Even geduld...

Het Moezeldal is een toeristische trekpleister in Duitsland. Slechts 3,5 uur rijden vanaf Midden-Nederland en je bevindt je temidden van wijngaarden, schilderachtige dorpjes en de slingerende Moezel. Een regio waar het lijkt of de tijd stil staat. Ontdek deze 6 hoogtepunten in de Moezelvallei.

Dit authentieke stukje Duitsland heeft dorpjes die uit een sprookjesboek lijken te komen. Geen hippe koffietentjes en hotspots hier; maar authenticiteit en gezelligheid. Terrassen waar de rotan stoelen en tafelkleedjes in het oog springen en typisch Duitse restaurants met geraniums aan de muur en traditionele gerechten als schnitzels, bratwurst en flammkuchen op de kaart. Cruiseschepen vol 55-plussers zakken de Moezel af, waarbij ze elk stadje aan doen. Rondvaartschepen varen af en aan. Op de fietspaden langs de waterkant is het een komen en gaan van (senioren) fietsers die de Mosel Radweg volgen.

Kijk je door de drukte (en de vergrijzing) heen dan vind je aan weerszijden van de Moezel pittoreske dorpen en stadjes met kleurrijke vakwerkhuizen, beroemde wijngaarden met talrijke wijnranken die zelfs op de steilste hellingen (tot wel 60 graden) te zien zijn, ontelbare wijnkelders en eeuwenoude massieve burchten.

Een klassieker en zo dichtbij: je moet er geweest zijn! Onze zes tips voor een bezoek aan de Moezel:

Een bocht van de Moezel, met een dorpje en wijngaardenEen wit kerkje tussen de wijnrankenEen cruiseboot op de Moezel bij Traben TrarbachWijntje op een pleintje in Bernkastel KuesBlauwe druiven aan de wijnranken

1. Cochem – populaire stop

Een van de meest toeristische stadjes langs de Moezel is Cochem, met een middeleeuws hart en een stoere burcht boven het stadje die direct in het oog springt. De Reichsburg is al ruim 1000 jaar een stille getuige van het leven in Cochem. Langs de kade, geflankeerd door een lange rij terrassen, meren boten af en aan. Het historische centrum bestaat uit smalle straten met vakwerkhuizen en barokke gebouwen, in alle kleuren. Wandel onder de stadspoorten door, bewonder de verschillende pleintjes en loop door de straten met (toeristische) winkels, wijnkelders en restaurants.

Het centrum van Cochem, met historische vakwerkhuizenBoven op een heuvel, boven de bossen aan de Moezel, ligt een burcht met veel torens

2. Geierlay – de mooiste hangbrug van Duitsland

Officieel niet langs de Moezel, maar dit hoogtepunt mag je niet missen als je toch in de buurt bent. In Mörsdorf (of Sosberg) start de wandeling naar de Geierlay Hangbrücke, alleen te voet bereikbaar. Het is 1,7 kilometer naar de mooiste hangbrug van Duitsland. Hij ligt in de Hunsrück, is 360 meter lang, hangt op een hoogte van 100 meter en is 85 cm breed. Het mooiste zie je de brug tijdens een rondwandeling van 6,4 kilometer, de Geierlayschleife, waarbij je zowel over de burg als onder de brug door gaat.

De mooiste hangbrug van Duitsland, bij Morsdorf.Een blik op de bossen vanaf een hangbrugHangbrug in Hunsruck, 360 metrer lang

3. Wijn, wijn, wijn

Alles langs de Moezel staat in het teken van wijn. De streek heeft een rijke geschiedenis qua wijnbouw en hoorde ooit tot de grootste wijncentra van de wereld. Ontelbare wijngaarden liggen langs de hellingen. Grote witte letters vertellen je van welk wijndomein ze zijn. Wandel langs de diverse Weinkulturwege, volg de Römische Weinstrasse en fiets langs de wijngaarden. Proeven? Waar je ook gaat, je vindt altijd een wijnboerderij of wijnkelder, waar je welkom bent voor een wijnproeverij.

Verblijf je bij Landal Mont Royal dan loop je in een half uurtje door de wijngaarden naar het wijndorpje Kröv. Onderweg passeer je wijnranken, waarvan het lijkt alsof ze tegen de hellingen geplakt zijn. Pittoreske kapelletjes liggen midden tussen de wijngaarden, zo mooi!

Een ranke wijnrank in de lucht met witte druiven en een wijngaard op de achtergrondWijnvaten met een wijnrank tegen een zalmkleurige muurLangs de Moezel vind je een aaneenschakeling van wijngaarden, waaronder deze van Hermes.Romantische wijnwandeling langs de Moezel. Met druiven op het asfalt getekend en een wit kapelletje tussen de wijnrankenEen glas witte wijn met het moezel dal op de achtergrond

4. Trier – oudste stad van Duitsland

De oudste stad van Duitsland, Trier, staat bekend om de Porta Nigra, de imposante stadspoort gemaakt van grijze zandsteen. De zwarte poort staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maak een stadswandeling waarbij je niet alleen de Porta Nigra bezoekt, maar ook de basiliek, de dom en het Romeinse amfitheater. De winkelstraten van Trier komen allemaal uit op de Hauptmarkt, met het markante gebouw de Steipe, mooie gevels en terrasjes.

De oude 'zwarte' stadspoort in TrierDe gekleurde vakwerkhuizen op de markt van Trier

5. Bernkastel Kues – favoriet langs de Moezel

Een van de mooiste stadjes langs de Moezel is Bernkastel Kues. De middeleeuwse kern is prachtig gerestaureerd; vakwerkhuizen in verschillende maten en vormen ‘hangen’ tegen elkaar. Kleurrijke gevels geven de nauwe straatjes een zonnige uitstraling. Wandel op je gemak door de stad, bewonder de historische wijk met het kleurrijke marktplein en eeuwenoude vakwerkhuizen, bekijk het Spitzhäuschen uit 1416 en neem plaats op een terrasje om de lokale wijn te proeven.

Kleurrijke vakwerkhuizen in Bernkastel Kues, een van de mooiste stadjes aan de MoezelDe beroemde vakwerkgevels van Bernkastel KuesHet smalste huisje van de stadEen close up van een vakwerkhuis

6. Op zoek naar een bijzonder vakantieadres in de Moezelvallei?

Het is een verademing om tussen alle oubolligheid langs de Moezel een modern vakantiehuis te ontdekken. Landal Mont Royal, met een centrale ligging, heeft duurzame vakantiehuizen met een warm en sfeervol interieur.  De nieuwste woningen liggen aan de rand van de vallei en hebben een mooi uitzicht over het dal. Niet alleen het eigentijdse interieur is fijn, het is ook goed te weten dat je in een energieneutraal huis verblijft, voornamelijk gebouwd van recycled materiaal.

Na een dag de Moezelvallei verkennen, is het hier heerlijk thuiskomen. Nog even genieten van de laatste zonnestralen boven het dal, het uitzicht bewonderen, bij de houtkachel kruipen met een boek en een wijntje uit de regio. In de Vinotheek van Mont Royal informeren ze je graag over de lekkerste wijnen. Of schuif aan in Café Restaurant Woods, voor een borrel of diner.

Bekijk de woningen van Landal Mont Royal

Luxe duurzame bungalow bij Landal Mont Royal met uitzicht over de MoezelvalleiWoonkamer met grijze bank, 2 grijze fauteuils en een gele wand. Grote ramen met uitzicht op de Moezelvallei.