Even geduld...

Wij wonen in de Zaanstreek, één van de oudste industriegebieden van Europa en ooit de provisiekast van Nederland. Het ruikt hier altijd naar chocola. En met Schiphol in de buurt is het nooit echt stil. Toch ben ik blij om hier te wonen. Centraal, in de buurt van stad, maar ook bos, duin, strand en zee. Dat is heel fijn als wij er dichtbij huis toch even helemaal uit willen zijn. Voor een vakantiegevoel hoef je wat mij betreft niet altijd ver weg.

Er zijn verschillende leuke plekken maar deze zondagmorgen parkeren we bij Bezoekerscentrum de Hoep en het naastgelegen restaurant Johanna’s Hof in Castricum. Het bos bij Castricum is onderdeel van het Noordhollands Duinreservaat en het start- en eindpunt van verschillende wandelroutes. De kortste is 2 km en de langste 17 km. Op deze koude zondagochtend gaan Marc en Jasmijn samen mountainbiken. Ik laat mijn mountainbike thuis en ga lekker wandelen met Meike. We kiezen voor de gele route van 3,6 kilometer. Het bos is prachtig dankzij de vorst van afgelopen nacht. 

We volgen de paaltjes met gele pijl en na een gezellige moeder-dochter wandeling komen we weer uit bij Johanna’s Hof. Een fijne plek om even bij te komen met koffie, warme chocolademelk en appeltaart! Marc en Jasmijn schuiven al snel bij ons aan. Zij zijn door het bos naar Heemskerk gefietst en via het strand (met tegenwind, bikkels!) weer terug gereden naar Castricum.

Een zondag met een gouden randje. Ik ben benieuwd wat jij een fijne plek in jouw buurt vindt om er even helemaal uit te zijn.

Praktische informatie

Duinkaart

Voor het Noordhollands Duinreservaat heb je vanaf 18 jaar oud een duinkaart nodig, kinderen zijn gratis. Het gebied wordt beheerd door waterleidingbedrijf PWN, een organisatie zonder winstoogmerk. PWN is blij met iedereen die bijdraagt aan de beheerkosten van het gebied. Elke verkochte duinkaart draagt dan ook rechtstreeks bij aan het beheer en behoud van de duinen. Automaten voor een duinkaart (alleen PIN) vind je bij het begin van de wandelroutes.

Mountainbiken

In dit natuurgebied is mountainbiken op daarvoor aangewezen onverharde voetpaden toegestaan van zonsopkomst tot 10.30 uur. In het winterseizoen mag je wel de hele dag fietsen op het strand.

Leuk om te weten

Het bos- en duingebied bij Castricum is onderdeel van het Noordhollands Duinreservaat dat loopt van Wijk aan Zee tot Bergen aan Zee. Het gebied wordt beheerd door PWN, het waterleidingbedrijf dat drinkwater levert aan 800.000 huishoudens in Noord-Holland. Verder zorgt PWN er als duinbeheerder voor dat de duinen gezond blijven, 25% van al het water van PWN wordt gezuiverd in de Noord-Hollandse duinen.