Even geduld...

Het wildste stukje Denemarken, zo wordt Djursland wel genoemd. In alle seizoenen geniet je hier op Oost-Jutland van avontuurlijke uitstapjes met je gezin. Want verspreid over dit relatief kleine schiereiland vind je verrassende dierentuinen, themaparken en musea. Mirjam en haar gezin aaiden de haaien uit het Kattegat, zagen vleermuizen vliegen en gingen aan boord van een van de grootste historische fregatten ter wereld. Zeven mustdo’s voor een vakantie met kinderen op Djursland.

1. Haaien aaien

Met een tiener die niets liever doet dan vissen, zitten we goed met dit uitstapje: het Kattegatcentret in Grenaa. Hier zie je in open en gesloten aquaria alle vissen én andere zeedieren die leven in het Kattegat. We zijn net op tijd voor het voeren van de zeehonden, die hier buiten zwemmen op een steenworpafstand van de zee. Regelmatig komen de wilde zeehonden aan de andere kant van de rotsen nieuwsgierig een kijkje nemen, horen we van directeur Karsten Bjerrum Nielsen. Binnen lonkt het grote bassin met hondshaaien en roggen. Want aanraken mag! We stropen de mouwen op en laten onze handen voorzichtig langs de zachte huid van een rog gaan. Hij komt steeds opnieuw langs en lijkt te genieten van de aandacht. Ook de hondshaaien zijn nieuwsgierig. “Je aait ze van de kop naar de staart”, zegt Karsten. “Anders voel je de ruwe schubben.” Het Kattegatcentret wil bijdragen aan een positievere beeldvorming van haaien, vertelt hij. “Wereldwijd worden ze nog steeds flink bejaagd, mede door hun slechte imago.” Ondertussen trekken de kinderen fanatiek een sprintje om te zien met welk zeedier ze zich kunnen meten. Helaas; er bevinden zich geen haaien in ons gezin.

Kattegatcentret – Færgevej 4, 8500 Grenå

2. Kleinschalig safaripark

Ree Park Safari is een kleinschalig en natuurlijk ingericht safaripark dichtbij de oostkust van Djursland. Bij binnenkomst zetten we direct koers naar Monkey Island. Hier is een bewoner flink op dreef; zijn (of haar) apengezang is al van ver te horen. Zeker een uur staan we hier vertederd naar de doodskopaapjes te kijken. Voor onze neus plukken ze kevertjes uit het gras en spelen ze tikkertje in de struiken. Hoogtepunt van de dag, aldus de kinderen. Het treinritje door het park is leuk voor de allerkleinsten. De jeepsafari is wel cool genoeg voor onze tieners. Van dichtbij zien we het baby neushoorntje stunten tussen de giraffen. Vertederend! Waarschuwing: het park heeft een XL-giftshop met héél veel originele cadeautjes voor thuis. Meer dieren zien? Breng dan ook een bezoekje aan het Skandinavisk Dyrepark op een kwartiertje rijden van hier.

Ree Park Safari – Stubbe Søvej 15, 8400 Ebeltoft

3. Op expeditie in het tropisch regenwoud

Op de koudste dag van onze vakantieweek zoeken we de warmte op van Randers Regnskov. Dit indoor tropische regenwoud is Burgers Bush in het klein. In ‘Azië’ zien we direct al bij de entree kleurrijke vlinders en vogels fladderen. We krijgen het gevoel op expeditie te zijn; achter elke struik en op elke tak komt weer een ander bijzonder dier tevoorschijn. Ook hier is het weer een aapje dat de harten steelt; het dier springt spontaan bij onze puber op de rug. Hij drukt zijn koppie even tegen zijn hoofd.

We klimmen via een brug omhoog en zien vanaf daar de vleermuizen vliegen. Of beter: vliegende honden. Het zijn zware jongens want als ze – op de kop – aan de bomen hangen, buigen de takken door. Ook hier zijn aquaria, maar hier zwemmen vooral tropische vissen, waaronder fascinerende piranha’s. Tip: trek luchtige kleding aan want het is hier tropisch warm en vochtig.

Randers Regnskov – Tørvebryggen 11, 8900 Randers

4. Grootste fregat ter wereld

Al vanaf een afstandje zie je de 57 meter hoge masten van Museumschip Fregatten Jylland. Ooit vocht dit fregat uit 1860, een van de grootsten ter wereld, mee in zeeslagen om Denemarken. Tegenwoordig ligt het veilig voor anker in de haven van Ebeltoft. Al was het bijna gesloopt door een opkoper omwille van al het koperwerk dat tegen de flanken is genageld.

Aan de kade bewonderen we het imposante schip met zijn fraaie groenverweerde façade. Het is maar liefst 104 meter lang, van boegspriet tot achtersteven. Het bood dan ook plek aan ruim vierhonderd zeemannen. In de diepte spotten we de indrukwekkende schroef, die door stroomkracht werd aangedreven. De ‘Jylland’ was namelijk het eerste schip ter wereld dat zowel op zeilen als op stoomkracht kon varen.

Ook aan boord zijn we onder de indruk van het vakmanschap waarmee deze boot is gebouwd. De hangmatjes van de matrozen bungelen nog aan de plafonds. En de tafel in het koninklijk ruim is alvast gedekt. Leuk: kinderen kunnen het museumschip ontdekken via een schatkaart.

Fregatten Jylland – S. A. Jensens Vej 4, 8400 Ebeltoft

5. Dagje Ebeltoft

Ebeltoft is een levendig kustplaatsje in het zuiden van Djursland. Dichtbij Fregatten Jylland staat het Glasmuseet Ebeltoft. Hier wandel je door een kleurrijke wereld van het glas. Er zijn demonstraties glasblazen en in het hoogseizoen mogen kinderen er een poging wagen. Vanuit het museum is het een kleine wandeling naar de oude binnenstad van Ebeltoft. Onder de sfeervolle vakwerkhuizen vind je hier Mellem Jyder, het oudste huis van Ebeltoft. In dit voormalige boerderijtje annex schooltje annex postkantoortje uit 1610 geniet je van de authentieke Deense keuken. Wij proefden twee beroemde desserts bij de koffie: de Jyders chokoladekage en een trifle van rabarber.

Iets verderop staat het kleinste raadhuis van het land, Det Gamle Rådhus. Hier kun je de behalve verschillende stijlkamers ook de historische kerkers anno 1789 bewonderen. Aan de rand van de oude stad prijkt de prominente rode gevel van de oude moutfabriek. Deze nieuwe culturele hotspot opent in de loop van dit jaar zijn deuren. Tot die tijd zijn er geregeld leuke activiteiten, waaronder exposities, concerten en foodfestivals.

Leuk weetje: in het wapen van de stad zitten rode appeltjes verborgen; Ebeltoft betekent appelweide. Van oudsher worden hier appels geteeld. Ieder najaar wordt de oogst gevierd met het Appelfestival.

Mellem Jyder – Juulsbakke 3, 8400 Ebeltoft
Det Gamle Rådhus – Torvet 2A, 8400 Ebeltoft
Ny/Malt – SA Jensen Vej 1, 8400 Ebeltoft

6. Wandelen door de regenboog

Altijd al willen weten hoe het voelt om door de regenboog te lopen? Mis dan het museum voor moderne kunst ARoS niet, in de hoofdstad van Jutland, Aarhus. Op het dak ontwierp kunstenaar Olafur Eliasson een 150 meter lange, ronde transparante buis in alle kleuren van de regenboog: Your Rainbow Panorama. Door een rode, paarse en gele bril kijk je zo prachtig uit over het oude centrum van Aarhus. Bijzonder om te ervaren hoe koel de kleur blauw aanvoelt. En hoe je kijk op de wereld verandert zodra je oranje binnenwandelt. Ook als de zon niet schijnt ziet Aarhus er dan heel zomers uit.

ARoS Aarhus Kunstmuseum – Aros Allé 2, 8000 Aarhus

7. Kleurrijke vakwerkhuisjes

Vanaf museum ARoS is het tien minuutjes lopen voor een reis terug in de tijd. Den Gamly By is een klein openluchtmuseum. Over de keitjes wandel je hier van het ene naar het andere kleurrijke vakwerkhuis. In verschillende pandjes kun je binnenkijken om te zien hoe mensen er woonden en werkten in de 19de en 20ste eeuw. Zo is er een bakkerijtje waar je verse merengues kunt kopen. En natuurlijk vlogen de kinderen af op het ouderwets lekkere snoepgoed in een authentiek kraampje. Hoogtepunt voor mij was de tuin, Gartneriet Bernstorff. In de witte kas is een wit podium gebouwd voor Pelargoniums, Begonia’s en andere zomerbloeiers.

Den Gamly By – Viborgvej 2, 8000 Aarhus C

AarhusCARD
Tip: met de AarhusCARD krijg je 24, 48, 72 of 120 uur lang gratis toegang tot meer dan 25 musea en attracties in de stad. Ook het openbaar vervoer is vrij toegankelijk. Maar eigenlijk is de stad te voet (met tieners) prima te ontdekken. In het boekje bij de AarhusCARD zit een kaartje waarmee je gratis parkeert in de garage van Navitas in de haven. Vanaf hier wandel je zo het knusse ‘Quartier Latin’ van Aarhus in; een echte studentenwijk waar je hippe koffiezaakjes en leuke tweedehands winkeltjes vindt. De AarhusCARD is te koop op diverse plekken in Djursland en online via Visit Aarhus.

Enthousiast geworden?

Meer informatie over de streek Djursland in Oost-Jutland vind je op Visit Djursland.

Op zoek naar een vakantiehuis? Kijk dan eens op Feriepartner Ebeltoft. Ze verhuren comfortabele villa’s en bungalows dichtbij zee, bos en/of stad. Mirjam en haar gezin verbleven in een Feriepartner villa pal op het Skødshoved Strand in de Aarhus Bocht. Advies nodig? Tamara Visser vertegenwoordigt Feriepartner in Nederland en helpt je graag bij het vinden van je droomvakantiehuis: info@vakantiepartnerdenemarken.nl.

Ontdek ook deze mooie plekjes op Djursland!