Even geduld...

In een heel aangenaam voorjaarszonnetje mocht ik ontdekken dat de Algarve veel te bieden heeft voor het hele gezin. Daarover binnenkort meer. Voor nu wil ik graag dit heerlijke 3-gangen menu met jullie delen. De gerechten bestaan uit ingrediënten die in de Algarve letterlijk voor het oprapen liggen. Hiermee tover je in een handomdraai de zon op je bord. 

Als ik zo naar buiten kijk, zullen we het daar voorlopig mee moeten doen. Het lijkt mij de beste remedie tegen de zware Portugal heimwee waar ik nu al een paar dagen aan lijd. Met de zeewind in de rug word je meegevoerd naar het prachtige bergachtige binnenland van de Algarve. Laat je daar verleiden door de geur van sinaasappelbloesem, rozemarijn en verse vijgen. BOM APETITE!!

Warme vijgen met geitenkaas, rozemarijn en honing

Terwijl we met de jeep van Portitours voorzichtig over de onverharde bergweggetjes hobbelen, moeten we plotseling stoppen voor onverwacht verkeer van rechts. 2 honden leiden een kudde schapen en geiten behendig door de heuvels. Volg één van deze kuddes voor de aller-lekkerste geitenkaas. Onderweg pluk je wat verse vijgen en rozemarijn en koop je een potje honing bij de imker wiens bijen, verleid door de vele bloemen, het hele jaar door de heerlijkste honing maken.

Hak de rozemarijn heel fijn en roer dit door de zachte geitenkaas. Snijd de vijgen kruislings in zodat je ze iets open kunt maken en vul ze met het kaasmengsel. Leg ze op een ovenschaal en zet ze 6 minuten in een op 225 graden voorverwarmde oven. Besprenkel als ze nog warm zijn met een beetje honing en serveer ze direct.

Kabeljauw met een amandel-citroen korstje

Als er in de bergdorpjes een sirene afgaat is er geen paniek. Integendeel! Dit is het teken dat de vissers terug zijn van zee en op het plein arriveren met de nog spartelende vis. En aangezien de lunch en het diner in Portugal een grote sociale functie hebben, onderbreekt jong en oud graag zijn siësta om op hun gemak naar de dorpskern te wandelen voor de verse vis en de nieuwste roddels. Wie weet eten ze vanavond wel kabeljauw met een amandel-citroen korstje. Want amandelen en citroenen zijn er in overvloed. Voeg wat knoflook en tijm uit de berm toe en je weet niet wat je proeft.

Doe de amandelen met een teentje knoflook en de schil van 1 citroen samen met een beetje citroensap en wat olijfolie in de blender. Voeg voordat je de filets bedekt met het notenmengsel nog wat peper, zout en verse tijm toe en zet de vis in een op 200 graden voorverwarmde oven en wacht totdat de vis gaar is en het korstje goudbruin (+/- 15 minuten).

Sinaasappel cakerol

Overal waar je kijkt zie je sinaasappels. Eentje proeven? Geen probleem! De Portugezen delen graag hun culinaire rijkdommen. Neem er dus 3. Eén (sinaas)appeltje voor de dorst en 2 om de hele familie te laten proeven van dit frisse dessert wat je in veel restaurants in de Algarve tegenkomt. 

Rasp van 2 sinaasappels de schil. Klop 3 eieren totdat ze heel erg luchtig zijn. Giet 50 gram gesmolten maar afgekoelde boter aan de zijkant bij het eimengsel en roer kort maar krachtig. Voeg dan 15 gram maïzena, 75 gram bloem en de sinaasappelrasp erdoor. Giet het beslag in een lange rechthoekige (met bakpapier beklede) vorm en bak het 12 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven.

Snijd ondertussen de sinaasappel in kleine plakjes. Klop 200 gr slagroom stijf met een beetje vanille en poedersuiker. Spatel 200 gram mascarpone en de sinaasappel plakjes erdoor. Leg de cake met de korte kant voor je neer en bestrijk met het mengsel. Rol de cake vervolgens mooi strak op. Leg de rol met de naad naar de onderkant op een mooie schaal.

Smaakt dit naar meer? Surf naar Visit Portugal voor nog meer zonnige inspiratie.