Even geduld...

De Friese elf steden zijn niet alleen de moeite van het bezoeken waard wanneer er tijdens de wintermaanden geschaatst kan worden. De elf steden hebben stuk voor stuk hun eigen charme. Klein maar fijn, groots in zijn. Ontdek de elf steden vanuit de bijzondere plekjes die we gevonden hebben. Van hippe B&B tot heerlijk huisje.

De Friese elf steden

De Friese elf steden zijn: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Hindeloopen, Dokkum, Harlingen, Workum, Stavoren, Bolsward en Franeker. Hoewel deze steden allemaal stadsrechten hebben en het officieel ook de enige steden in Friesland zijn, zijn het niet de grootste plaatsen van de provincie. Ondanks dat sommige steden als IJlst en Sloten vele malen kleiner zijn dan bijvoorbeeld Heerenveen, zijn ze toch interessant om te bezoeken.

De Elfstedentocht

Natuurlijk kunnen we er niet om heen, de Elfstedentocht is de tocht der tochten. Een van de mooiste evenementen van het jaar. Wanneer de schaatskoorts toeneemt en de eerste kreten ‘it giet oan’ (het gaat door) klinken, komt heel Friesland tot leven. De officiële Elfstedentocht, van 200 kilometer op de schaats, wordt niet vaak meer gereden, maar gelukkig zijn er mooie alternatieven om de elf Friese stadjes aan te doen. Op de fiets is de meest bekende variant, maar je kunt de elfstedentocht ook met een sloep varen, skeeleren of per kano. Of, zoals de held Maarten van der Weijden, zwemmend…

Sloepen te huur in Friesland

Stad voor stad

Zo’n hele tocht en alle elf steden tegelijkertijd bezoeken is wat veel. Er is genoeg te zien en doen om de steden afzonderlijk te bezoeken of slechts enkelen te combineren. Maak er een weekendje weg of vakantie van en ontdek stad voor stad. In een aantal van de elf steden hebben we een Bijzonder Plekje voor je geselecteerd.

  • In Franeker, bekend van het oudste planetarium ter wereld, ben je van harte welkom bij Hofhuysje Franeker. Een 2-persoons huisje midden in het historische centrum van de stad.
  • Harlingen kennen de meesten van ons van de boot naar Terschelling en Vlieland. Maak hier eens een langere stop en verblijf in design appartement NRDRHVN91. Een fijne uitvalsbasis voor deze elfstedenstad vol cultuur en historie.
  • In Dokkum hebben we maar liefst drie bijzondere plekjes voor je en dat is natuurlijk niet voor niets. Vanuit De Koesfabriek, B&B Westersingel of Bierbrouwerij ’t Klavertje wandelen door het historische centrum, kanoën langs de stadswallen, een terrasje pikken of een dagje naar Ameland of Schiermonnikoog. Tal van mogelijkheden vanuit deze noordelijkste elfsteden stad.

Bed & breakfast met bedstedes in een van de elf steden, Dokkum

Ontdek zelf de charme van deze steden, te voet, fietsend of vanaf het water. De plekje eigenaren hebben veel leuke tips voor je!

Wil je meer van deze provincie ontdekken?

Lees wat we nog meer ontdekt hebben in Friesland





Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk:
Ook leuk om te lezen:
Stedentrip: Elfstedenstad Dokkum Dokkum, noordelijkste stad van Nederland, een van de elfsteden. Een hip stadje met een rijke historie. Ontdek de verhalen, terrasjes, leuke adressen. Marleen , 2 augustus 2019 Eropuit: Varen op de Friese meren Zelf de rust ervaren van het water, de wind en de vogels? Kom varen op de Friese Meren. Lotte , 2 augustus 2017 Friesland: 5 redenen om te gaan De leukste provincie van Nederland? Friesland! Bij ons zeker favoriet! Waarom? 5 redenen om naar Friesland te gaan. Ontdek ze snel. Marleen , 2 augustus 2017 Friesland: in de top 3 van de Lonely Planet Friesland staat terecht in de 'best of 3' 2018 van Lonely Planet. Start in Leeuwarden om de verborgen parels van Friesland te ontdekken. Jorieke , 15 juni 2018 Boek: Smûk, Fries geluk volgens Wimke Tolsma Ontdek het Friese geluk in het boek Smûk, een boek boordevol kleine dingen die je hart laten zingen. Meer dan 60 zelfmaakideeën, prachtig gefotografeerd. Marleen , 22 juni 2018 Hotspot: Foodbar Picknickers in Friesland Foodbar Picknickers; een relaxt restaurant in Terherne. Geniet van een mini-vakantie aan het Snekermeer! Nelleke Wouters, 18 september 2014 Getest: Omke Jan Logeren bij B&B Omke Jan in Friesland betekent geluk ervaren. Je kunt er eten, drinken en slapen. Beleef het mee! Heidi , 10 juni 2017 Stedentrip: Leeuwarden Op zoek naar inspiratie voor een citytrip: ontdek Leeuwarden en maak kennis met de Friese gastvrijheid! Ellen , 1 november 2017 Stedentrip: Elfstedenstad Franeker Franeker is een van de Friese elf steden, beroemd door het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Ontdek de stad aan de hand van deze tips. Marleen , 30 september 2019