzdGVsIGRlIGF0YQ==RWk=

Ei, ei en nog eens ei

Na een stevige maaltijd kun je in veel Portugese restaurants kiezen uit een uitvoerige dessertkaart. Basisingrediënt van veel gerechten is ei. Want de Portugezen eten hun eitjes graag zoet. In de ‘pudim’, zoals een zoete caramel flan. In een crème brulée of knapperige merengue. Pasteitjes als ‘Pastelo de Nata’ eten ze hier de hele dag door; van ontbijt tot toetje. Eet ze wel vers, dan zijn ze het lekkerst en voorkom je een vettige nasmaak van het bladerdeeg. En ken je Ovos Molos? Deze zoete versnapering kun je op verschillende manieren eten. Je kunt het eetpapier (ouwel) laten smelten in je mond, waarna de zoete pasta van suiker en eigeel vrij komt. Of je laat het koekje knappen met een zoete smaakexplosie tot gevolg. De lekkerste ‘zachte eitjes’ eet je in Aveiro, waar circa 500 jaar geleden het recept is bedacht door nonnen. Ze hielden liters eigeel over na het gebruik van eiwit voor het strijken en opstijven van de was. Wij proefden ze bij A Barrica Cafe, in ‘Het Huis van de Ovos Moles'. Lekker bij dessertwijn of een glas witte port!

A Barrica Cafe – Rua João Mendonça, 25/26 3800-200 Vera Cruz – AveiroVmlzamVycw==U2NoZWxwZW4=R2FtYmEncw==

Zeevruchten

Volg de locals tijdens lunchtijd naar de beste visrestaurantjes van Centraal Portugal. In het kleurrijke Ílhavo zit je goed bij A Peixaria, verstopt in een wijkje achter de boulevard. Op verzoek presenteren de medewerkers de vangst op grote schalen zodat je de dagverse kwaliteit kunt keuren. Wij proefden er Arroz de Marisco, een geliefd rijstgerecht vol zeevruchten als mosseltjes en garnalen. En natuurlijk de nationale vis: Bacalhau. Deze Noord-Atlantische kabeljauw zwemt niet in Portugese wateren en toch is dit de meest gegeten vis van het land. Al sinds de Middeleeuwen! Tot halverwege de vorige eeuw voeren dappere vissers ervoor naar Canada. Eenmaal terug met een volle kajuit gepekelde Bacalhau, werden ze als helden ontvangen. Inmiddels wordt het gros geïmporteerd uit het noorden. Vóór de bereiding wordt de vis geweekt in water. Een gezegde luidt dat de Portugezen vervolgens 365 manieren hebben om Bacalhau te bereiden, zodat ze de vis elke dag kunnen eten. Wij proefden de malse moten én de wangetjes; één van de delicatessen. Meer over de geschiedenis van Bacalhau leer je in het Museu Maritimo de Ílhavo.

A Peixaria Restaurant – Rua Mestre Jorge Pestana, 3800-901 São Jacinto 
Museu Marítimo de Ílhavo – Av. Dr. Rocha Madahil, 3380-193 ÍlhavoV29ycHNob3AxMA==V29ycHNob3A3V29ya3Nob3A=

Zelf aan de bak

Wil je zelf aan de slag met de beste ingrediënten uit deze streek? Een aanrader is dan het Cooking & Nature – Emotional Hotel in Alvados. Het moderne pand staat in de bergen van het Parque Nacional da Serra D'Aires e Candeiros. In de open keuken maak je samen met lieve Portugese kokkinnen een driegangen diner. We spraken de internationale taal van de liefde voor eten: handgebaren, glimlachen, knipogen en hier en daar een kleine demonstratie. Zo lukte het om een mooi voorgerecht te bereiden: een hartig taartje van gekarameliseerde appeltjes en rode uien met rulgebakken bloedworst. Een zoete verrassing! Na het diner was het fijn borrelen bij de open haard. De volgende dag stond het ontbijt voor ons klaar. Met veel vers fruit, lekkere broodjes en verse rijsttaart, ‘Bolo de Aroz’. Lees hier meer over de sfeer in de bijzondere themakamers in het hotel. 

Cooking and Nature – Emotional Hotel – Rua Asseguia das Lages, 181, 2480-032 Alvados

Praktische informatie:

Wat? Centro de Portugal.
Vluchten: We vlogen heen op Porto en terug via Lissabon met TAP Portugal.
Vervoer: Een huurauto is noodzakelijk wil je al deze bijzondere adressen bezoeken.
Meer weten over de streek: Kijk op www.centerofportugal.com en www.visitportugal.com