Even geduld...

Mijn eerste auto was een Volvo Amazon, betrouwbaar en sterk. Jaren reed ik er in rond, maar na baby nummer 3 werd het krap op de achterbank en mijn Zweedse trots werd verruild voor een praktischer exemplaar. Ik heb het er maanden moeilijk mee gehad.

Of dat trauma ten grondslag lag aan mijn vurige wens Zweden te bezoeken, daar mag menig psychiater zijn hoofd over buigen. Feit is dat het er nooit van kwam. Tot afgelopen jaar.  

In 2008 verhuisden Hans en Anita samen met dochter Julia en tweelingzonen Joris en Thijs naar een boerderij in Köping, Västmanland en transformeerden een oude graanschuur uit 1800 onlangs in Ekengård. Het bestaat uit 2 prachtige vakantiehuizen: Södergård en Norrgård. Een geweldige kans! Na enig dubben kies ik voor Södergård, vanwege de grote houtkachel. Mijn reisgezelschap bestaat uit louter mannen en… verder hoef ik niets uit te leggen, toch? Het houdt bovendien de wilde dieren op afstand.

Eind april 2012 landen we op Stockholm Skavsta. Hans haalt ons op en na ruim 1,5 uur rijden we Köping binnen. Het zijn overigens mijn zonen die meereizen. Twee geheel vrijwillig, een onder luid protest. Hij houdt niet van vakantie. Twijfelt mijn offspring nog over deze trip naar Zweden, bij de aanblik van de ‘banankladdkaka’, de smeuïge chocoladetaart die na aankomst op ons wacht, verdwijnt die terughoudendheid als bij toverslag.

Södergård is werkelijk prachtig ingericht. Zelfs mijn mannetjes, doorgaans wars van enig design, zijn onder de indruk. Geheel voorspelbaar scoort de houtkachel maar ook de koelkast mét ijsblokjesmaker. Túúrlijk! Als ik boven in het loftgedeelte sta (na stevig onderhandelen slaap ik hier), neerkijk op de grote eettafel en een enorm doek van 'De kus' van Klimt weet ik, ik ben verkocht! 

En niet alleen ik, ook de kids hebben de tijd van hun leven. Het meertje is nu te koud om te zwemmen en voor een verlate nieuwjaarsduik zijn de heren dan toch niet te porren maar met een bootje naar de overkant is bijna net zo stoer. Daarnaast ligt de boerderij midden in de natuur en Anita verzekert me dat de tweeling de bossen op hun duimpje kent. Al na een dag verdwijnen mijn mannetjes met het olijke duo in de bossen rondom Ekengård. Tegen etenstijd duiken ze weer op, met een lege maag maar een hoofd vol met verhalen. Die worden overigens bij elke nieuwe strooptocht heldhaftiger. Met veel gevoel voor drama vertellen onze ontdekkingsreizigers dat ze ternauwernood aan de dood ontsnapt zijn na een woeste achtervolging door elanden, everzwijnen én wolven. En dat op één middag!

Op onze veranda, in de ondergaande zon, en dat duurt in Zweden héél lang, bespreken we wat we graag willen zien. Vanzelfsprekend Stockholm, het historische Arboga en het meer van Sundänge. ‘De elandenroute, want ik heb nog geen enkele eland gezien!’ roept de jongste. Zijn broer schudt zijn hoofd over zoveel domheid. 

Als extra service kun je bij Hans en Anita een auto huren. En na bijna 20 jaar stap ik diezelfde avond weer achter het stuur van een Volvo. Na 5 minuten rijd ik met gelukzalige glimlach over de Zweedse autowegen. Op zoek naar elanden. Ekengård, wat voel ik me thuis!

Note:
Ekengård staat sinds mei 2012 vermeld op Bijzonder Plekje. Sabine Roks verbleef eind april 2012 bij Ekengård en schreef speciaal voor Bijzonder Plekje over haar ervaring.