Even geduld...

Het Bijzondere Plekje in de column van de Ariadne At Home was voor de maand september ‘Heerlijkheid Hemmen’.

‘Voor mijn dertigste de wereld gezien hebben’ was mijn levensmotto. Op jonge leeftijd vertrok ik al met mijn rugzak en zwierf de wereld over. Het kon niet ver genoeg, het kon niet gek genoeg. Maar wanneer je je bewust bent van de wereld om je heen hoef je eigenlijk helemaal niet ver te reizen, maar blijkt je dagelijkse omgeving ook heel bijzonder te zijn.

We wonen in de Betuwe, bekend als de fruittuin van Nederland. Niet alleen in het voorjaar is het genieten van bloesem en de pracht van jong fruit, maar juist ook in de andere seizoenen heeft deze regio een bijzondere charme. Te midden van de fruitbomen en uitgestrekte weilanden ligt één van de Betuwe’s best bewaarde geheimen, ‘De Heerlijkheid Hemmen’. Wanneer je een rondwandeling maakt passeer je de middeleeuwse ruïne van Kasteel Hemmen met de bijbehorende kasteeltuin, mooie boerderijen uit de 19e eeuw, het riviertje de Linge en de historische dorpskern van Hemmen met het karakteristieke kerkje als stralend middelpunt.

Wat een heerlijkheid

Een van de hoogtepunten van landgoed Hemmen is de ommuurde kasteeltuin, een oase van bloemen en planten, geheel door vrijwilligers onderhouden. Het hart van de tuin is de rozentuin met daarom heen verschillende borders met de meest mooie vaste planten, kruiden en waterplanten. Wanneer je op een van de bankjes plaats neemt, kan je uren zitten staren naar al het moois om je heen.

Landgoed De Heerlijkheid Hemmen

Op het landgoed zijn meer dan 600 hoogstamfruitbomen aangeplant, oude rassen die niet meer overal in de winkels liggen. Je kunt een appel- of perenboom adopteren en je eigen vruchten plukken. In het voorjaar wordt er een bloesempicknick in de boomgaard georganiseerd en de plukdagen in de oogsttijd zijn een groot feest!

Behoefte aan een moment van rust tijdens of na de wandeling? Strijk neer op het terras van Kerkplein 10. Het landgoed Hemmen is een Heerlijkheid in meer dan één opzicht, en dat zo dicht bij huis!