Even geduld...

Culturele Hoofdstad Leeuwarden bruist! Je ziet en voelt het overal in de hoofdstad van Friesland. Dit jaar staat de stad volledig in het teken van cultuur, elke week is weer anders. Kom je ook een kijkje nemen? Neem dan deze tips mee.

Leeuwarden toen

Leeuwarden; ik ben er opgegroeid en heb er mijn jeugd doorgebracht. Van kleuter tot en met mijn HBO opleiding zat ik hier op school. Dansles bij Saco Velt, mijn eerste zoen, schaatsen in de Prinsentuin, vrijdagmiddag naar Fire en natuurlijk ijsjes eten bij ‘Lavv’ ofwel La Venetia. Met oudjaar standaard ’s middags naar het Vat ’69 om dan ’s avonds bijna te moe te zijn om nog oud & nieuw te vieren…

Toen ik een aantal jaren geleden voor het eerst met onze boot in de Prinsentuin lag, ontdekte ik Leeuwarden opnieuw, als toerist. Uiteraard let je op andere dingen: je bent in vakantiestemming en zo’n 15 à 20 jaar ouder. Je hebt oog voor hele andere zaken. Hoe ik de stad toen bekeek, laat ik graag in het midden. Ik vertel je graag waarom je nu, en dan vooral dit jaar, naar Leeuwarden moet gaan. 

Route Planeet Escher

Dit jaar is een bezoek aan Leeuwarden nog leuker en mooier, de stad bruist. Er wordt zoveel georganiseerd. Volg bijvoorbeeld de Planeet Escher route om de 3D straattekeningen van streetartist Leon Keer te bewonderen. Wanneer je precies op de voetstappen bij een tekening gaat staan, zie je de tekening in 3D. Let vooral ook op de mensen om je heen, de meest leuke foto’s worden gemaakt. Je start bij het centraal station van Leeuwarden, (bewonder hier ook even de fontein met kinderkopjes, 1 van de 11 fonteinen die in 11 steden geplaatst zijn ter ere van de Culturele Hoofdstad) en je eindigt bij het Fries Museum.

In het Fries Museum vind je de tentoonstelling ‘Escher op Reis’, over de ontwikkeling van de in Leeuwarden geboren M. C. Escher.

Hoogtepunt de Oldehove

Het boegbeeld van Leeuwarden is de Oldehove , in het noorden ook wel bekend als de ‘toren van Pisa’ door zijn scheve stand. Tijdens de bouw in 1529 zakte de toren al scheef. De kerk die er naast zou gebouwd worden is er nooit gekomen. Je kunt de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de hele stad! Als je durft, een uitdaging voor mensen met hoogtevrees, kun je op het uitstulpende stukje glas staan en zo lijkt het alsof je nergens op staat…spannend! Je voelt ook echt dat de toren scheef staat. En het aantal treden? Die mag je zelf tellen!

Tip: donderdag- t/m zondagavond wordt er kunst op de Oldehove geprojecteerd. Indrukwekkend en bijzonder om te zien!

De foto’s van de projecties zijn van: Lucas Kemper Fotografie.

Luieren in de Prinsentuin

Even bijkomen van de stadsdrukte, dat kan in de Prinsentuin. Dit stadspark staat vol bankjes. Of strijk er  neer op je picknickkleed met een broodje en een drankje aan de waterkant, lekker bootjes kijken.

Leukste winkelstraatje van Nederland

Loop je terug naar de stad, ga dan via de Kleine Kerkstraat. Dit straatje is meerdere malen uitgeroepen tot leukste winkelstraatje van Nederland. Vervolgens loop je zo door naar de Nieuwestad waar je kunt winkelen en terrassen vindt aan de gracht.

Niet missen!

Wat je dit jaar echt niet mag missen, zijn de reuze coole Reuzen van Royal de Luxe. Deze marionetten poppen zo groot als kantoorgebouwen komen speciaal naar Leeuwarden op 17 t/m 19 augustus. Een mega spektakel! Ze lopen ‘gewoon’ door de stad.

Tot snel?

LiF’s Lotte

P.S.
Voor meer informatie bezoek je de website van Culture Hoofdstad Leeuwarden en de agenda.