Even geduld...

Kleurrijk. Eindeloze vergezichten. Spectaculaire wolkenhemels; toerend door Djursland worden we steeds opnieuw verrast door de veelzijdigheid van dit stukje Denemarken. De zee is altijd dichtbij hier in Oost-Jutland. Het binnenland is romantisch groen en glooiend. We gaan er op zoek naar het hoogste punt in Nationaal Park Mols Bjerge, zwemmen in de Aarhus Bocht en vinden pareltjes van vakwerkhuizen, vuurtorens en verlaten strandjes.

Huis aan het strand

Djursland is een schiereiland en dat merk je; de wolkenhemels zijn hier dankzij de zeewind spectaculair en het licht is er magisch. Dol op de zee? Boek voor je vakantie hier op de ‘neus van Jutland’ dan beslist een huis aan het strand. Feriepartner Danmark heeft een kleurrijk aanbod aan comfortabele villa’s en bungalows in Djursland. Wij logeren in een huis pal op het Skødshovedstrand aan waterweg de Aarhus Bocht. Een mooi, strak vormgegeven huis van zwart geschilderd hout met een fijn licht interieur. Vijftien stappen en we staan met onze blote voeten in de zee!

Vissen in de haven

“Kunnen we dit huis niet kopen?”, roepen onze kinderen al op dag 2. Het is heerlijk om hier ’s ochtends wakker te worden bij het ruisen van de golven. Om te ontbijten bij de eerste zonnestralen die over het water dansen. Met uitzicht op de havens van Aarhus en de imposante ferryboten in de verte. En iedere ochtend verschijnt dezelfde grote haas tussen de wilde rozen. ‘s Avonds lopen we bij de mooiste zonsondergangen naar de piepkleine Skødshoved Jollehavn, waar de mannen een hengeltje uitgooien. Picknickmand mee met koffie, knapperige kanelsnegles en zoet Wienerbrød. In stilte genieten we van de horizon, die steeds mooier verkleurt.

Tip: in de zomer vertrekt vanuit de haven regelmatig het 100 jaar oude schip ‘Skødshoved’ voor een rondvaart door de Aarhus Bocht.

Wij bezochten Djursland in de meivakantie en hadden geluk met prachtig weer. De kinderen hebben uren naar zeepieren, mossels en oesters gezocht in de branding. En op de warmste dag namen we zelfs een duik in het koude zeewater. En daarna snel naar binnen onder de warme douche. Het was heerlijk stil in dit voorseizoen. In de zomer stroomt het strand hier ongetwijfeld vol. Gelukkig valt er dan óók in het achterland van Djursland heel veel te ontdekken. Met onderstaande tips beleef je Djursland op haar best!

Nationaal park Mols Bjerge

Onderweg naar ons vakantiehuis kwamen we er al doorheen: Mols Bjerge. Steeds opnieuw worden we verrast door het gevarieerde landschap van dit 180 km2 grote nationale park. Het is een lappendeken van gele koolzaadvelden, oude houtwallen, groene weides met oude grafheuvels, moerassen en stukken bos. Het glooiende karakter is te danken aan de oprukkende gletsjers in de laatste ijstijd. Vandaar de naam van dit gebied; ‘mols’ betekent heuvels. Indrukwekkend zijn ook de kaarsrechte windsingels van wilgen die het eeuwenoude cultuurlandschap doorklieven. Onderweg naar Agri Bavnehøj, een oud vuurbaken, kom je prachtige voorbeelden tegen. Op deze groene piek in het landschap, 137 meter boven zeeniveau, werd het vuur vroeger opgestookt om inwoners van Aarhus te waarschuwen voor vijandige schepen. Iets verderop liggen drie grafheuvels uit de bronstijd bij elkaar; Trehøje. Vanaf hier kijk je kilometers ver uit over land en water.

Typisch Deens ijsje

We sluiten onze toer door het Nationaal Park af met een diner in Kalø Slotts Kro. We genieten er van de specialiteit van het huis: een visschotel met heerlijke verse garnalen, zalm op toast en gebakken schol. Na het eten wandel je vanaf hier over een hobbelige dam naar Kalø Slotsruin, de resten van een kasteel uit 1313. Extra fotogeniek bij zonsondergang! Met een beetje geluk is daarna het ijswinkeltje naast de Kro nog open. Hier proef je een typisch Deens ijsje; een toren van bolletjes, snoepjes en koekjes.

Tip: bezoek ook het kleurrijk oude stadje Ebeltoft midden in het park.

Kalø Slotts Kro – Molsvej 31, 8410 Rønde

Kindvriendelijke stranden

Geen eigen strandje voor de deur? Djursland heeft een kustlijn van maar liefst 250 kilometer dus er is altijd wel strand in de buurt! Verrassend zijn de vele zwemsteigers aan zee, zodat je niet over de gladden keitjes het water in hoeft te lopen. De regio telt vijftien stranden waar de blauwe vlag wappert. Zo zijn er kindvriendelijke stranden bij Grenaa, Boeslum en Fjellerup.

De krijtrotsen van Karlby en Sangstrup

Toegegeven: ze zijn minder hoog en spectaculair dan op Møn, maar de krijtrotsen van Djursland zijn zeker een bezoekje waard. Voordeel is dat je hier geen eindeloze trappen hoeft af te dalen (of op te klimmen) om ze te bereiken. Ook met kleine kinderen is een wandeling dus goed te doen. Wij vonden bij Sangstrup Klint aan de oostkust stukken zandsteen met fossielen van piepkleine zee-egels.

Tip: bezoek op de terugweg Grenaa. In een van de mooiste vakwerkhuizen van de streek is een aardig museum gevestigd over de geschiedenis van Oost-Jutland.

Fotogenieke vuurtorens

Vuurtorens hebben altijd iets speciaals. De weg ernaartoe is vaak al avontuurlijk: wie ziet hem als eerste? Onderweg naar Fornæs Fyr op het oostelijkste puntje Djursland, piept hij ineens op achter een glooiend, koolzaadgeel veld. De kleuren van de vuurtoren zelf zijn niet eens zo spectaculair, maar in dit gele passe-partout tegen een prachtige blauwe hemel is het een plaatje. Als we op een landje ervoor ineens een vos spotten, kan deze trip helemaal niet meer stuk. Een half uur lang zijn we de enige getuigen van zijn speurtocht naar eten. Waar hij op kauwt, kunnen we niet zien, maar het is duidelijk te lekker om voor ons op de vlucht te gaan. Ook pittoresk: de witte vuurtoren van Sletterhage. Hier vind je dunne, platte stenen om over het water te scheren.

Ook op vakantie naar Djursland?

Djursland is een Deense regio op Oost-Jutland. Vanaf Utrecht is het 800 kilometer naar Aarhus, de hoofdstad van deze streek en de tweede stad van Denemarken. Je bereikt de regio via Duitse snelwegen en tolvrije bruggen. Vliegen kan ook: Aarhus heeft een eigen luchthaven.

Kijk voor meer informatie over Djursland op Visit Djursland. Een groot aanbod vakantiehuizen vind je via Feriepartner. Heb je een specifieke vraag? Tamara Visser vertegenwoordigt Feriepartner in Nederland en kan je goed adviseren: info@vakantiepartnerdenemarken.nl.

Ga je met kinderen naar Djursland? Bekijk de leukste tips!