Even geduld...

Vaar een dagje mee met Jan Rotgans en geniet van zeemansverhalen, uitwaaien op zee en eten van het Wad. Ambassadeur Jorieke ging je voor en weet nu zeker: ‘Life is a combination of magic and pasta’.

Een straf windje woelt door mijn haren. En terwijl ik staar naar de steeds kleiner wordende vuurtoren adem ik de frisse lucht diep in. Hordes meeuwen lijken om mijn aandacht te schreeuwen. Maar nee, het gaat ze natuurlijk om de netten vol spartelende sardientjes die voorzichtig aan boord worden getakeld.

Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken! Want daarom zijn we tenslotte aan boord gestapt bij Jan Rotgans; om de Waddenzee (culinair) te beleven. Voor de ultieme ervaring moet ik me wel even over het niet al te charmante werkje van het schoonmaken van de vis heen zetten. Maar de beloning is groot! Een smaak zo puur als de omgeving.

Zeemansverhalen

Over die omgeving vertelt Jan tijdens de tocht alles. Vroeger dacht hij zijn hele leven palingvisser te blijven. Maar de zee had andere plannen en heeft hem in 40 jaar omgetoverd tot de gastvrije zeeman van nu. Het zoute water is voor Jan als spraakwater.  Met vurig enthousiasme deelt hij stoere zeemansverhalen die je af en toe best met een korreltje zout mag nemen.

De zilte zeelucht mengt zich met de geur van verse kruiden uit de kombuis. Zo aantrekkelijk dat zelfs een paar nieuwsgierige zeehonden hun neus boven water steken. We ervaren het zeemansleven als nooit te voren. We plukken mosselen, slurpen leuke wetenswaardigheden en zo nu en dan een verse oester op. Door onze verrekijkers turen we de horizon af totdat een groepje aalscholvers terugkijkt. Alsof ze willen zeggen; het is zover!

Magisch moment op het Wad

Het moment waar we op gewacht hebben; we gaan het wad op. Nadat we allemaal een paar passende lieslaarzen hebben gevonden, stappen we één voor één over de rand van het schip en laten we ons langzaam in het water zakken. Wiebelig van het klotsende water en het zand wat aan je laarzen trekt, moet je even je balans zoeken. Maar dan; magisch! Water zover je kunt kijken en sprookjesachtig licht.  Al mijn zintuigen staan op scherp en het is alsof ik mag figureren in een fantastische film. Hier wil je blijven!

Tenzij je weet dat aan boord van de Johanna het vuurtje alweer wordt opgestookt voor het avondeten. Want na 1 hap van de door Jan klaargemaakte pasta met onze handgeraapte kokkels weet ik dat de bekende Italiaanse filmmaker ‘Fellini’ gelijk had:

Life is a combination of magic and pasta

Tips:

Deelnemen?
Jan Rotgans organiseert zijn waddenexcursies voor groepen van 15 tot 40 personen. Maar, regelmatig zijn er opstapdagen zodat je ook gezellig met je lief, kinderen (dit gaan ze leuk vinden) of vrienden kunt gaan. Houd de website van Jan Rotgans hiervoor in de gaten.