Even geduld...

Sinds 2009 wordt jaarlijks in de Tiroler Alpen de Culinaire Jakobsweg georganiseerd. In vijf verschillende berghutten kunnen wandelaars de favoriete recepten van sterrenchefs proeven. Ik ging op reis, klom samen met de sterrenchefs naar twee van de vijf hutten en heb alle vijf recepten mogen voorproeven.

Welkom in de culinaire Paznaun regio

Met gerechten als ‘Zalm in een groentetuin’ en ‘Zomer in Paznaun’ worden we in gourmethotel Trofana Royal verwelkomd door sterrenchef en coördinator van de Jakobsroute: Martin Sieberer. Na de nodige friszoete en volle rode lokale wijnen, en uiteraard een schnaps als afzakkertje, duik ik in mijn bed met knisperend wit beddengoed.

Start van de Culinaire Jakobsweg: proeven bij de Friedrichshafenerhut

De volgende dag gaan we de culinaire route voor fijnproevers verkennen. We klimmen in gezelschap van de vijf sterrenchefs naar de Friedrichshafenerhut. Een tocht van 13 kilometer, dwars door bossen en over Alpenweiden. Al klimmend overbruggen we een hoogte van 750 meter. Martin Sieberer, gekleed in lederhose en voorzien van een roodwit geblokt hemd, is de gids. We moeten van hem genieten van de klim, het uitzicht, de natuur: een makkelijke opdracht. Halverwege proeven we de lokale trots: Paznauner Almkäse met daarbij een verfrissend biertje genaamd: gut, besser ‘Gösser’. In goed gezelschap, met uitzicht op indrukwekkende bergtoppen en minuscuul ogende dorpjes, genieten we van onze picknickplek.

Genieten bij de Friedrichshafenerhut

Na een aardige klim, waarvoor een goede conditie een vereiste is, bereiken we de afgelegen, natuurstenen hut. Staand in een weide vol alpenrozen met middenin een kristalhelder meer vol forellen overvalt mij een waar geluksgevoel. Je zou er bijna van gaan jodelen.

Op het terras en rondom het meer staan vijf buffetten met wit wapperende tafelkleden opgesteld. Op de tafel alpenboeketten en de lokale ingrediënten waarmee de chefs hun heerlijkheden gaan bereiden. Vijf chefs, vijf verse Alpengerechten die deze zomer voor 15 euro per gerecht geserveerd worden in de vijf berghutten.

Tip: minder geoefend? Er is een alternatief pad dat je via 16 haarspeldbochten naar boven leidt.

Even voorstellen: de sterrenchefs, de hutten, de gerechten…

  • In de Friedrichshafenerhut (2.151m) in Ischgl, waar wij voor de feestelijke opening alle gerechten proeven, wordt van juni tot begin oktober, het favoriete recept van de Duitse 3-sterren chef Heins Winkler geserveerd. Traditionele Tiroler Kaiserschmarren bestrooid met rozijnen met de smaak van zelfgemaakte rum, vanille en marmelade.
  • In de Jamtalhut  (2.165m) in Galtür geniet je van verse op de huid gebakken forel met een romige saus van zuring. Een ingenieus recept van de jonge 2-sterren chef Sven Wassmer uit Zwitserland.
  • Op het terras van de Heidelbergerhut (2.264m) in Ischgl kom je na een zware klim bij achter een bord ravioli met ricotta, pestosaus en paprikaconfit. Een recept afkomstig uit de creatieve koker van 3-sterren chef Harald Wohlfahrt.
  • De Ascherhut (2.256m) serveert een plaatje! De Belgische sterrenchef Arabelle Meirlaen staat garant voor een kleurrijk, met bloemen en kruiden bestrooid Alpengerecht: een risotto van oranje linzen met een mals maïskippetje.
  • Kelnerinnen in Dirndl serveren in de Almstüberl (2.000m) in Kappl Michael Wignall’s, 2-sterren top chef uit Engeland, Almstüberl gehakt met Tiroler groentegröstl, bieten en gefermenteerde kool.

Geluksvogel die ik ben, heb ik hier alle gerechten geproefd. Aan het einde van de dag, na een relatief makkelijke afdaling, besluit ik te gaan bubbelen op het dakterras van ons hotel. In de spiksplinternieuwe whirlpool met uitzicht op de groene hellingen die mij omgeven sluit ik mijn ogen. In gedachten proef ik nog eens van alle voorgeschotelde heerlijkheden. Wat een dag!

De Ascherhut als afsluiting

Na in de avond nog genoten te hebben van de kookkunsten van de culinaire staf van viersterren Hotel Tirol in Ischgl, val ik weer als een blok in slaap. Ik herinner mij de volgende morgen aan het ontbijt de ragout van berggeit en het dessert. Na een dag vol culinaire hoogstandjes het chocoladedessert tot de laatste kruimel verorberen wil wat zeggen. Hulde aan de chef!

De Culinaire Jakobsweg naar de Ascherhut

Nu focussen op vandaag, het officiële begin van de Culinaire Jakobsweg. Samen met fijnproevers in het bezit van een goede conditie waag ik mij aan de klim naar de Ascherhut. De gondel brengt ons tot halverwege de wandeling. Via smalle, met alpenrozentakken overgroeide rotspaden waar je goed moet uitkijken waar je je voeten neerzet, klimmen we naar boven. De zon schijnt, de bergtoppen steken prachtig af tegen de blauwe lucht. Halverwege weer een ultiem picknickmomentje op hoog niveau. Krijg je het warm, geen nood, we komen aan bij een ‘vlakte’ met in het midden een brede beek. Even met je polsen in het ijskoude bergwater en je voelt je weer zo fris als een hoentje. In de verte is de Ascherhut met oranje parasols al zichtbaar. Eenmaal aangekomen staan er overal houten planken met Almkäse en Tiroler Schinken. Dat smaakt na zo’n wandeling toch wel extra lekker. Helemaal blij word ik van de potten en manden vol met Edelweiss die her en der op het terras zijn neergezet. Ultiem berggevoel gegarandeerd!

Arabelle, ondersteund door Martin en het lokale culinaire team van de Ascherhut, bereidt nog een laatste keer de heerlijke risotto voordat de berghutbemanning het overneemt. Niet gek, een mals maïskippetje op een bedje van alpenbloemen om ons uit te zwaaien.
Er is maar één conclusie mogelijk: hoog in de bergen van Tirol, bij de vijf hutten die deelnemen aan de Culinaire Jakobsweg, daar moet je zijn deze zomer! Wat een heerlijk avontuur!

Grüß Gott und auf Wiederschauen…

Praktische informatie:

Wat? Culinaire Jakobsweg met smakelijke hoogstandjes voor € 15,- per gerecht
Waar? Ischgl, Kappl, Galtür en See, de Paznaun-regio
Wanneer? Van begin juli tot begin oktober
Voor wie? Voor culinaire fijnproevers met een goede conditie

De berghutten zijn bereikbaar vanuit See, Ischgl, Kappel of Galtür. Je wandelt per dag naar één van de hutten en terug. De Almstüberl bereik je relatief makkelijk met de gondel en aansluitend een wandeling van 6 kilometer. Het hoogteverschil is 100 meter. De wandeling naar de Friedrichshafenerhut, de Jamtalhut en de Ascherhut, is zwaarder. Een goede basisconditie is vereist. Je wandelt respectievelijk 13 kilometer, 20 kilometer en 12 kilometer en overbrugt een hoogteverschil van 760 meter, 580 meter en 700 meter. De Heidelbergerhut is alleen geschikt voor ervaren klimmers die over een volledige basisuitrusting beschikken. De tocht beslaat 27 kilometer en het hoogteverschil is maar liefst 900 meter.

Iedere hut heeft specifieke kenmerken die, naast de culinaire hoogstandjes, de klim de moeite waard maken.

Ontdek alles over Oostenrijk op Bijzonder Plekje