Even geduld...
Lezen
Plekjes
Informatie
lezen
Plekjes
bekijken
Digitale detox
Je komt pas echt tot rust en hebt pas echt vakantie wanneer je ook alle online prikkels afsluit. Ga offline om echt te kunnen genieten!

Digitale detox: hét recept voor een ontspannende vakantie

Heb je het al gehoord? Een ‘digitale detox’ is de nieuwe ultieme luxe. Het is hét recept om echt te ontspannen tijdens je vakantie of minibreak – en dus ook om goed uitgerust terug te komen. Heb jij het al eens geprobeerd?

Voor het huis staan twee stoelen met uitzicht over de weilanden
Even niets, alleen maar genieten

Wat is een digitale detox?

Een digitale detox wil zeggen dat je jezelf tijdens je vakantie losrukt van al die schermpjes. Niet de hele tijd Facebook checken, apps en mails beantwoorden of wezenloos naar Netflix staren, maar weg die telefoon, dicht die laptop en uit die televisie.

De voordelen van offline

Als je dat doet, heb je opeens alle tijd. Alle tijd om echt te genieten van de omgeving en elkaar. Tijd voor goede gesprekken of een goed boek. Voor knus naar het haardvuur kijken, of romantisch naar de branding luisteren. Je zult zien dat je, als je al die digitale prikkels wegneemt, veel makkelijker kunt ontspannen en genieten.

Een luxe trekkershut in de ochtendzon, met dauw in het gras.

De beste plekken voor een digitale detox

Klinkt goed toch? Er is alleen één probleempje: onze schermpjes werken behoorlijk verslavend. Je kunt je wel voornemen dat je niet op je telefoon zult kijken, maar de verleiding om het toch ‘even’ te doen is oh zo groot.

Daarom kun je jezelf het beste een handje helpen door een ideale bestemming uit te kiezen voor je digitale detox. De fijnste plekjes om offline te zijn, liggen meestal nogal afgelegen. Want als je geen bereik hebt, laat je je telefoon toch een stuk makkelijker liggen. Bovendien heb je op zulke landelijke ‘hideaways’ ook veel minder last van andere prikkels, zoals langsrazend verkeer, lichtvervuiling en (als je daar gevoelig voor bent) straling van zendmasten.

Maar een centrale ligging en gratis WiFi zijn toch de eerste dingen waarnaar we kijken als we een bestemming zoeken? Dat klopt vaak wel. Maar het zou dus wel eens een heel goed idee kunnen zijn om dat eens te veranderen en juist het tegenovergestelde te zoeken. Als je eenmaal een ‘digital detox’ hebt geprobeerd, kies je in de toekomst vast nog vaker voor deze ultieme vorm van ontspanning. Wij hebben alvast een paar geschikte plekjes voor je gevonden.