Even geduld...

Midden tussen groene weilanden en omzoomd door talrijke slootjes ligt een lint van knusse dijkhuizen en evenzoveel zeilboten: Durgerdam. Onder de rook van Amsterdam ligt dit eeuwenoude dorpje, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een leuke bestemming voor een fietstocht vanuit de hoofdstad, helemaal in combinatie met een tussenstop bij Zuyderziel.

Wandelend over de dijk geniet ik volop van de typische Hollandse vergezichten. Om mij heen kwetterende vogels, ruisend riet en hier en daar een koe die van zich laat horen. Fris wasgoed wappert aan de waslijnen en tegen de blauwe luchten, die hier oneindig lijken, steken de masten van de zeilbootjes schilderachtig af.

Tussenstop bij Restaurant Zuyderziel

In één van de kleurige dijkhuizen van Durgerdam, uitkijkend over het IJsselmeer, is sinds deze zomer een oude taverne omgetoverd tot een culinair adres: Zuyderziel. Volgens de huidige eigenaren, de Friese Poppe, de Duitse Micaela en de Belgische Carina:

‘Een plek waar je je hoofd kunt uitschakelen en je hart weet dat het goed is’…

Overdag geniet je bij Zuyderziel van verse, seizoensgebonden producten. Op de dijk of het terras aan het water strijk je neer voor een citroenlimonade of een zelfgemaakte icetea. Uren turen over het water, temidden van de lokale bevolking, rasechte Amsterdammers en ‘passanten’. Drie dagen van de week is Zuyderziel ook ’s avonds geopend. Pôppe, die in het verleden met zijn kookkunsten de artiesten van Cirque du Soleil verwende, kookt er met verse groenten in de hoofdrol. En pas op… Pôppe en zijn team hebben een zwak voor lekkere toetjes.

Zuyderziel wordt JO AMSTERDAM

Let op! Pôppe, Micaela en Carina, die elkaar kennen van ‘Cirque du Soleil’, hebben grootse plannen voor hun magische plek. Allereerst zal het bijbehorende hotel, nu nog gesloten, deze winter door het creatieve drietal worden opgeknapt. Een winkeltje, ‘Small Treasures’, staat straks garant voor allerhande hebbedingetjes en waardevolle vondsten uit grootmoeders tijd. ‘JO AMSTERDAM’, zoals het plekje gaat heten, opent in het voorjaar van 2019 zijn deuren.

JO (Just Outside) Amsterdam heeft heel wat in petto. Houd JO in de gaten!

Praktische informatie:

Wat? Restaurant Zuyderziel
Waar? Durgerdam
Openingstijden: niet iedere dag open, neem een kijkje op de website van Zuyderziel